"Στις αρχές Μαΐου θα μπορούμε να αποφασίσουμε αν είναι δυνατή η χαλάρωση των μέτρων" (audio)

από Αντώνης Γκάτζιος

Ο ειδικός καρδιολόγος και διδάκτωρ ιατρικής, Διαμαντής Γκολιδάκης, μίλησε στην εκπομπή "ΤΡΟΪΚΑ" του Libero 107,4 για τη δύσκολη κατάσταση που βιώνει η Ελλάδα και όχι μόνο με τον κορωνοϊό.

Ο διακεκριμένος γιατρός, ο οποίος συνεργάζεται και με τον Α.Σ. ΑΡΗΣ, ανέφερε:  

“Πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή για να δούμε που πηγαίνει… η μπάλα, όπως λέμε ποδοσφαιρικά, και μετά θα ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις. Κανείς δε θέλει να υπάρχουν κλειστά γήπεδα. Πρέπει να παρθεί μία κεντρική απόφαση, η οποία όμως να έχει τις παραμέτρους της.  

Για παράδειγμα, η Ιταλία και κάποιες χώρες που έχουν πληγεί παραπάνω ίσως χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να σταθούν στα πόδια τους και να έχουν κόσμο στα γήπεδα. Στην Ελλάδα μπορεί να είναι διαφορετικά. Στις διεθνείς διοργανώσεις όμως τι να πεις, ότι στην Ισπανία δεν μπορεί να έχει κόσμο και αλλού να έχει; Οι Άγγλοι τα έκαναν λίγο θάλασσα με το περιβόητο σύστημα υγείας τους, είναι υψηλής επικινδυνότητας να γίνει αγώνας με κόσμο εκεί. Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι καθοριστικές γι’ αυτό”.

Για τα μέτρα που λήφθηκαν και πόσο αποτελεσματικά είναι: “Αυτήν την εβδομάδα τα κρούσματα είναι λιγότερα από της προηγούμενης εβδομάδας. Το Μένουμε Σπίτι αποδίδει αφού δεν αυξήθηκαν τα κρούσματα, θα ήταν εκατοντάδες δεν τηρούσαμε όσα αποφασίστηκαν. Εγώ εκτιμώ ότι περίπου σε δύο με τρεις εβδομάδες, στις αρχές Μαΐου, μπορούμε να αποφασίσουμε αν μπορούμε να χαλαρώσουμε τα μέτρα. Τότε η Πολιτεία θα μπορεί ίσως να πάρει μερικές αποφάσεις χαλάρωσης. Ο κορωνοϊός έχει χτυπήσει και την οικονομία, τα επαγγέλματά μας και είναι κρίσιμο να επιστρέψουμε σε κανονικούς ρυθμούς.  

Είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε ότι η Ελλάδα είναι ουραγός. Από όσα έχω δει η εκτίμησή μου είναι ότι αν δεν είχαν παρθεί αυτά τα μέτρα θα μιλούσαμε για χειρότερες καταστάσεις. Είμαστε θερμός και μεσογειακός λαός και αυτό θα μας απέτρεπε από το να σταματήσουμε τη μετάδοση της νόσου. Η Κυβέρνηση πήρε μέτρα σε ιατροπολιτικό επίπεδο. Έβαλε το ιατρικό προσωπικό μπροστά και αυτά τα μέτρα αποδίδουν. Υπάρχει ένα θέμα με το Πάσχα. Θα έρθουν πολλές γιορτές και τριήμερα για να φύγουμε και να ξεχυθούμε στα χωριά και τις παραλίες”.

