"Είναι παράδοξη η αλλαγή στάσης της ΕΕΑ"

από AllAboutARIS

Ο γνωστός νομικός ανέλυσε τα τεκταινόμενα στην υπόθεση που μονοπωλεί το ενδιαφέρον της κιτρινόμαυρης επικαιρότητας και συνέστησε στα μέλη της ΕΕΑ να μην πολιτικολογούν στις πλάτες του ΑΡΗ για να αποκτήσουν δημοσιότητα.

Αναλυτικά, τα όσα είπε ο Αργύρης Αργυριάδης στην εκπομπή “AllAboutARIS ON AIR” στον “Libero 107,4”:

Για τις δηλώσεις της κας Μαρούπα και την ανησυχία που επικρατεί στον κόσμο του ΑΡΗ: «Οι δηλώσεις αυτές διαμορφώνουν ένα πλαίσιο ειλημμένων αποφάσεων. Αυτό δεν περιποιεί τιμή ούτε στην ΕΕΑ, ούτε και σε όσους εμπλέκονται στην συγκεκριμένη διαδικασία. Η ΕΕΑ έρχεται σήμερα να αναθεωρήσει μία προηγούμενη δική της απόφαση με την ίδια ακριβώς σύνθεση. Όταν δεν αλλάζει ο νόμος και οι περιρρέουσες νομικές συνθήκες δεν μπορεί να αλλάζει άποψη έτσι στα ξαφνικά και μάλιστα χωρίς να λαμβάνει μνεία για υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη όπως αυτή του ΑΡΗ. Είναι παράδοξη και η αλλαγή στάσης και η επιχειρηματολογία που οδηγεί σε αυτήν. Η απόφαση της 3ης Φεβρουαρίου περισσότερο πολιτικολογεί παρά προσεγγίζει νομικά το θέμα. Τα μέλη της ΕΕΑ στο πλαίσιο αυτής της επιτροπής δεν έχουν δικαίωμα και αρμοδιότητα να πολιτικολογούν και να αποκτούν δημοσιότητα».

Για τις κινήσεις του ΑΡΗ που θα βρεθεί ενώπιον της ΕΕΑ: «Δεν υπάρχει εφησυχασμός και πρέπει όλοι στον ΑΡΗ να βρίσκονται σε εγρήγορση. Για τη νομική αντίκρουση της επιχειρηματολογίας της ΕΕΑ, έχει ετοιμαστεί ένα υπόμνημα το οποίο δεν έχει κατατεθεί γιατί δεν υπήρχαν οι αναγκαίες συνθήκες. Αν δούμε πάντως την απόφαση αυτή καθαυτή χωρίς τα πολιτικά σχόλια, χωράει μεγάλη κουβέντα το περιεχόμενό της. Από την αρχή της διαδικασίας εκκαθάρισης είχα τονίσει ότι ο ΑΡΗΣ δεν θα έχει το ίδιο εύκολο έργο όπως η ΑΕΚ γιατί έχει μεγάλα εσωτερικά προβλήματα όπως δικαστήρια με μετόχους της παλιάς ΠΑΕ και δεν διαθέτει μια δυνατή φωνή στα κέντρα αποφάσεων. Υπάρχει μία διάταξη που αν δεν την δούμε στο σύνολό της και ερμηνευτεί μεμονωμένα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, αυτό φοβόμουν πριν δύο χρόνια κι αυτό έγινε. Αναφέρομαι στο χρονικό διάστημα ολοκλήρωσης της εκκαθάρισης που στην ίδια διάταξη αναφέροντα δύο διαφορετικές προθεσμίες. Η νομική πραγματικότητα είναι ότι ήδη το κράτος έχει αποφανθεί με γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου του κράτους.

