Κωστένογλου, η δεύτερη ανάγνωση…

από Νίκος Παπαδόπουλος

Ο ρεαλισμός, το τρίπτυχο του 47χρονου τεχνικού και η προτεραιότητα στο αποτέλεσμα

Ο Νίκος Κωστένογλου είναι το πρόσωπο των ημερών στον ΑΡΗ, ειδικά μετά και τις χθεσινές πρώτες του δηλώσεις ως προπονητής της ομάδας.

Στη μισή περίπου ώρα που μίλησε στους εκπροσώπους του Τύπου, ο 47χρονος τεχνικός προσπάθησε μέσα από τα λεγόμενά του να αποτυπώσει τη φιλοσοφία με την οποία προσεγγίζει στο ποδόσφαιρο αλλά και τον ΑΡΗ.

Ρεαλιστής

Θα μπορούσε να πει μεγάλα λόγια και να κάνει λόγο για άνοδο λόγω… ονόματος ή ιστορίας, στην προσπάθεια του να καθησυχάσει τον κόσμο. Διάλεξε όμως τον δρόμο του ρεαλισμού, παραδέχθηκε ότι είναι δύσκολη η κατάσταση και ότι το μόνο που μπορεί να κάνει ο ΑΡΗΣ είναι να ελπίζει παίρνοντας παράλληλα τα αποτελέσματα που θέλει.

Δεν κρύφτηκε πίσω από δικαιολογίες

Σε αντίθεση με άλλους προπονητές, ο Κωστένογλου απέφυγε να μπει στη διαδικασία της παρελθοντολογίας και να επιρρίψει ευθύνες στην προηγούμενη τεχνική ηγεσία για την εικόνας. Ανέλαβε μία δύσκολη κατάσταση και μαζί την ευθύνη για ό,τι γίνει από εδώ και πέαρ.

Οι λέξεις-κλειδιά

Ολοι οι προπονητές έχουν τις δικές τους αρχές. Τα λεγόμενα motto που λένε στο εξωτερικό. Οι λέξεις αγάπη, πίστη και αισιοδοξία είναι το motto του Κωστένογλου και με αυτό πορεύεται έως τώρα στον ΑΡΗ. Αγάπη για αυτό που κάνεις, πίστη στις δυνατότητες και αισιοδοξία για την επίτευξη του στόχου. Είναι άλλωστε… φανατικός εχθρός της αρνητικής ενέργειας και το έχει ξεκαθαρίσει στους παίκτες από την πρώτη μέρα.

Η πνευματική προετοιμασία των παικτών

Πριν καν μιλήσει για την αγωνιστική του φιλοσοφία, ο Κωστένογλου στάθηκε ιδιαίτερα στον τομέα της ψυχολογίας. Εκανε λόγο για πνευματική προετοιμασία, στην οποία έχει δώσει βάρος από την πρώτη μέρα. Τόσο με τις ομιλίες του όσο και με τα καθημερινά τετ α τετ που έχει με τους ποδοσφαιριστές.

Η λάθος οργάνωση

Το γεγονός ότι μιλάμε για έναν ειλικρινή άνθρωπο και με ρεαλισμό, φαίνεται από την παραδοχή του για κάποια πράγματα από τα οποία συνάντησε ερχόμενος στην ομάδα. Εκθείασε τον Καρυπίδη και τα ποσά που έχει βάλει εδώ και δύο χρόνια, από την άλλη όμως δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα θέματα οργάνωσης που υπάρχουν εδώ και καιρό, ο ίδιος όμως τα εντόπισε τώρα.

Το αποτέλεσμα και η επιθετική προσέγγιση

Με την ομάδα να είναι στο -8, ο Κωστένογλου γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν έχει τόση σημασία αυτή τη στιγμή να παίξει ωραίο ποδόσφαιρο. Για αυτό επικαλέστηκε ακόμα και… μακρινές μπαλιές στις οποίες δεν αρέσκεται, για να έρθει η νίκη σε αγώνες όπως αυτό του Αιγινίου. Οσον αφορά το «Βικελίδης» πάντως, προϊδέασε τους πάντες για έναν πιο επιθετικό ΑΡΗ.

Η προστασία στο ρόστερ

Οπως ήταν φυσιολογικό, ο Κωστένογλου ρωτήθηκε για το ρόστερ που παρέλαβε και τα πρώτα του συμπεράσματα. Δεν επέρριψε όμως καμία ευθύνη στους παίκτες και προτίμησε να τους στηρίξει στο πλαίσιο της αλλαγής κλίματος που έχει βάλει ως στόχο, απλώνοντας ένα… πέπλο προστασίας πάνω από το έμψυχο δυναμικό της ομάδας.

Προτεινόμενα Άρθρα