Οι δημιουργοί μίας ιδέας (pic)

από Νίκος Παπαδόπουλος

Οταν η Ελλάδα το 1914 γιόρταζε την επανάσταση του 1821, γεννιόταν ένας από τους μεγαλύτερους αθλητικούς συλλόγους της χώρας.

Σαν σήμερα ήταν πριν από 103 χρόνια, όταν μία παρέα νεαρών πήρε μία απόφαση που έμελλε να αλλάξει όχι μόνο το μέλλον της Θεσσαλονίκης, αλλά μίας χώρας ολόκληρης. 

Το ημερολόγιο έγραφε 25 Μαρτίου 1914. Ημέρα γιορτής για την ορθοδοξία και τον Ελληνισμό. Και εκείνη την ημέρα επέλεξαν εκείνοι οι 22 νεαροί για να υλοποιήσουν ένα δικό τους όραμα. Την ίδρυση ενός αθλητικού σωματείου που σίγουρα τότε δεν φαντάζονταν την πορεία που θα έχει στο πέρασμα των χρόνων. 

Όνομα; ΑΡΗΣ! Σήμα; Φυσικά ο Θεός του πολέμου. Ο Ολύμπιος που συμβόλιζε τη μαχητικότητα, τη γενναιότητα και την περηφάνια. Αυτά ήταν τα στοιχεία που ήθελαν να περάσουν στο dna του νεοσύστατου τότε σωματείου. Χρώματα; Το κίτρινο και το μαύρο. Τα χρώματα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας! 

Ποιοι ήταν όμως εκείνοι οι 22 νέοι; Γιάννης Αγγέλου, Λάζαρος Αγοραστός, Γρηγόρης Βλαχόπουλος, Λάζαρος Βλαχόπουλος, Πέτρος Γκοτζαμάνης, Αγγελος Ζέγας, Θεόδωρος Θεοδωρίδης, Δημήτρης Ιωαννίδης, Τηλέμαχος Καραγιαννίδης, Δημήτρης Κοτρότσης, Πέτρος Κρέης, Μήνωας Κυδωνάκης Λάζαρος Κωστίδης, Γιώργος Λάμπρου, Γιάννης Νακόπουλος, Θανάσης Παπαγεωργίου, Γιάννης Πλιάτσικας, Ρούσσος Ρωσσιάδης, Κάρολος Σαλούστο, Τάσος Τσιατσιαπάς, Πρόδρομος Κότσανος και Δήμου. Οι 22 που έβαλαν τις υπογραφές τους στο καταστατικό. Οι 22 που έγιναν εκατοντάδες και στη συνέχεια εκατοντάδες χιλιάδες! 

Ηταν η μέρα που έγινε η αρχή. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Ιστορία με ένδοξες στιγμές αλλά και άσχημες. Όχι όμως ικανές για να αλλοιώσουν το μεγαλείο που απέκτησε ο ΑΡΗΣ μέσα στον επόμενο αιώνα. 

Προτεινόμενα Άρθρα