ΑΡΗΣ Midea: Το εγχειρίδιο της σεζόν 2023-24

από Γιώργος Γκάτος

Ο ΑΡΗΣ Midea ρίχνεται στο παρκέ απόψε το βράδυ (4/10) και το AllAboutARIS σας παρουσιάζει το εγχειρίδιο-οδηγό της σεζόν 2023-24.

Μετά από επτά χρόνια, οι “Κιτρινόμαυροι” επιστρέφουν στη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση της Euroleague, με αρκετό ενθουσιασμό και με όρεξη να προκαλέσουν μεγάλες εκπλήξεις.

Η χρονιά μόνο εύκολη δεν θα είναι, καθώς ο ΑΡΗΣ διαθέτει ένα από τα μικρότερα μπάτζετ από τις 20 ομάδες που λαμβάνουν μέρος στο Eurocup.

Με τον Γιάννη Καστρίτη στο τιμόνι για τρίτη διαδοχική σεζόν, ο ΑΡΗΣ γυρίζει σελίδα και από φέτος θα αγωνίζεται σε δύο διοργανώσεις. Αυτό μεταφράζεται σε 24 αγώνες ως το τέλος του 2023 και μίνιμουμ 42 αναμετρήσεις ως τις αρχές Απριλίου.

Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Αυτό που δεν λείπει από τον μπασκετικό ΑΡΗ είναι σίγουρα η ενέργεια. Ο Έλληνας τεχνικός του ΑΡΗ κινήθηκε μεθοδικά και έφερε στους “Κιτρινόμαυρους” μια σειρά από παίκτες με χαρακτηριστικό γνώρισμα την ηλικία και το μπασκετικό τους potential.

Μπορεί να μην έλλειψαν οι ατυχίες (βλ. σοβαρός τραυματισμός του Μάνι Μπέιτς), αλλά οι παίκτες του ΑΡΗ ακολούθησαν μια προετοιμασία που διήρκησε περίπου 1,5 μήνα.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα, ο “Αυτοκράτορας” αντιμετώπισε τους Αίαντα Ευόσμου, ΜΖΤ Σκοπίων, ΤΣΣΚΑ Σόφιας, Κολοσσό Ρόδου, Προμηθέα Πατρών και Καρδίτσα.

Οι “Κιτρινόμαυροι” είχαν ως βάση τους το “Nick Galis Hall”, ενώ για μερικές μέρες απομονώθηκαν στο Καρπενήσι, στις αρχές της προετοιμασίας.

 

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Στον ΑΡΗ του Γιάννη Καστρίτη, πάντα θα δυσκολεύεσαι να βρεις παίκτη-σταρ, καθώς η ομάδα είναι δομημένη έτσι ώστε να υπερέχει το “εμείς” από το “εγώ”.

Από τη περσινή σεζόν, παρέμειναν στο ρόστερ οι Βασίλης Τολιόπουλος, Ίσμαελ Σανόγκο και Γιώργος Φίλλιος.

Στον Ελληνικό κορμό προστέθηκαν οι: Λευτέρης Μποχωρίδης, Διαμαντής Σλαφτσάκης, Δημήτρης Κατσίβελης, Νίκος Περσίδης, Ανδρέας Καλόγηρος

Στον κορμό των “ξένων” προστέθηκαν οι: Μάρκους Καρ, Ρομπέρτο Γκάλινατ, Ρόνι Χάρελ, Ρόμπερτς Μπλούμπεργκς, Σίλβιο Ντε Σόουζα και Μάνι Μπέιτς (σ.σ. ο Αμερικανός σέντερ υπέστη ρήξη χόνδρου στον ώμο και θα αντικατασταθεί, καθώς θα χάσει όλη τη σεζόν).

Την προετοιμασία ακολουθούν και οι νεαροί Φίλιππος Τσαχτσίρας και Βασίλης Καζαμίας.

Πάμε όμως να δούμε τον κάθε παίκτη ξεχωριστά, με λίγα στοιχεία ως ένα preview.

O ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΡΜΟΣ

Λευτέρης Μποχωρίδης (29 ετών, Guard, 1.93)

Η μεγάλη επιστροφή ενός παιδιού που μεγάλωσε μέσα στον ΑΡΗ και μετά από μια τριετία στον Παναθηναϊκό, ετοιμάζεται να αναλάβει ηγετικό ρόλο.

Η δίψα του να αναλάβει μεγαλύτερο αγωνιστικό ρόλο απ’ αυτόν που είχε, σε συνδυασμό με την επιστροφή της ομάδας σε υψηλό επίπεδο στην Ευρώπη, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο ώστε να πει το “ναι” και να φέρει ενθουσιασμό στις τάξεις των φιλάθλων.

Βασίλης Τολιόπουλος (27 ετών, Guard, 1.88)

Τόσο ο Έλληνας παίκτης, όσο και ο ΑΡΗΣ, κέρδισαν το “στοίχημα” τη περσινή σεζόν. Ο Έλληνας γκαρντ παρουσιάστηκε πιο ώριμος από ποτέ και με βάση το συμβόλαιο του, ήταν ένας από τους πιο Value For Money παίκτες επιθετικά. Με την Γιάννη Καστρίτη στη καθοδήγηση, έβαλε στο παιχνίδι του περισσότερα στοιχεία playmaking, ενώ ανέβασε και τις εντάσεις του στην άμυνα. Το καλοκαίρι, ο ΑΡΗΣ τον κάλεσε για ανανέωση και οι δύο πλευρές συνεχίζουν μαζί.

Δημήτρης Κατσίβελης (32 ετών, Guard, 1.96)

Μετά από αρκετά χρόνια, οι “Κιτρινόμαυροι” αποκτούν μια έμπειρη Ελληνική τριάδα στα γκαρντ. Ο Δημήτρης Κατσίβελης πείστηκε από το πρότζεκτ του Eurocup και ήρθε στον ΑΡΗ για να δώσει εμπειρία, ύψος στα γκαρντ και άμυνα.

Είναι ένας παίκτης που θα αναλάβει να καθορίσει τον ρυθμό σε συγκεκριμένες στιγμές της αναμέτρησης, ενώ θα του δοθούν και αρκετά δύσκολες αμυντικές αποστολές.

Γιώργος Φίλλιος (21 ετών, Guard, 1.96)

Πίσω από μια έμπειρη τριάδα Ελλήνων παικτών, βρίσκεται ένα παιδί που σταδιακά κάνει τα πρώτα βήματα του. Ο Γιώργος Φίλλιος έρχεται για να δώσει βάθος σε μια μαραθώνια σεζόν και νιώθει έτοιμος να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που θα του δοθούν.

Και αυτός, μετά τον Δημήτρη Κατσίβελη, προσθέτει ύψος στην περιφέρεια και πέρσι βάση των ικανοτήτων του, χρησιμοποιήθηκε και ως “τριάρι” αφού τον βοηθάει η σωματοδομή του. Το γεγονός ότι ταλαιπωρήθηκε από οστικό οίδημα μέσα στη προετοιμασία, τον οδήγησε στο να χάσει όλα τα φιλικά και θα χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο.

Νίκος Περσίδης (28 ετών, Forward, 2.00)

Παίκτης για τα “φτερά” του ΑΡΗ, προσηλωμένος στην άμυνα όπως είναι ένα χαρακτηριστικό που αρέσει στον Γιάννη Καστρίτη. Ο Νίκος Περσίδης είναι ένας παίκτης με χαρακτηριστικά που βοηθούν στην οικονομία του αγώνα.

Πέρα από την on ball άμυνα του, επιθετικά δεν αναμένεται να πάρει πολλές προσπάθειες, όντας ακροβολισμένος στις γωνίες για τρίποντα, σε μια εκδοχή 3 And D παίκτη.

