"Αξέχαστο το κύπελλο στην Προύσσα"

από AllAboutARIS

Ο βετεράνος μπασκετμπολίστας του ΑΡΗ, αλλά και του ΠΑΟΚ, Παναγιώτης Λιαδέλης, μίλησε για τις αναμνήσεις του.

Ο βετεράνος μπασκετμπολίστας του ΑΡΗ, αλλά και του ΠΑΟΚ, Παναγιώτης Λιαδέλης, μίλησε για τις αναμνήσεις του.

Αναλυτικά όσα είπε στον Αρενα:

Για το αν υπάρχει πιθανότητα επιστροφής του στα παρκέ: «Απλά είναι φίλος μου ο προπονητής σε μια ομάδα του Βόλου και πηγαίνω να τρέχω για να είμαι σε καλή κατάσταση. Είναι δύσκολο να επιστρέψω με τα πόδια μου έτσι όπως είναι. Όλοι έχουμε τον κύκλο μας. Είμαστε ευχαριστημένοι, άλλα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως δεν μπορούμε άλλο και να συνεχίσουμε τη ζωή μας. Γιατί αν μείνουμε στα παλιά δεν θα πάμε μπροστά».

Για το τι θυμάται από παιχνίδια ΑΡΗΣ-ΠΑΟΚ: «Αυτό που θυμάμαι πολύ είναι πως καλές είναι οι τακτικές και οι ομιλίες, αλλά η συγκέντρωση και η θέληση παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτά τα παιχνίδια. Όλα τα παιχνίδια μου έχουν μείνει. Το καθένα είχε τις αναμνήσεις του. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο».

Για το πότε είχε την πρώτη του επαφή με το μπάσκετ και τη συμβολή του Γκάλη στην εξέλιξή του: «Δώδεκα χρονών. Με αυτόν μεγαλώσαμε. Αυτός μας δίδαξε. Αυτός έφερε το μπάσκετ στα σπίτια μας και ευτυχώς επειδή είχαμε κάλους δασκάλους ήμασταν τυχεροί γιατί μεσουρανούσε τότε το μπάσκετ. Υπήρχαν πολλά χρήματα και φέρναμε τους καλύτερους προπονητές στην Ελλάδα».

Για το γεγονός πως το στυλ του έμοιαζε σε αυτό του Γκάλη: «Δεν μπορούμε να αντιγράψουμε κανέναν. Μπορούμε να πάρουμε τρόπο παιχνιδιού και σκέψης. Από εκεί ξεκινάνε τα πάντα. Πως αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα. Ευτυχώς ο Γκάλης έδειξε τον πιο σωστό δρόμο. Πώς να σκεφτόμαστε και να λειτουργούμε. Να σκεφτόμαστε τελείως επαγγελματικά».

Συνέχισε λέγοντας: «Μπήκαν μεγάλοι επιχειρηματίες στον κόσμο που έβαλαν λεφτά και έφεραν μεγάλους προπονητές και γι αυτό το μπάσκετ στην Ελλάδα έχει φέρει μεγάλες επιτυχίες. Στην Ελλάδα επιτυχίες έχει φέρει μόνο το μπάσκετ. Πάνω από 20 χρόνια φέρνει επιτυχίες και δεν νομίζω άλλο άθλημα στην Ελλάδα να έχει φέρει τόσες».

Για το αν έχει συναντηθεί και μιλήσει με το Γκάλη: «Έχουμε συναντηθεί και στην Εθνική ομάδα, αλλά ήταν κλειστός τύπος. Δεν μιλούσε πολύ. Ήταν αξιοθαύμαστος ο τρόπος που έκανε προπόνηση. Ήταν πολύ συγκεντρωμένος σε αυτό που έκανε. Ήταν ένα βήμα μπροστά από όλους μας. Την πρώτη φορά που έπαιξα αντίπαλος του δεν το πίστευα. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για εμάς».

Για την εξέλιξή του σε προσωπικό επίπεδο: «Αν δεν είχα τόσους τραυματισμούς θα ήταν όλα διαφορετικά. Ήμουν όμως τυχερός στην ατυχία μου. Κατάφερα να είμαι σε επίπεδο πρωταθλητισμού».

