Ο Αυτοκράτορας στα ευρωπαϊκά σαλόνια (pics & vids)

από AllAboutARIS

Σήμερα, συμπληρώνονται 103 χρόνια από την ίδρυση του ΑΡΗ. Μέσα από την πορεία του Συλλόγου στον χρόνο, οι ευρωπαϊκές νύχτες της ομάδας μπάσκετ, έχουν, ίσως, την μεγαλύτερη λάμψη.

Δεκαετία του ΄80 και του ΄90, ο ΑΡΗΣ χτίζει την Αυτοκρατορία του και μπροστά του υποκλίνονται όλες οι μεγάλες δυνάμεις του ελληνικού και του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Πρώτη συμμετοχή στο πρωταθλητριών:

Την σεζόν 1979-80, ο ΑΡΗΣ συμμετέχει για πρώτη φορά στο Κύπελλο Πρωταθλητριών σημειώνοντας τρεις νίκες στα εντός έδρας παιχνίδια αλλά ηττήθηκε και στα τρία εκτός έδρας με αντιπάλους την τουρκική Εφές Πίλσεν, τη ρουμανική Δυναμό Βουκουρεστίου και την ισραηλινή Μακάμπι Τελ Αβίβ.

1988 ΓΑΝΔΗ:

Στην παρθενική του συμμετοχή σε Final-4 του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, ο ΑΡΗΣ ταξιδεύει στο Βέλγιο και συγκεκριμένα στη Γάνδη η οποία ντύνεται στα κίτρινα από τους οπαδούς του Αυτοκράτορα που συνοδεύουν την ομάδα.

Για να φτάσει εκεί, ο ΑΡΗΣ αναγκάζει σε… υπόκλιση την Μπαρτσελόνα στο “Παλάου Μπλαουγράνα” με 88-89, την κάτοχο του τίτλου, Τρέισερ Μιλάνο με 120-95, τη φιναλίστ της προηγούμενης χρονιάς, Μακάμπι Τελ Αβίβ με 93-77 και σφραγίζει το εισιτήριο για τη Γάνδη με νίκη επί της Παρτίζαν με 96-85.

Στον ημιτελικό, η Τρέισερ του Μπομπ Μάκαντου παίρνει… εκδίκηση και αποκλείει τον ΑΡΗ από τον τελικό με 87-82. Οι “κίτρινοι” απογοητευμένοι κατέκτησαν την τέταρτη θέση καθώς ηττήθηκαν και από την Παρτίζαν στον μικρό τελικό με 105-93. Ο ΑΡΗΣ μπορεί να μην κατάφερε να διακριθεί στο παρκέ, στην κερκίδα όμως οι οπαδοί της ομάδας ανάγκασαν ακόμα και τον κομισάριο του ΝΒΑ, Ντέιβιντ Στερν, να εκφράσει το θαυμασμό του.

ΡΟΣΤΕΡ: Λυπηρίδης, Γιαννάκης, Γκάλης, Σούμποτιτς, Αθανασιάδης, Ρωμανίδης, Σταματης, Φιλίιπου, Μπουσβάρος, Δοξάκης, Κασμερίδης, Δαλιάρης, Καραμανώλης, Μισούνοφ, Ουίλτζερ.
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Γιάννης Ιωαννίδης

1989 ΜΟΝΑΧΟ

Πιστός στο ραντεβού του, ο ΑΡΗΣ επέστρεψε στο Final-4 της επόμενης χρονιάς στο Μόναχο. Παρουσία περισσότερων από 6000 οπαδών, οι “κίτρινοι” βρέθηκαν κοντά στην πρόκριση στον τελικό αφού ήταν μπροστά με 68-60 μέχρι το 28′, η Μακάμπι όμως ήταν αυτή που πήρε τη νίκη-πρόκριση με 99-86.

Στον μικρό τελικό, ο ΑΡΗΣ αποδεικνύει ότι ήρθε για να μείνει μεταξύ των κορυφαίων της Ευρώπης και συντρίβει την Μπαρτσελόνα με 88-71 κατακτώντας την τρίτη θέση.

