Ολυμπιακοί Αγώνες: Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην Τελετή Έναρξης

από AllAboutARIS

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας θα εφαρμόσουν οι Γάλλοι στο Παρίσι κατά τη διάρκεια της Τελετής Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, που συμπεριλαμβάνουν ακόμη και ελεύθερους σκοπευτές γύρω από τον Σηκουάνα.
Η ιδέα των Γάλλων να μεταφέρουν εκτός σταδίου την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στις 26 Ιουλίου 2024, με τον ποταμό Σηκουάνα να τη φιλοξενεί, είναι πρωτοποριακή και ενδιαφέρουσα όμως ενέχει πολύ σοβαρούς κινδύνους που οι διοργανωτές θέλουν να προλάβουν.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά τελευταία, η οργανωτική επιτροπή μαζί με τη γαλλική κυβέρνηση έχουν δημιουργήσει ένα πλάνο ασφαλείας που περιλαμβάνει δρακόντεια μέτρα για την 26η Ιουλίου. Αρχικά, έχει μειωθεί στο μισό ο αριθμός των ανθρώπων που θα βρίσκονται στον χώρο εκείνη τη μέρα και από 600.000 που ήταν η αρχική εκτίμηση ο αριθμός έχει πέσει στις 300.000 και ενδέχεται να μειωθεί εκ νέου αν χρειαστεί. Έπειτα, ο εναέριος χώρος του Παρισιού θα έχει κλείσει από το απόγευμα της περασμένης μέρας ενώ τη μέρα της Τελετής θα κλείσουν αρκετοί σταθμοί του μετρό, κυρίως όσοι βρίσκονται κοντά σε κεντρικούς δρόμους και τις αρένες.

 

Παράλληλα, ελεύθεροι σκοπευτές θα βρίσκονται στις οροφές κτηρίων γύρω από τον Σηκουάνα και άλλα τοπόσημα του Παρισιού ενώ σκύλοι της αστυνομίας, που μπορούν αν εντοπίσουν εκρηκτικά υλικά και όπλα, θα περιτριγυρίζουν τις πλατείες, τα πάρκα και τους σταθμούς. Το προσωπικό της εθνικής ασφάλειας θα παρακολουθούν κάθε έναν από τους περίπου 10.000 που εμπεριέχονται στη λίστα των τρομοκρατών της Γαλλίας ενώ όλα τα αιτήματα αποφυλάκισης για εκείνο το διάστημα θα εξεταστούν με πολύ αυστηρότερα κριτήρια απ’ ό,τι συνήθως. Το ίδιο θα ισχύσει και για τις ενοικιάσεις των διαμερισμάτων Airbnb. Περισσότεροι από 35.000 εκπαιδευμένοι φύλακες του προσωπικού της εθνικής ασφάλειας θα βρίσκονται επί ποδός.

 

Η κυβέρνηση της Γαλλίας έχει ήδη δεχθεί απειλές για τρομοκρατικά χτυπήματα ενώ οι ίδιοι έχουν προχωρήσει και σε συλλήψεις υποκινητών βίας, ωστόσο ο κίνδυνος παραμένει αφού οι διοργανωτές φοβούνται για επιθέσεις από το κράτος του Ισλάμ και άλλες στρατιωτικές, ισλαμιστικές ομάδες, διαδικτυακές επιθέσεις τη Ρωσία, διαμαρτυρίες από ακροδεξιούς εξτρεμιστές αλλά και από ακτιβιστές.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, έχει τονίσει πως αν οι κίνδυνοι γιγαντωθούν και πρόκειται να αμφισβητηθεί η ασφάλεια όλων όσων θα βρίσκονται στον Σηκουάνα, τότε θα προσωρήσουν στο εναλλακτικό πλάνο και η Τελετή θα μεταφερθεί στο Ολυμπιακό Στάδιο, Stade de France.

Προτεινόμενα Άρθρα