Η πρόταση του ΑΡΗ θέλει να αναβαθμίσει τη Basket League

από Γιώργος Γκάτος

Οι “Κιτρινόμαυροι” κατέθεσαν τη δική τους πρόταση προς τη διοργανώτρια αρχή, για το φορμάτ του πρωταθλήματος της νέα σεζόν.

Ο ΑΡΗΣ -όπως και πολλοί άλλοι- εντόπισαν αρκετά προβλήματα στη πρόταση που γνωστοποίησε στο κοινό ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Βαγγέλης Γαλατσόπουλος κατά τη συνέντευξη τύπου για τους ημιτελικούς της Λίγκας.

Ένα βασικό κομμάτι που στέκονται οι άνθρωποι του Αυτοκράτορα, είναι ότι οι θέσεις 7-8 δε θα πρέπει να περιλαμβάνονται στα πλέι άουτ όπου ουσιαστικά… θα παλεύουν για την παραμονή τους.

Είναι μια σεζόν όπου τουλάχιστον πέντε ομάδες “ψάχνονται” για την έξοδο τους στη Ευρώπη, με τις διαφορές της πρώτης οκτάδας να ήταν πολύ μικρές από το 3 ως το 8.

Μάλιστα, ο ΑΡΗΣ προτείνει τη συμμετοχή των ομάδων από το 3 ως το 10 σε έναν πρώτο γύρο πλέι οφ. Κάπως έτσι, αυξάνεται το ενδιαφέρον γιατί ακόμα και ο δέκατος έχει πολύ πιο ρεαλιστικές πιθανότητες αν αγωνιστεί με τον τρίτο. Περισσότερες ομάδες θα διατηρήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον τους, ενώ ακόμα και οι ομάδες που βρίσκονται ψηλά βαθμολογικά θα θέλουν να “καθαρίσουν” τις σειρές για να πάρουν αυτές το Ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Η μεγαλύτερη ουσία κρύβεται και στον τρόπο πρόκρισης. Αν για παράδειγμα οι ομάδες κουβαλούν τα αποτελέσματα της κανονικής διάρκειας στα πλέι οφ, σε μια σειρά best of 5, τότε το κάθε παιχνίδι θα μετράει και δύσκολα θα χαλαρώνουν οι ομάδες στο τέλος της σεζόν.

Σε κανένα άλλο πρωτάθλημα δεν μένουν εκτός των πλέι οφ οι θέσεις 7-8, ενώ παγκόσμια παρατηρείται μια διάθεση περισσότερες ομάδες να είναι “ψημένες” ως το τέλος της σεζόν (πχ μακρινό παράδειγμα το ΝΒΑ, όπου προσέθεσε τα play in για να κρατήσει το ενδιαφέρον παραπάνω ομάδων ζωντανό, με Λέικερς και Χιτ μάλιστα να προκρίνονται στον τελικό).

Οι “Κιτρινόμαυροι” για ακόμα μια φορά δημοσίευσαν τις προτάσεις τους, όπως έχουν κάνει τόσο με το κομμάτι της αδειοδότησης, όσο και με το κομμάτι του μοιράσματος της πίτας των εσόδων, προσπαθώντας να βελτιώσουν τα κακώς κείμενα του συνεταιρισμού.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Προτεινόμενα Άρθρα