Για τις επιπτώσεις του ιού: “H επιστροφή στην κανονικότητα είναι το μεγάλο στοίχημα. Φυσικά κάθε ανθρώπινη ζωή είναι πολύ σημαντική και κάθε απώλεια πονάει, όμως γενικά έχουμε μικρές απώλειες. Η ατμομηχανή της Ελλάδας είναι ο τουρισμός. Θα μπορούν και θα θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα οι τουρίστες; Θα τους δεχόμαστε; Τα μέτρα που πήραμε βοηθούν και για την επόμενη μέρα. Είμαστε ένα καλό πρότυπο και αυτό ίσως μας βοηθήσει για το αύριο”.

Για τους κινδύνους: “Οι ευπαθείς ομάδες κινδυνεύουν από τον ιό γιατί τους απορυθμίζει την κύρια πάθηση. Ο συγκεκριμένος ιός είναι τέσσερις φορές πιο ισχυρός από τον παλιό κορωνοϊό. Ακούω από πολλούς να λένε ότι κινδυνεύουν σχεδόν αποκλειστικά οι μεγαλύτερες ηλικίες αλλά αυτό δεν είναι σωστό. Δείτε το παράδειγμα ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους όπως ο 40χρονος από τη Χαλκιδική, την οικογένεια του οποίου γνωρίζω”.

Για το αν η ζέστη καταπολεμά τον κορωνοϊό και τη θεραπεία: “Υπάρχουν πρώτες μελέτες ότι στους 28 βαθμούς ο ιός αρχίζει να αδρανοποιείται. Έχουμε χαμηλό δείγμα στα trials γιατί είναι σε έξαρση η πανδημία. Φαίνεται ότι σε χώρες με υψηλότερες θερμοκρασίες είναι χαμηλότερα ο ιός. Αυτό είναι μία προσδοκία, που βασίζεται όμως σε κάποια συμπεράσματα. Θα υπάρχει ύφεση το καλοκαίρι αλλά όχι εξάλειψη. Το ζητούμενο είναι να βρεθεί το εμβόλιο. Το κοκτέιλ που δίνεται τώρα προσπαθεί να σταματήσει τη μετάδοση του ιού και να το περάσουμε πιο ελαφριά, να μη χάσει κάποιος τη ζωή του. Ακόμα δεν υπάρχει φάρμακο.

Υπάρχει αίσθηση ότι θα μπορέσουμε να έχουμε φάρμακο μέσα στο καλοκαίρι το οποίο μπορεί να είναι αποτελεσματικό. Εδώ μιλάμε για κοκτέιλ φαρμάκων. Ο ιός του HIV υπάρχει εδώ και 40 χρόνια και φάρμακο δεν έχει βρεθεί. Οι κυβερνήσεις και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρέπει να ρίξουν βάρος σ’ αυτό. Το εμβόλιο θα αργήσει λίγο”.

Για τον αθλητισμό: “Η υγεία δεν έχει φανέλα και τώρα το βλέπουμε με δυσάρεστο τρόπο. Τα ζητήματα υγείας μας ενώνουν. Συνεργάζομαι με τον ΑΡΗ αλλά και με άλλες ομάδες. Ο αθλητικός χώρος σεβάστηκε πάρα πολύ τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις κι αυτό κρατάει τους αθλητές υγιείς. Ο κόσμος μπορεί να συνεχίσει τον αθλητισμό χωρίς υπερβολές και χωρίς να συνωστίζεται. Μπορεί να κάνει μία βόλτα, έχουμε καιρό να αθληθούμε κανονικά”.

Για το ιατρικό προσωπικό: “Οι γιατροί είναι σε δύο γραμμές. Η πρώτη που είναι ανάσχεσης, δηλαδή οι ιδιώτες γιατροί που πηγαίνουν στα ιατρεία τους έχοντας όλα τα προστατευτικά. Και η δεύτερη όσοι δουλεύουν στα νοσοκομεία. Είναι απαραίτητες και οι δύο γραμμές γιατί αν δεν εξετάζονται από ιδιωτικούς γιατρούς οι ασθενείς, τα περιστατικά στα νοσοκομεία θα είναι πολύ περισσότερα”.

Προτεινόμενα Άρθρα