Τζαμαικανός(και κοινοτικός) ο Οκάρο Ουάιτ;

από AllAboutARIS

Ο Οκάρο Ουάιτ μπορεί να έχει στο μυαλό του ένα συμβόλαιο στο ΝΒΑ, αλλά φαίνεται ότι οι εκπρόσωποι του φροντίζουν να του ανοίξουν το δρόμο για ένα καλό συμβόλαιο στην Ευρώπη. Σύμφωνα με το sportando ο πρώην Αμερικανός του ΑΡΗ αναμένεται να πάρει τζαμαικανό διαβατήριο το οποίο αλλάζει τα δεδομένα.

Η μητέρα του Οκάρο Ουάιτ, Σερμέιν Ουάιτ, κατάγεται από την Τζαμάικα και μάλιστα ήταν εξαιρετική δρομέας μέλος και της Εθνικής ομάδας της χώρας από την Καραιβική. 
Ο Οκάρο Ουάιτ λοιπόν σύμφωνα με το sportando αναμένεται να πάρει διαβατήριο από την Τζαμάικα κάτι που αλλάζει τα δεδομενά όσον αφορά το καθεστώς συμβολαίου του σε ορισμένεες χώρες της Ευρώπης. 
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την FIBA σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελβετία ενώ πριν μερικά χρόνια είχε περάσει σχετική νομοθεσία και για την Ιταλία αλλά υπήρχε έντονη αντίδραση από τους παίκτες, έχουν το δικαίωμα να θεωρούν ως κοινοτικούς, παίκτες από χώρες που συμπεριλαμβάνονται στην συνθήκη “Κοτονού”. Σύμφωνα με την εν λόγω συνθήκη παίκτες που προέρχονται από συνολικά 79 χώρες (48 από την Αφρική, 16 από την Καραιβική, 15 από τα Νησιά του Ειρηνικού) μπορούν να λογίζονται ως κοινοτικοί και όχι ως… ξένοι, δηλαδή με το καθεστώς των Αμερικανών. 

Αυτό θα σημαίνει ότι ο Οκάρο Ουάιτ θα μπορεί να αγωνιστεί σε ορισμένα ευρωπαικά πρωταθλήματα όπως το Ισπανικό, ως κοινοτικός, κάτι που σαφέστατα και αυξάνει τις πιθανότητες του να πάρει συμβόλαιο στην Ισπανία όπως και το κασέ του. Στην Ελλάδα δεν ισχύει κάτι τέτοιο όσον αφορά την συνθήκη “Κοτονού”. 

Μία εξέλιξη που εφόσον επιβεβαιωθεί, μειώνει αισθητά τις πιθανότητες του ΑΡΗ για τον Οκάρο Ουάιτ μιας και είναι λογικό ομάδες από την Ισπανία να κοιτάξουν ποιο έντονα την περίπτωση του Αμερικανού. 

Προτεινόμενα Άρθρα