Διαμαντής Σλαφτσάκης (29 ετών, Forward, 2.01)

Ακόμα μια επιστροφή στον φετινό ΑΡΗ. Ο λόγος για τον Έλληνα φόργουορντ που επιστρέφει στο “Nick Galis Hall” μετά τη τριετία 2018-21 και είναι ένας παίκτης που ποτέ δεν έκρυψε τα “Κιτρινόμαυρα” αισθήματα του.

Με όπλο του την ενέργεια και τις ειδικές αποστολές που θα αναλάβει να φέρει εις πέρας φέτος, ο Διαμαντής Σλαφτσάκης συμπληρώνει την πεντάδα των ψηλών.

Τόσο ο ίδιος, όσο και ο Λευτέρης Μποχωρίδης επέστρεψαν σε έναν αγνώριστο ΑΡΗ με βάση τις συνθήκες που επικρατούσαν στην ομάδα την εποχή που έφυγαν.

Ανδρέας Καλόγηρος (21 ετών, Forward, 2.00)

Κάθε ομάδα με τόσα παιχνίδια μπροστά της, χρειάζεται περισσότερους από 12 παίκτες. Ο Ανδρέας Καλόγηρος ήρθε στον ΑΡΗ προκειμένου να βοηθήσει στη προετοιμασία της ομάδας και η θετική του παρουσία όλο αυτό το διάστημα του επέφερε επαγγελματικό συμβόλαιο.

Από το 2019 μέχρι και πέρσι, βρισκόταν στη Λιθουανία και συγκεκριμένα στη Βίλνιους Ρίτας, συγκεντρώνοντας αρκετές εμπειρίες από μια χώρα που δίνει βάση σε νεαρούς παίκτες.

Φίλιππος Τσαχτσίρας (17 ετών, Forward, 2.06) – Βασίλης Καζαμίας (16 ετών, Guard, 1.88)

Τα δύο παιδιά από τις ακαδημίες του ΑΡΗ συγκέντρωσαν αρκετές εμπειρίες στη προετοιμασία της ομάδας. Με βάση το βάθος του ρόστερ και τις απαιτήσεις της σεζόν, κρίνεται δύσκολο να πάρουν αγωνιστικό χρόνο φέτος, όμως αναμένεται να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα τμήματα τους.

Ο ΚΟΡΜΟΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ

Μάρκους Καρ (24 ετών, Guard, 1.88)

Είναι μια υπόθεση που ευτυχώς είχε αίσιο τέλος. Ο νέος γκαρντ του ΑΡΗ πέρασε στα βιβλία του NCAA, καθώς είναι ο πρώτος Καναδός σε πόντους και ασίστ στην ιστορία του Κολεγιακού πρωταθλήματος.

Είναι ένας point guard που έχει αρκετά στο μυαλό του να πασάρει στον κενό του συμπαίκτη και να δημιουργήσει καταστάσεις, αλλά διατηρεί και μια συνέπεια στο να σκοράρει.

Η άμυνα του πάνω στη μπάλα σε συνδυασμό με τα όσα κάνει στο επιθετικό κομμάτι, στην ηλικία των 24 ετών, τον έφεραν στη Θεσσαλονίκη στη rookie σεζόν του και είναι βασικό κομμάτι του rotation.

Ρομπέρτο Γκάλινατ (27 ετών, Guard, 1.93)

Πέρσι πλήγωσε τον ΑΡΗ όντας παίκτης της Καρδίτσας και φέτος άλλαξε στρατόπεδο. Ο Γιάννης Καστρίτης είδε στο πρόσωπο του τον σκόρερ που έψαχνε σε αυτό το ρόστερ, καθώς είναι και ο τελευταίος -χρονικά- παίκτης που αποκτήθηκε.

Μετά από ένα πέρασμα του το καλοκαίρι στη Κίνα, οι “Κιτρινόμαυροι” βρήκαν την ευκαιρία να τον επαναφέρουν στην Ευρώπη και να του δώσουν σημαντικό ρόλο στο σκοράρισμα, στη δεύτερη διοργάνωση της Euroleague.

