Δύο χρώματα, 104 χρόνια ιστορίας

από Γιώργος Γκάτος

Η Βυζαντινή αυτοκρατορία που έπαιξε μεγάλο ρόλο

Το σήμα, το όνομα και τα χρώματα είναι βασικά στοιχεία για έναν σύλλογο. Έτσι και στην περίπτωση του ΑΡΗ, οι 22 ιδρυτές του συλλόγου δεν διάλεξαν τυχαία ούτε το όνομα, ούτε το έμβλημα αλλά ούτε και τα χρώματα του συλλόγου.

Η αλήθεια είναι ότι οι 22 εκείνοι νέοι δεν χρειάστηκαν να σκεφτούν πολύ, ώστε να καταλήξουν στο κίτρινο και το μαύρο. Σε μια εποχή που η Ελλάδα βρισκόταν σε μια διαδικασία μετάβασης από τον ένα πόλεμο στον άλλο, οι ιδρυτές του συλλόγου θέλησαν να τιμήσουν τα χρώματα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η Θεσσαλονίκη άλλωστε υπήρξε η δεύτερη πολιτεία της Αυτοκρατορίας αυτής.

… και η πεντάρα επί της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών

Εντεκα χρόνια μετά και πιο συγκεκριμένα το 1925, ο ΑΡΗΣ αντιμετώπισε την Ένωση Κωνσταντινουπολιτών (το 1926 μετονομάστηκε σε Π.Α.Ο.Κ.), με τους αντιπάλους να διεκδικούν τα χρώματα των “κίτρινων”, λόγω και καταγωγής.

Αν και ο ΑΡΗΣ έμεινε στις αρχές του πρώτου μέρους πίσω στο σκορ με 0-2, ισοφάρισε μέχρι το ημίχρονο και με τρία γκολ στην επανάληψη πήρε τη νίκη με το επιβλητικό 5-2, κατοχυρώνοντας οριστικά το κίτρινο και το μαύρο ως τα επίσημα χρώματα του.

Για τους “κίτρινους”, σε εκείνο το ματς αγωνίστηκαν οι: Κοτρότσης, Νακόπουλος, Οπλοποιός, Γιακουμής, Κώστας Βικελίδης, Ηλιάδης, Μπαρίτας, Αγοραστός, Ιωαννίδης, Αγγελάκης και Βλαχόπουλος.

Προτεινόμενα Άρθρα