Υπάρχει η γνωμοδότηση 308 του 2013 η οποία με σαφήνεια λέει ότι δεν μιλάμε για αδυναμία ύπαρξης δύο νομικών προσώπων από τη στιγμή που τα δύο αυτά πρόσωπα έχουν διαφορετικό σκοπό. Στον ΑΡΗ η παλιά ΠΑΕ έχει σκοπό την εκκαθάριση ενώ η νέα που θα συσταθεί έχει αθλητικό σκοπό. Η ΕΕΑ μπορεί να ισχυρίζεται διαφορετικά αλλά ήδη το νομικό συμβούλιο του κράτους έχει γνωμοδοτήσει διαφορετικά και το Υπουργείο Οικονομικών την έχει αποδεχθεί, άρα είναι οιονεί νόμος του κράτους. Όσον αφορά τα περί καταδολίευσης των ΠΑΕ που έχουν χρέη και δεν εκκαθαρίζονται ποτέ, δεν ευσταθούν στην περίπτωση του ΑΡΗ γιατί τα περιουσιακά στοιχεία της παλιάς ΠΑΕ έχουν δεσμευθεί από τους πιστωτές της και δεν πρόκειται να μεταβιβαστούν στην νέα ΠΑΕ.

Το ΙΚΑ και η Εφορία έχουν δεσμεύσει την περιουσία του ΑΡΗ, άρα ποια είναι η βλάβη που δημιουργείται στους παλιούς πιστωτές από τη δημιουργία του νέου νομικού προσώπου; Καμία απολύτως. Η όποια καθυστέρηση προέκυψε δεν οφείλεται στον ΑΡΗ ο οποίος έχει δεσμευμένη περιουσία από το ΙΚΑ. Το ΙΚΑ είναι αυτό που δεν προχωράει τη διαδικασία πλειστηριασμού του Ρυσίου μολονότι έχει το δικαίωμα. Προς έκπληξη των μελών της ΕΕΑ όταν τους δείξαμε τα πρακτικά της δίκης, διαπίστωσαν ότι το ΙΚΑ έκανε παρεμβολές ζητώντας μεγαλύτερο τίμημα χωρίς να προσπαθεί να το εισπράξει και αναβολές της δίκης.

Οι ενέργειες αυτές μπορούν πολύ εύκολα να θεμελιώσουν κατηγορίες παράβασης καθήκοντος για τα όργανα του Δημοσίου για την καθυστέρηση που έχουν δείξει σε αυτό το θέμα. Όταν πηγαίνουν και πλειστηριάζουν τα σπίτια των πολιτών για να εισπράξει λεφτά το Δημόσιο και δεν έρχονται να πάρουν μία περιουσία που ο ίδιος ο ΑΡΗΣ παρακαλάει να βγει σε πλειστηριασμό, αυτό είναι τελείως άτοπο. Εξάλλου, δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε διοικητικός φορέας να υποχρεώσει κάποιον να αναβιώσει, να ξαναγίνει μέτοχος και να ξαναλειτουργήσει μία εταιρεία που έχει κλείσει. Αυτό που επικαλείται η ΕΕΑ ότι υποχρεωτικά αναβιώνει η παλιά ΠΑΕ χωρίς οι ίδιοι οι μέτοχοι να το θέλουν είναι μία ερμηνευτική προσέγγιση που προσκρούει στο Σύνταγμα του κράτους, τη σύμβαση του ΟΗΕ αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ακόμα κι αν υπήρχε μία μικρή δόση αλήθειας στην εισήγηση της ΕΕΑ, αυτή δεν μπορεί να εφαρμόζεται σε υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Έχει κατά κόρον κριθεί ακόμα και από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια ότι όταν υπάρχει μία αιφνίδια διοικητική αλλαγή, πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για τις υποθέσεις που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη».

Για την καθυστέρηση που θα υπάρξει αν χρειαστεί ο ΑΡΗΣ να ψάξει το δίκιο του στα δικαστήρια: «Γι’ αυτό ο ΑΡΗΣ προσπαθεί σε πνεύμα συνεννόησης σε όλα τα επίπεδα να βρει μία λύση. Κι αυτό θα γίνει πολύ εύκολα όταν ο ΑΡΗΣ αποκτήσει μία φωνή ουσιαστική, επιχειρηματική και ιδιοκτησιακή.

