Ανακοινώθηκε ποιους αφορά η τρίτη δόση του εμβολίου (vid)

από AllAboutARIS

Με εμβόλια mRNA θα γίνεται η αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

«Με την επιστροφή στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την επέλαση του κορονοϊού», ξεκίνησε την ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος κατά της covid-19, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Τόνισε ότι ο εμβολιασμός με δύο δόσεις παραμένει αποτελεσματικός σε ποσοστό 92%, ωστόσο ανέφερε ότι και οι εμβολιασμένοι, με την μετάλλαξη Δέλτα κολλάνε τον ιό αλλά έχουν κατά 65% μικρότερες πιθανότητες να τον μεταδώσουν.

Η χορήγηση αναμνηστικής δόσης -τρίτης- στοχεύει να θωρακίσει όσους ακόμα παραμένουν ευάλωτοι, λόγω αδυναμίας ανάπτυξης αντισωμάτων ή άτομα που κινούνται σε χώρους με αυξημένη έκθεση στον ιό.

«Θα γίνεται με εμβόλιο mRNA», είπε η κ. Θεοδωρίδου.

Σε πρόσφατη συνεδρίαση για το θέμα της χορήγησης μιας αναμνηστικής δόσης εμβολίου, η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμού τόνισε πως η τρίτη δόση θα είναι mRNA εμβόλιο για άτομα που έχουν λάβει δύο δόσεις βασικού εμβολιασμού, ενώ ο ίδιος τύπος σκευάσματος θα χορηγηθεί και για άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca.

Την τρίτη δόση θα κάνουν:

  • μεταμοσχευμένοι ασθενείς,
  • άτομα με μέτρια ή σοβαρού βαθμού συγγενή ανεπάρκεια,
  • άτομα με HIV λοίμωξη
  • άτομα που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Για το εμβόλιο Johnson & Johnson, σημείωσε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, πως αυτό έχει χορηγηθεί σε ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες, επομένως όταν έρθει ο χρόνος για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού θα το έχουμε ξεκαθαρίσει.

Τόνισε δε, ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης δεν πρέπει να αποπροσανατολίζει από τον βασικό στόχο που είναι ο βασικός εμβολιασμός.

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους εξήγησε πως το ραντεβού για την τρίτη δόση θα γίνει με τον ίδιο τρόπο που προγραμματιζόταν ο εμβολιασμός. «Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα και θα κλείσουν το ραντεβού με τον ΑΜΚΑ τους» είπε.

Προτεινόμενα Άρθρα