Θεωρείται βέβαιο ότι θα έρθει αρκετές φορές η μπάλα στα χέρια του, ώστε να ξεκολλήσει την επίθεση του ΑΡΗ εφόσον χρειαστεί, σε δύσκολες στιγμές μέσα στη σεζόν.

Ρόνι Χάρελ Jr (27 ετών, Forward, 2.01)

Ο Αμερικανός φόργουορντ είναι ίσως η μεταγραφή ξένου που πέρασε περισσότερο κάτω από τα ραντάρ. Ο Γιάννης Καστρίτης έχοντας δουλέψει στο Ισραήλ, πήγε σε μια κίνηση που ξέρει ότι θα του δώσει ουσία.

Είναι ένας σύγχρονος παίκτης και με μεγάλη τακτική αντίληψη. Αγωνίζεται στη θέση “3”, αλλά και στη θέση “4” σε πολύ χαμηλά σχήματα.

Έχει πάντα το βλέμμα του στη μπάλα και θα επιχειρήσει πολλά κλεψίματα στη διάρκεια της φετινής σεζόν. Μπορεί να θεωρεί το συνδετικό στοιχείο ανάμεσα σε “ψηλούς” και “κοντούς”.

Ίσμαελ Σανόγκο (27 ετών, Forward, 2.03)

Ο μοναδικός ξένος του ΑΡΗ που παρέμεινε στο ρόστερ από τη περσινή σεζόν. Ο Ιβοριανός φόργουορντ παρέμεινε στη Θεσσαλονίκη σχεδόν όλο το καλοκαίρι, κάνοντας αρκετή ατομική εκγύμναση με το σταφ των “Κιτρινόμαυρων” και δούλεψε αρκετά στοιχεία στο επιθετικό κομμάτι.

Το “ψωμί” του το βγάζει από την ενέργεια και ένταση στην άμυνα. Αυτός ήταν ο λόγος που αποκτήθηκε πέρσι και δικαίωσε τον προπονητή του και με το παραπάνω.

Ρόμπερτ Μπλούμπεργκς (25 ετών, Forward, 2.08)

Είναι ίσως ο παίκτης-στοίχημα του φετινού ρόστερ. Ο Λετονός πανύψηλος φόργουορντ, έκανε μια εκπληκτική σεζόν με τη φανέλα της Σιμπιού στη Ρουμανία. Τα ποσοστά του στο τρίποντο ξεπέρασαν το 45% και ήταν κάτι που τράβηξε τα βλέμματα από τα βιογραφικά των φετινών παικτών.

Από τον 25χρονο φόργουορντ ο ΑΡΗΣ περιμένει να ανοίξει τις αντίπαλες άμυνες με μακρινά σουτ. Εφόσον συνδεθεί με συνέπεια στο καλάθι, οι “Κιτρινόμαυροι” θα μπορούν να απειλούν με συνέπεια τόσο από τη γραμμή των ψηλών, όσο και των κοντών.

Σίλβιο Ντε Σόουζα (24 ετών, Center, 2.06)

Ο Ανγκολέζος σέντερ δημιούργησε προσδοκίες πριν καλά-καλά πατήσει το πόδι του στη Θεσσαλονίκη. Με την Εθνική ομάδα της χώρας του, πραγματοποίησε γεμάτες και ενθαρρυντικές εμφανίσεις στο Μουντομπάσκετ.

Ο σοβαρός τραυματισμός του Μάνι Μπέιτς τον “φορτώνει” αρκετά στην αρχή της σεζόν, αφού είναι η μοναδική λύση στη γραμμή των ψηλών.

Τα χαρίσματα του είναι περισσότερο επιθετικά, ενώ συνηθίζει να παλεύει και να μαζεύει επιθετικά ριμπάουντ δημιουργώντας δεύτερες ευκαιρίες.