Είναι πολύ διαφορετικό να διαπραγματεύεται ένας ιδιοκτήτης μιας ΠΑΕ από τώρα που βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο το οποίο μας δημιουργεί προβλήματα. Αυτό το θέμα πρέπει να λήξει πολύ γρήγορα γιατί μετά οι επιλογές είναι πολλές. Για παράδειγμα η ΠΑΕ ΑΕΛ έχει εξαντλήσει όλα τα νομικά μέσα και λειτουργεί χωρίς ενόχληση. Δεν κάθεται να άγεται και να φέρεται από κάποιους που διακηρύσσουν ότι ο ΑΡΗΣ δεν πρόκειται να πάρει άδεια, τελεία και παύλα».

Για το αν έπρεπε να δηλώσει παρών ο Θεόδωρος Καρυπίδης στις εξελίξεις που τρέχουν: «Ο εν δυνάμει ιδιοκτήτης θα έπρεπε να δώσει το «παρών». Θα πρέπει να το έχει ήδη κάνει και θα πρέπει να το κάνει και στο μέλλον γιατί πρώτον θα πρέπει να προστατεύσει την επένδυσή του και δεύτερον πρέπει να δώσει τα εχέγγυα για την επόμενη μέρα. Στις αποφάσεις των δικαστηρίων παίζει πολύ μεγάλο ρόλο ποιος εγγυάται την επόμενη μέρα. Δεν αρκεί να λέμε ο λαός του ΑΡΗ, όλα είναι θέμα στοιβαρής ιδιοκτησίας».

Για το υπόμνημα που προανέφερε και πότε θα το καταθέσει στην ΕΕΑ: «Αυτό το οκτασέλιδο υπόμνημα υπάρχει στα χέρια του ΑΣ κι αν το καταθέταμε θα είχε την υπογραφή του ΑΣ. Από κει και πέρα, είναι ενήμερος και ο κ. Μαστρογιάννης στον οποίο έχει κοινοποιηθεί. Το ποιος και πότε θα το χρησιμοποιήσει είναι κάτι που θα το δούμε στην πορεία. Είναι πάντως ευτυχές που δεν συζητήθηκε η υπόθεση του ΑΡΗ τώρα πρώτον γιατί ο ΑΡΗΣ είναι σε ένα μεταβατικό στάδιο, δεύτερον γιατί οποιαδήποτε απόφαση δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική από αυτό που έχουν ήδη εκφράσει δημόσια τα μέλη της ΕΕΑ. Η άτυπη συζήτηση που έγινε έκανε καλό γιατί παρατηρήθηκε κινητικότητα από τα μέλη της ΕΕΑ για θέματα που δεν γνώριζαν όπως την καθυστέρηση από πλευράς ΙΚΑ. Υποσχέθηκαν ότι θα στείλουν επιστολή με την οποία θα ζητάει εξηγήσεις για την καθυστέρηση του πλειστηριασμού του Ρυσίου και επακολούθως την καθυστέρηση ολοκλήρωσης της εκκαθάρισης».

Για το ποιες θα είναι οι εξελίξεις από εδώ και πέρα: «Πολύ σύντομα οι πάντες θα πρέπει ξεκάθαρα να πουν τι πρόκειται να κάνουν. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό ο ΑΡΗΣ να αποκτήσει δυνατό ιδιοκτήτη γιατί αυτό θα διευκολύνει και τον ΑΣ. Σε τελική ανάλυση θα υπάρχει όφελος και για την οικογένεια του ΑΡΗ στο σύνολό της, δείγματα υπάρχουν από αυτό που συμβαίνει στο μπάσκετ που έχει αποκτήσει ισχυρό ιδιοκτήτη. Χωρίς αυτό δεν θα είχαμε αυτό το αποτέλεσμα. Υπάρχει μία ευτυχής συγκυρία, η συνύπαρξη ανθρώπων σε καίριες θέσεις όπως ο κ. Λάσκαρης, ο κ. Καρυπίδης και ο κ. Ψηφίδης που μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Περιμένω τον κ. Καρυπίδη να κάνει το τελικό βήμα, να ολοκληρώσει πιο γρήγορα τις διαδικασίες προκειμένου να προχωρήσει στα υπεσχημένα τα οποία αναφέρονται και στη συμφωνία που έχει υπογραφεί με τον Ερασιτέχνη».

Προτεινόμενα Άρθρα