Η πορεία “έκρηξης” ενός… ηγέτη

από ΝΙΚΟΣ ΔΡΑΓΟΛΙΑΣ

Με όσα… φοβερά έκανε την περίοδο 2023/24, η παραμονή του Βασίλη Τολιόπουλου στον ΑΡΗ δεν έμοιαζε καθόλου εύκολο ζήτημα, ωστόσο η διοίκηση της ΚΑΕ τα κατάφερε. Δείχνοντας το πόσο μεγάλο είναι το “θέλω” για την συνέχιση της συνεργασίας με τον Έλληνα παίκτη και προχωρώντας σε μεγάλη οικονομική υπέρβαση, ο “Τολιό” πείστηκε, υπέγραψε το νέο του συμβόλαιο και εντός των επόμενων ημερών πρόκειται να ανακοινωθεί. Τις τελευταίες δυο σεζόν (2022-24), ο Τολιόπουλος έκανε σπουδαία πράγματα με την φανέλα του ΑΡΗ, “εξελίχθηκε” αγωνιστικά και υπήρχε “έκρηξη” της απόδοσής του.

Πριν ντυθεί εκ νέου στα κίτρινα, το καλοκαίρι του 2022, ο Τολιόπουλος προερχόταν από μια όχι θετική χρονιά με τον ΠΑΟΚ. Στον “Δικέφαλο” δεν τον “εκμεταλλεύτηκαν”-αξιοποίησαν και ο Έλληνας παίκτης είχε μέσο όρο 6,3 πόντους στη Basket League, παίζοντας 15,5 λεπτά ανά ματς. Την περίοδο 2022/23 ήταν αλλιώς… Ο Γιάννης Καστρίτης ανέβασε σημαντικά τον χρόνο συμμετοχής του Τολιόπουλου, ο τελευταίος έπαιζε 28,7 λεπτά ανά ματς και στο πρωτάθλημα είχε μέσο όρο 12,8 πόντους. Στις 5 Νοεμβρίου του 2022, στο παιχνίδι με τον Απόλλωνα Πατρών, άρχισε να… συστήνεται για το τι μπορεί να κάνει. Πέτυχε 23 πόντους, “γράφοντας” ρεκόρ καριέρας στο σκοράρισμα, το οποίο φρόντισε να το “σπάσει” στις 19 Νοεμβρίου, στο εκτός έδρας ματς με το Περιστέρι.

Τότε, ο Τολιόπουλος είχε 38 πόντους, κάνοντας νέο ρεκόρ καριέρας. Σημειώστε, ότι σε εκείνο το παιχνίδι ο Ελληνας παίκτης έκανε ρεκόρ καριέρας τόσο με τα 9 εύστοχα τρίποντα που πέτυχε, όσο και το 39 στο ranking. Οι 38 πόντοι του αποτέλεσαν την κορυφαία επίδοση Έλληνα παίκτη στην ιστορία του AΡΗ στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα ενώ τα 9 εύστοχα τρίποντα του αποτελούσαν την κορυφαία επίδοση στην ιστορία του AΡΗ στη Basket League, αφού ξεπέρασε εκείνη του Νέστορα Κόμματου από τις 11 Οκτωβρίου 2003 όταν “έγραψε” 8/12 στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Ηρακλή που κρίθηκε στην παράταση (100-99). Γενικότερα, την περίοδο 2022/23 ο “Τολιό” άρχισε να… φορτσάρει και την σεζόν 2023/24, υπήρχαν στιγμές που έδειχνε… μαγικός. Το τι έκανε, είναι λίγο-πολύ γνωστό.

Πήρε από το… χεράκι τον ΑΡΗ σε ουκ ολίγα ματς, οδηγώντας τον σε νίκες στη Basket League, στο Eurocup αλλά και στο Κύπελλο, με το αξέχαστο παιχνίδι απέναντι στον ΠΑΟΚ. “Έβγαλε” ακόμη περισσότερο τα ηγετικά του προσόντα σε σχέση με την πρώτη του χρονιά στον ΑΡΗ, δείχνοντας πόσο κομβικός παίκτης είναι για τους “κίτρινους”, με την φανέλα των οποίων πετύχαινε μέσο όρο 13,1 πόντους στα ματς πρωταθλήματος (2023/24). Το ρεκόρ του στο σκοράρισμα ήταν κόντρα στην ΑΕΚ, όταν είχε 25 πόντους στο 91-93 υπέρ του “Αυτοκράτορα” ενώ το ρεκόρ του στο σύστημα αξιολόγησης ήταν στον ίδιο αγώνα, έχοντας 39 στο ranking.

 

Από τα παιχνίδια του ΑΡΗ στα πλέι οφ, “μένει” το απίθανο τρίποντο που πέτυχε ο Τολιόπουλος στη λήξη του ματς με τον Προμηθέα, με εκείνο το σουτ να “δίνει” την πρόκριση στην τετράδα. Στο Eurocup, τα καλύτερά του παιχνίδια βάσει ranking, ο Τολιόπουλος τα έκανε κόντρα στην Σλασκ (εντός έδρας) και Τουρκ Τέλεκομ (εκτός έδρας), με 25 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης ενώ ρεκόρ στο σκοράρισμα (σ.σ. στο Eurocup) “έγραψε” απέναντι στους Τούρκους, στο Παλέ, πετυχαίνοντας 22 πόντους. Πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι, υπήρχε “έκρηξη” για τον Τολιόπουλο και σε ό,τι αφορά τις αποδοχές του την τελευταία διετία. Φυσικά, την άξιζε… Ο ΑΡΗΣ διπλασίασε τις αποδοχές του για την σεζόν 2023/24 σε σχέση με εκείνες της περιόδου 2022/23 και πλέον οι “κίτρινοι” τετραπλασίασαν τις αποδοχές του “Τολιό” για την νέα σεζόν που “έρχεται”, σε σχέση με την περασμένη αγωνιστική χρονιά.

 

Τέλος, μη ξεχνάμε και το “κεφάλαιο” Εθνική. Το καλοκαίρι του 2023 ο Τολιόπουλος ήταν στην προεπιλογή του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος για το Μουντομπάσκετ ενώ φέτος (2024) τον Φλεβάρη, ήταν αυτός που οδήγησε την Ελλάδα σε μια σημαντική νίκη στην έδρα της Ολλανδίας για τα προκριματικά του EuroBasket 2025, έχοντας 26 πόντους. Αυτό το νούμερο αποτέλεσε την κορυφαία του επίδοση με την φανέλα της Εθνικής, με τον Τολιόπουλο, έτσι, να “προσθέτει” ακόμη έναν “κρίκο” στην “αλυσίδα” των σπουδαίων αγώνων τις τελευταίες δυο χρονιές, κατά τις οποίες έχει δείξει… ποιος είναι.

Προτεινόμενα Άρθρα