"Ο ουρανός είναι το… όριο"

από AllAboutARIS

Ο Μάικλ Τζένκινς μίλησε στο AllAboutARIS για τους στόχους του, τα χαρακτηριστικά του φετινού ΑΡΗ, τον ρόλο του ηγέτη που απολαμβάνει και δέχεται αλλά και την Θεσσαλονίκη την οποία ήδη έχει αγαπήσει.

– Ολοκληρώθηκε η προετοιμασία, ποια η άποψη σου για την ομάδα μέχρι τώρα;

“Η ομάδα έχει πολλές προοπτικές, έχει παίκτες με αρκετό ταλέντο και φιλοδοξίες. Βέβαια ακόμα είναι νωρίς, συνεχίζουμε να χτίζουμε την… χημεία μας ως ομάδα, σε αυτό το κομμάτι νομίζω ότι κάναμε αρκετά καλή δουλειά στην προετοιμασία παρά τις απουσίες που είχαμε, όπως για παράδειγμα του Βίκτορ (σ.σ.Σανικίντζε) ο οποίος ήρθε πριν μερικές ημέρες. Παίξαμε καλά κόντρα στην Στεάουα, στον πρώτο αγώνα ως πλήρη ομάδα. Μου αρέσουν οι πιθανότητες μας, περιμένουμε να ξεκινήσουν τα επίσημα και θα δούμε που βρισκόμαστε”.

– Η άμυνα ή η επίθεση θα χαρακτηρίζει τον φετινό ΑΡΗ;

“Νομίζω ότι έχουμε τις δυνατότητες να μας χαρακτηρίζει και η άμυνα και η επίθεση. Αλλά σίγουρα και λόγω της φιλοσοφίας του προπονητή μας, πιστεύω ότι η άμυνα θα είναι αυτό που θα μας χαρακτηρίζει ως ομάδα. Σίγουρα θα υπάρχουν και ορισμένα παιχνίδια όπου η άμυνα μας μπορεί να μην είναι τόσο καλή όσο θα θέλουμε, αλλά η φιλοσοφία του προποντή μας είναι πάνω στην άμυνα. Εκεί θα εστιάσουμε, αλλά διαθέτουμε μία ομάδα, παίκτες που μπορούν να σκοράρουν”

– Εσύ βρήκες τον ρυθμό σου στα τελευταία φιλικά, ο κόουτς θέλει να είσαι ο ηγέτης της ομάδας. Πως βλέπεις τον εαυτό σου, τον ρόλο σου μέσα στην ομάδα;

“Σίγουρα μπορώ να παίξω αυτόν τον ρόλο. Σχεδόν σε όλη την καριέρα μου είχα αυτόν τον ρόλο, στις τελευταίες μου χρονιές στο κολέγιο αλλά και στην Ευρώπη, στην Τουρκία όπου έπαιξα πριν. Το απολαμβάνω, το δέχομαι γιατί ξέρω ότι οι ομάδες με επιλέγουν για αυτόν τον ρόλο. Δούλεψα στο παιχνίδι μου το καλοκαίρι, έχω πάρει μία ιδέα από τον προπονητή τι θέλει από μένα και είμαι έτοιμος, καθημερινά δουλεύω για να το πετύχω”.

– Πόσο σημαντικό είναι να βρείτε σύντομα έναν… κώδικα επικοινωνίας εσύ με τον Ουίλ Κάμινγκς και τον Ντέβιν Μαρμπλ, αφού αποτελείτε την περιφέρεια του ΑΡΗ…
“Είναι πολύ σημαντικό. Πάντα θέλεις να… διαβάζεις που θέλει ο συμπαίκτης σου την μπάλα, το να δημιουργήσεις… χημεία σε βοηθάει να καταλάβεις το παιχνίδι του άλλου, τι του αρέσει να παίζει “ένας εναντίον έναν” ή να κάνει διείσδυση. Είναι πολύ σημαντικό κυρίως για την περιφέρεια, ακόμα και αν κάποιοι κάνουμε ορισμένα πράγματα σχεδόν ίδια, πάντα πρέπει να γνωρίζουμε ο ένας το παιχνίδι του άλλου”.

– Ξέρεις ήδη τον Έρικ Μπάκνερ, με τον οποίο συνεργάστηκες στην Τουρκία. Η… χημεία σας ήταν εντυπωσιακή τουλάχιστον με βάση τα βίντεο που έχουμε δει. Να περιμένουμε κάτι ανάλογο και φέτος ή θα υπάρχει διαφορά λόγω του ελληνικού πρωταθλήματος;

“Ναι έχουμε καλή χημεία αλλά θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Είναι ο πρώτος μας χρόνος στην Ελλάδα, ο κόουτς φυσικά ξέρει το πόσο καλά μπορούμε να συνεργαστούμε κυρίως στην επίθεση. Έχουμε ορισμένους τρόπους συνεργασίας και εκτέλεσης, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι ανάλογο και εδώ. Έχω ακούσει βέβαια ότι το ελληνικό πρωτάθλημα είναι πιο δύσκολο από πλευράς τακτικής, άμυνας. Μπορεί να μην κάνουμε πολλά… καρφώματα πάνω από την στεφάνη αλλά θα προσπαθήσουμε να προσαρμοστούμε. Το μπάσκετ είναι άθλημα προσαρμογής. Ελπίζω να καταφέρουμε να συνεργαστούμε στον βαθμό που το κάναμε πέρυσι. Η δική μου δουλειά θα είναι πιο δύσκολη, θα πρέπει να διαβάζω την αντίπαλη άμυνα, το παιχνίδι τους και να προσπαθήσω να συνεργαστώ μαζί του. Θα δούμε τι θα καταφέρουμε”.