Για το φάιναλ φορ της Θεσσαλονίκης το 1998 και την κατάκτηση του τροπαίου από τον Άρη: «Είχαμε μια μεγάλη πρόκληση μπροστά μας. Είχαμε ταλέντο. Ήμασταν συγκεντρωμένοι και πήγαμε και παίξαμε. Μας υποτίμησαν όμως και ο Παναθηναϊκός που είχε τη μεγαλύτερη ομάδα τότε και η ΑΕΚ του Ιωαννίδη. Δεν μας περίμεναν τόσο παθιασμένους και τους τιμωρήσαμε. Όταν έχεις δίπλα σου τέτοια γκάμα παικτών ακολουθείς. Όχι μόνο τεράστιοι παίκτες, αλλά και πολύ καλά παιδιά».

Για την περίοδο που ήταν στον ΠΑΟΚ: «Είχαμε πολύ καλή ομάδα. φτιάξαμε πολύ καλό σύνολο. Τα υπολόγισε λάθος ο Μπατατούδης και  από εκεί που είχε μεγάλη ομάδα, δεν κατάφερε να την πληρώσει και έτσι διαλύθηκε. Έφτιαξε καινούργιο γήπεδο, έβαλε λεφτά, αλλά δεν τα υπολόγισε καλά και τελείωσε. Έφερε την προσφορά από τη filmnet τότε που ήταν 3 εκατομμύρια ευρώ. Είχε κάνει την πιο εμπορική ομάδα, αλλά δεν πήγαν καλά τα πράγματα.

Οι ομάδες είναι εταιρίες όμως. Όταν δεν πληρώνεις τους παίκτες δεν μπορεί να συνεχιστεί και έτσι έγινε. Το Φεβρουάριο διαλύθηκε η ομάδα».

Για το επερχόμενο ντέρμπι ανάμεσα σε ΑΡΗ και ΠΑΟΚ: «Είναι κάτι ξεχωριστό. Πρέπει σε αυτά τα παιχνίδια να παίζει ρόλο η θέληση και η συγκέντρωση.

Για τις σημαντικές στιγμές στην καριέρα του: «Υπήρξαν πολλές χαρούμενες στιγμές. Με τον Άρη που πήραμε το κύπελλο το ’98, μετά πάλι με τον ΑΡΗ με το κύπελλο στην Προύσα. Το 2001 πήρα νταμπλ με την Ουράλ στη Ρωσία. Μετά πήγα στη Βαλένθια που έπαιξα τελικό πρωταθλήματος με τη Μπαρτσελόνα. Μετά πήρα 4 πρωταθλήματα στην Ουκρανία. Χαίρομαι που βγήκα έξω παρά το πρόβλημα στα γόνατα. Όταν τραυματίζεσαι μετά από άλλο τραυματισμό πρέπει να έχεις μεγάλη ψυχική δύναμη».

Για την πτώση του μπάσκετ στη Θεσσαλονίκη: «Υπάρχει μια μελαγχολία και μια ανασφάλεια σε ένα κράτος που δεν εμπνέει και αυτό μεταδίδεται και στο μπάσκετ. Όταν δεν υπάρχουν πόροι και κίνητρα δεν μπορείς να κάνεις κάτι. Είναι τελείως διαφορετικά όπως και στο ποδόσφαιρο με τον ΠΑΟΚ.

Υπήρχαν επιτυχίες και λεφτά. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι ότι ο ΑΡΗΣ και ο ΠΑΟΚ με τόσο κόσμο δεν μπορούν να είναι βιώσιμοι μόνοι τους. Μπορούν να κάνουν μια λαϊκή βάση με ένα φυτώριο τόσο δυνατό που να υπάρξουν πόροι ώστε να σταθούν μόνοι τους. Δεν μπορώ να πιστέψω πως ο ΑΡΗΣ δεν μπορεί να κόψει 5.000-6.000 εισιτήρια. Μπορεί να το κάνει».

Για τους παράγοντες που ξεχώρισε στην καριέρα του: «Αυτός που ήταν δυνατός, αλλά δεν τον πρόλαβα στα καλά του ήταν ο Μητρούδης και μετά ο Κοντομηνάς. Ο Κοντομηνάς ήταν δυνατός γιατί είχε και ξόδευε λεφτά και ο Μητρούδης γιατί είχε γνώσεις».