Χάμιλτον: “Περήφανος για τον Ράσφορντ, τον Σάντσο και τον Σακά”

από AllAboutARIS

Ο Λιούις Χάμιλτον, που ως γνωστόν ηγείται τα τελευταία χρόνια της ευρείας αντιρατσιστικής καμπάνιας της Formula 1 σε συνδυασμό με το κίνημα “black lives matter”, ένιωσε την ανάγκη να στηρίξει δημοσίως τους τρεις παίκτες της εθνικής Αγγλίας που έχασαν τα πέναλτι στον τελικό του Euro 2020: τους Μάρκους Ράσφορντ, Τζέιντον Σάντσο και Μπουκαγιό Σακά.

Η ρατσιστική επίθεση που δέχθηκαν και τρεις ποδοσφαιριστές μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις επόμενες ώρες ήταν ανηλεής – και για τον Χάμιλτον αυτού του είδους η ειδεχθής συμπεριφορά δεν είναι άγνωστη. Ειδικά τον πρώτο χρόνο του στη F1, τον καιρό της σύγκρουσής του με τον Φερνάντο Αλόνσο στη McLaren, είχε δεχθεί αμέτρητες ρατσιστικές φραστικές επιθέσεις, κυρίως από Ισπανούς “φιλάθλους”.

O Χάμιλτον είπε πως όταν οι παίκτες “πήγαιναν για να εκτελέσουν τα πέναλτι ανησυχούσα. Κάθε αθλητής νιώθει την πίεση να αποδώσει, αλλά όταν ανήκεις σε μια μειονότητα και εκπροσωπείς τη χώρα σου, η εμπειρία έχει πολλά επίπεδα. Η επιτυχία είναι σαν διπλή νίκη, αλλά μια αστοχία είναι διπλή ήττα όταν συνοδεύεται από ρατσιστικές επιθέσεις.

Ήθελα τόσο πολύ να κερδίσουμε, όπως όλοι σας, αλλά για μένα ήταν κάτι πολύ περισσότερο από την κατάκτηση μόνο του Euro, ήταν μια γενικότερη εικόνα. Ωστόσο, η αηδιαστική συμπεριφορά λίγων δείχνει πόση πολλή δουλειά χρειάζεται ακόμα. Ελπίζω αυτό να ανοίγει ξανά τη συζήτηση για την αποδοχή.

Πρέπει να δουλέψουμε για μια κοινωνία που δεν απαιτεί από τους μαύρους παίκτες να αποδεικνύουν την αξία τους ή τη θέση τους στην κοινωνία μόνο μέσω της νίκης. Στο τέλος, ο καθένας της αγγλικής ομάδας πρέπει να είναι πολύ περήφανος για το κατόρθωμά του και για τον τρόπο με τον οποίο μας εκπροσώπησε.

Σας παρακαλώ, εγκαλέστε όσους βλέπετε να γράφουν ρατσιστικά σχόλια στο διαδίκτυο. Προκαλέστε τους να δουν τον ανθρωπισμό προς όλους, ανεξαρτήτως του χρώματός του δέρματός τους. Είμαι σούπερ περήφανος για το πόσο μακριά έφτασε η Αγγλία. Είμαι σούπερ περήφανος για τον Μάρκους Ράσφορντ, τον Τζέιντον Σάντσο, τον Μπουκαγιό Σακά και για όλη την ομάδα», κατέληξε ο επτάκις παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1″.

Προτεινόμενα Άρθρα