Ο τελευταίος τίτλος… (pics+vids)

από Νίκος Παπαδόπουλος

Είναι πολλά τα χρόνια χωρίς τίτλο για το ποδοσφαιρικό τμήμα

Ο ποδοσφαιρικός ΑΡΗΣ έχει αμέτρητες χαρές να θυμάται, μεταξύ των οποίων και το Κύπελλο που κατέκτησε η ομάδα το 1970. 

Εκείνο το παιχνίδι με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ στο «Καυτατζόγλειο» είχε τις δικές του ιδιαιτερότητες καθώς ήταν ο πρώτος που γινόταν εκτός Αθηνών, ο πρώτος μεταξύ ομάδων της Θεσσαλονίκης και ο πρώτος που μεταδόθηκε τηλεοπτικά από την ΥΕΝΕΔ τότε, σε περιγραφή του Γιάννη Διακογιάννη.

Οι «κιτρινόμαυροι» με τον Μίλοβαν Τσίριτς στον πάγκο τους, παρατάχθηκαν χωρίς τον Τάκη Λουκανίδη μετά από απόφαση της Χούντας, η οποία σύμφωνα με τις φήμες της εποχής ήθελε το Κύπελλο να καταλήξει στον ΠΑΟΚ. Ούτε όμως αυτά στάθηκαν αρκετά για να σταματήσουν τον ΑΡΗ, που με τέρμα του Μανώλη Κεραμιδά στο 8ο λεπτό κέρδισε με 1-0 και πανηγύρισε την κατάκτηση του πρώτου και μοναδικού Κυπέλλου της ιστορίας του. 

Βέβαια εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι Ο ΑΡΗΣ πέτυχε άλλα δύο γκολ, τα οποία ακύρωσε ο διαιτητής Χρήστος Μίχας που έδωσε και ένα πέναλτι… δώρο στον ΠΑΟΚ λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου. Πριν την εκτέλεση ο Άγγελος Σπυρίδων άρχισε να παίζει με την μπάλα εκνευρίζοντας τον Κούδα, ο οποίος τελικά αστόχησε.

Για να φτάσει ως τον τελικό ο ΑΡΗΣ απέκλεισε όλους τους μεγάλους αντιπάλους του εκείνη την εποχή. Αρχικά, στη φάση των «32», νίκησε με 1-0 στην Πάτρα την ομώνυμη ομάδα. Στους «16» απέκλεισε τον πρωταθλητή και φιναλίστ του τότε Κυπέλλου Πρωταθλητριών Παναθηναϊκό, κερδίζοντάς 2-1 στο Χαριλάου. Στα προημιτελικά είχε εύκολο έργο νικώντας στη Ριζούπολη την Καλλιθέα με 3-1, ενώ στον ημιτελικό «πέταξε» εκτός διοργάνωσης τον Ολυμπιακό περνώντας με 1-0 από το «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

Δυστυχώς για τον ΑΡΗ η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, αφού γνώρισε τέσσερις ήττες σε ισάριθμούς τελικούς που ακολούθησαν, παραμένοντας χωρίς τίτλο από το 1970…

ΑΡΗΣ (Μίλοβαν Τσίριτς): Νίκος Χρηστίδης, Θεόδωρος Πάλλας, Χρήστος Ναλμπάντης, Άγγελος Σπυρίδων, Τάκης Ραπτόπουλος, Σοφοκλής Σεμερτζής (60` Βασίλης Ψηφίδης), Βαγγέλης Συρόπουλος, Μανώλης Κεραμίδας, Αλέκος Αλεξιάδης, Ιωσήφ Μιχαηλίδης, Κώστας Παπαϊωάννου

ΠΑΟΚ (Γιένε Τσάκναντι): Γιάννης Χριστοδούλου (43` Γιώργος Πίρτσος), Γιώργος Παπαχριστούδης, Αρίσταρχος Φουντουκίδης, Αιμίλιος Θεοφανίδης, Γιώργος Μακρής (27` Γιώργος Κοντογιώργος), Θωμάς Δράμαλης, Χρήστος Τερζανίδης, Σταύρος Σαράφης, Δημήτρης Παρίδης, Γιώργος Κούδας, Βασίλης Λάζος.

Προτεινόμενα Άρθρα