– Η εικόνα σου από τον σύλλογο μέχρι τώρα, διοικητικά, αγωνιστικά;

“Πραγματικά ότι μου είπε ο προπονητής είναι αλήθεια. Ο σύλλογος είναι εξαιρετικά οργανωμένος, η ομάδα πολύ δυνατή. Αυτά που μου είπε ο κόουτς με βοήθησαν, δεν ήρθε… τυφλός εδώ αλλά ήξερα και τώρα με την παρουσία μου βλέπω ότι είναι όλα άψογα”.

– Ο κόσμος έχει πολλές προσδοκίες από σένα. Νιώθεις πίεση;

“Ξέρω ότι περιμένουν πολλά από μένα και αποδέχομαι αυτές τις προσδοκίες, θα προσπαθήσω για το καλύτερο. Ξέρω ότι ο ΑΡΗΣ είναι το καμάρι τους, η μεγάλη τους αγάπη και θα κάνω ότι μπορώ για να τους δώσω χαρές. Φυσικά είμαι άνθρωπος, δεν μπορούν όλα να είναι τέλεια σε κάθε αγώνα αλλά θα προσπαθήσω για το καλύτερο για μένα και για τον κόσμο”.

– Ο ΑΡΗΣ θα δώσει σύντομα και τον πρώτο του επίσημο αγώνα για το Κύπελλο Ελλάδος, Θα είναι έτοιμος;

“Με την Στεάουα παίξαμε για πρώτη φορά πλήρεις και είχαμε καλή απόδοση. Κάναμε σίγουρα κάποια λάθη, δεν έχω δει αγώνα να μην έχει λάθη. Ο κόουτς μας είπε ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Πιστεύω ότι θα παρουσιαστούμε έτοιμοι, περιμένουμε με αγωνία να ξεκινήσουν τα επίσημα, τα παιχνίδια που πραγματικά μετράνε και έχουν αξία. Τα φιλικά είναι φιλικά, μπορεί να λέμε ότι όλα τα παιχνίδια μετράνε αλλά μετά τα φιλικά δεν υπάρχει ήττα ή νίκη, δεν μετράει πουθενά το αποτέλεσμα. Αντίθετα στα επίσημα κάθε αποτέλεσμα μετράει. Θα είναι καλό επιτέλους να παίξουμε, σε ένα σημαντικό παιχνίδι”.

– Έχεις συμβόλαιο για δύο χρόνια, ποιες οι δικές σου σκέψεις, ο στόχος σου ερχόμενος στον ΑΡΗ;

“Κοιτάω μέρα με την μέρα. Ξέρω ότι πέρυσι ο ΑΡΗΣ τερμάτισε τρίτος και μετά έχασε από την ΑΕΚ στα πλέι οφ, αλλά είχε μία πετυχημένη χρονιά. Είναι η πρώτη του φορά στην Ελλάδα, πρέπει να μάθω την Λίγκα, τον τρόπο παιχνιδιού, την φιλοσοφία. Προσωπικά θέλω να εκπληρώσω τις υποχρεώσεις μου, να είμαι ο καλύτερος συμπαίκτης που μπορώ να είμαι, να βοηθήσω την ομάδα, να έχω καλή απόδοση και να μην έχω κανένα πρόβλημα. Αυτός είναι ο στόχος μου”.

– Η άποψη σου για την πόλη της Θεσσαλονίκης;

“Μέχρι στιγμής μου αρέσει πάρα πολύ, πιστεύω ότι η σύζυγος μου θα την λατρέψει. Την είδα λίγο την πόλη λόγω των ταξιδιών που κάναμε, αλλά μου αρέσει η αύρα της, ο καιρός. Στις Η.Π.Α πάντα ζούσα κοντά στην θάλασσα, οπότε θα μου αρέσει εδώ που είναι δίπλα. Μου αρέσουν τα θαλασσινά, όπως και στην σύζυγο μου. Μου είπαν επίσης για την Χαλκιδική για το καλοκαίρι. Νιώθω πολύ όμορφα και αυτό είναι βασικό για έναν ξένο, που ζει σε ένα μέρος για πρώτη φορά. Αν νιώθεις άνετα στο σπίτι σου, τότε δεν έχει κανένα εμπόδιο, κανένα φραγμό. Ο ουρανός είναι το όριο. Μπορείς να πετύχεις τα πάντα. Για μένα αυτό είναι βασικό, γιατί μετά το μυαλό σου είναι μόνο στο μπάσκετ”.

Προτεινόμενα Άρθρα