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΑΡΗ

Με άπειρες ώρες καθημερινής εργασίας, ο Γιάννης Καστρίτης δημιούργησε ο ίδιος τις συνθήκες για να καταφέρει να πάρει την ευκαιρία να οδηγήσει τον ΑΡΗ στο Eurocup.

Το ρίσκο της πρώτης σεζόν με μπάτζετ κάτω από 400 χιλιάδες ευρώ και βάρος στην οικονομική εξυγίανση, έφερε αποτέλεσμα. Οι δύο πλευρές τα βρήκαν και ο Έλληνας τεχνικός έμεινε και πέρσι, με μερικώς αυξημένο μπάτζετ και η ομάδα δεν κατάφερε… στη νίκη να πλασαριστεί καλύτερα στα πλέι οφ, εξαιτίας τραυματισμών και… σφυριγμάτων, που την ταλαιπώρησαν πέρσι.

Φέτος, κλήθηκε να διαχειριστεί μεγαλύτερο μπάτζετ και για πρώτη φορά στη καριέρα του ετοιμάζεται για διπλές υποχρεώσεις, σε Ελλάδα και Ευρώπη.

 Το τεχνικό επιτελείο του ΑΡΗ

Team Manager: Χρήστος Ταπούτος

Βοηθός προπονητή: Γιώργος Σιγάλας

Βοηθός προπονητή: Σωτήρης Καραποστόλου

Βοηθός προπονητή: Χρήστος Χασανίδης

Γυμναστής: Παναγιώτης Ζάλογγος

Γιατρός: Κωνσταντίνος Μανώλογλου

Φυσιοθεραπευτής: Αλέξανδρος-Παναγιώτης Μπουτοβίνος

Φυσιοθεραπευτής: Θόδωρος Αλεξιάδης

Διατροφολόγος: Θανάσης Τσιούδας

Υπεύθυνος Εξοπλισμού: Γιάννης Νικητάκης

Ο ΟΜΙΛΟΣ ΤΟΥ ΑΡΗ ΣΤΟ EUROCUP

Ο ΑΡΗΣ θα κληθεί να αντιμετωπίσει 9 ομάδες από 9 Ευρωπαϊκές χώρες. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται ταξίδια πολλών ωρών, καθώς θα αντιμετωπίσει ομάδες όπως η Γκραν Κανάρια στα Κανάρια Νησιά και η Λιετκαμπέλις, στο Παναβέζις της Λιθουανίας.

Ο Αυτοκράτορας κάνει πρεμιέρα κόντρα στη τροπαιούχο Γκραν Κανάρια, ενώ την 3η αγωνιστική υποδέχεται την ισχυρή Τουρκ Τέλεκομ.

Ο όμιλος του είναι τριών ταχυτήτων και ο ρεαλιστικός στόχος είναι η εξασφάλιση μια θέσης από το “6” και πάνω, προκειμένου να προκριθεί στα νοκ-άουτ.

Ο κάθε όμιλος αποτελείται από 10 ομάδες, με τις δύο πρώτες κάθε ομίλου να προκρίνονται στους προημιτελικούς.

Ομάδα: Ουλμ

Έδρα: Ratiopharm Arena (6.100), Ουλμ, Γερμανία

Ομάδα: Λιετκαμπέλις

Έδρα: Kalnapilio Arena (5.656), Πανεβέζις, Λιθουανία

Ομάδα: Μπουντούτσνοστ

Έδρα: Moraca (6.000), Ποντγκόριτσα, Μαυροβούνιο

Ομάδα: Γκραν Κανάρια

Έδρα: Gran Canaria Arena (11.470), Κανάρια Νησιά, Ισπανία

Ομάδα: Μπουργκ

Έδρα: Ekinox (3.548), Μπουργκ, Γαλλία

Ομάδα: Σλασκ

Έδρα: Hala Orbita (3.000), Βρότσκλαβ, Πολωνία

Ομάδα: Τουρκ Τέλεκομ

Έδρα:  Ankara Spor Salonu (13.000), Άγκυρα, Τουρκία

Ομάδα: Κλουζ

Έδρα: BT-Arena (10.000), Κλουζ, Ρουμανία

Ομάδα: Τρέντο

Έδρα: Il T Quotidiano Arena (4.000), Τρέντο, Ιταλία

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΡΗ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ EUROCUP

Παρακάτω, θα βρείτε ολόκληρο το πρόγραμμα των “Κιτρινόμαυρων” σε Ελλάδα και Ευρώπη, με την Basket League να μην έχει γνωστοποιήσει ακόμα το πλήρες πρόγραμμα της.

EC: ΑΡΗΣ Midea- Γκραν Κανάρια (4/10 – 20:00)

BL: ΑΡΗΣ Midea – Ολυμπιακός (8/10 – 17:15)

EC: Λιετκαμπέλις – ΑΡΗΣ Midea (10/10 – 19:00)

BL: Απόλλων Πατρών – ΑΡΗΣ Midea (14/10)

EC: ΑΡΗΣ Midea – Τουρκ Τέλεκομ (18/10 – 20:00)

BL: ΑΡΗΣ Midea – Καρδίτσα (21/10)

EC: Σλασκ – ΑΡΗΣ Midea (25/10 – 20:00)

BL: ΑΡΗΣ Midea -ΑΕΚ (28/10)

EC: ΑΡΗΣ Midea – Κλουζ (1/11 – 20:00)

BL: Κολοσσός – ΑΡΗΣ Midea (4/11)

EC: Μπουντούτσνοστ -ΑΡΗΣ Midea (8/11)

BL: ΑΡΗΣ Midea – Παναθηναϊκός ( 11/11)

EC: Μπουργκ – ΑΡΗΣ Midea (14/11 – 19:30)

BL: ΠΑΟΚ-ΑΡΗΣ (18/11)

EC: ΑΡΗΣ Midea – Ουλμ (22/11)

BL: ΑΡΗΣ Midea – Προμηθέας Πατρών (25/11)

EC: Τρέντο – ΑΡΗΣ Midea (29/11 – 20:00)

BL: Μαρούσι – ΑΡΗΣ Midea (2/12)

EC: Γκραν Κανάρια – ΑΡΗΣ Midea (6/12 – 20:00)

BL: ΑΡΗΣ Midea – Περιστέρι (9/12)

EC: ΑΡΗΣ Midea – Λιετκαμπέλις (12/12 – 20:00)

BL: Λαύριο – ΑΡΗΣ Midea (23/12)

EC: ΑΡΗΣ Midea – Σλασκ (27/12 – 20:00)

BL: Ολυμπιακός – ΑΡΗΣ Midea (30/12)

2024

BL: ΑΡΗΣ-Απόλλων Πατρών (6/1)

EC: Κλουζ – ΑΡΗΣ Midea (10/1 – 19:00)

BL: Καρδίτσα – ΑΡΗΣ Midea (13/1)

EC: ΑΡΗΣ Midea – Μπουντούτσνοστ (17/1 – 20:00)

BL: ΑΕΚ – ΑΡΗΣ Midea (20/1)

EC: ΑΡΗΣ Midea – Μπουργκ (24/1 – 20:00)

BL: ΑΡΗΣ Midea – Κολοσσός Ρόδου (27/1)

EC: Ουλμ – ΑΡΗΣ Midea (31/1 – 19:30)

BL: Παναθηναϊκός – ΑΡΗΣ Midea (3/2)

EC:ΑΡΗΣ Midea – Τρέντο (6/2)

BL: ΑΡΗΣ Midea – ΠΑΟΚ (10/2)

BL: Προμηθέας – ΑΡΗΣ Midea (2/3)

BL: ΑΡΗΣ Midea -Μαρούσι (9/3)

BL: Περιστέρι – ΑΡΗΣ Midea (16/3)

BL: ΑΡΗΣ Midea – Λαύριο (23/3)

Φωτογραφία: Eurokinissi/Megapress

Προτεινόμενα Άρθρα