ΡΟΣΤΕΡ: Λυπηρίδης, Γιαννάκης, Γκάλης, Σούμποτιτς, Μισούνοφ, Ρωμανίδης, Αβδαλάς, Φιλίππου, Κατσούλης, Δοξάκης, Ουίλτζερ, Βουρτζούμης.
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Γιάννης Ιωαννίδης

1990 ΣΑΡΑΓΟΣΑ

Για τρίτη σερί φορά ο “Αυτοκράτορας” δίνει το “παρών” σε Final-4 και γράφει ιστορία, όντας η πρώτη ομάδα που καταφέρνει κάτι ανάλογο. Δυστυχώς, και πάλι δεν καταφέρνει να πάρει την πρόκριση στον τελικό της διοργάνωσης. Αυτή τη φορά, ηττάται από την γηπεδούχο (ως Ισπανική ομάδα) Μπαρτσελόνα με 104-83, ενώ παρόμοια κατάληξη για τον ΑΡΗ είχε και ο μικρός τελικός με αντίπαλο τη Λιμόζ που βρήκε τους Γάλλους νικητές με 103-91.

ΡΟΣΤΕΡ: Λυπηρίδης, Γιαννάκης, Γκάλης, Σούμποτιτς, Μισούνοφ, Ρωμανίδης, Βουρτζούμης, Φιλίππου, Κατσούλης, Δοξάκης, Βράνκοβιτς, Μπαϊτατζής, Τσιρακίδης, Τζόουνς.
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Γιάννης Ιωαννίδης

1993 ΤΟΡΙΝΟ – Η ΠΡΩΤΗ ΚΟΥΠΑ

Στην μετά-Γκάλη εποχή, ο ΑΡΗΣ με πρωταγωνιστή τον Ρόι Τάρπλεϊ και το Σβι Σερφ πλέον στον πάγκο, επικρατεί δύο φορές της Σαραγόσα (84-86 στην Ισπανία, 82-66 στη Θεσσαλονίκη) και σφραγίζει το εισιτήριο για τον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Στο Τορίνο, ο ΑΡΗΣ με περισσότερους από 5000 οπαδούς στο πλευρό του αντιμετωπίζει την Έφες Πίλσεν την οποία κερδίζει με 50-48. Μέσα σε αποθέωση, ο Παναγιώτης Γιαννάκης σηκώνει την πρώτη ευρωπαϊκή κούπα για τους “κίτρινους”.

ΡΟΣΤΕΡ: Γιαννάκης, Μισούνοφ, Γάσπαρης, Άντερσον, Πετσάρσκι, Αγγελίδης, Βουρτζούμης, Ιωάννου, Τάρπλεϊ, Μωραΐτης, Παραλικας.
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Σβι Σερφ

1997 ΠΡΟΥΣΑ – Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Με τον Λευτέρη Σούμποτιτς να φοράει… κοστούμι και να κάθεται στον πάγκο του ΑΡΗ, οι “κίτρινοι” προκρίνονται στον τελικό του Κυπέλλου Κόρατς αποκλείωντας με δύο νίκες την Μπενετόν Τρεβίζο (77-73 στο Αλεξάνδρειο, 87-86 στην Ιταλία μετά από παράταση).

Το εμπόδιο μπροστά από την κατάκτηση της δεύτερης ευρωπαϊκής κούπας ακούει στο όνομα Τόφας. Οι Τούρκοι κάνουν την μεγάλη έκπληξη στον πρώτο τελικό της Θεσσαλονίκης και φεύγουν με τη νίκη 66-77 αποκτώντας σαφές προβάδισμα. Ο ΑΡΗΣ όμως δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Μέσα σε ιδιαίτερα εχθρική ατμόσφαιρα επικρατεί στην Προύσα με 70-88 και κάνει τη μεγάλη ανατροπή.

ΡΟΣΤΕΡ: Ορτίθ, Λιαδέλης, Σταυρακόπουλος, Σιούτης, Φλώρος, Ναχάρ, Αγγελίδης, Χωλόπουλος, Σάκλεφορντ, Μπόνι, Παπαδάτος.
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Λευτέρης Σούμποτιτς

2003 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΣΤΕΡΙ

Έχοντας κατακτήσει 19 τίτλους με το Κύπελλο Ελλάδας το 1998, ο ΑΡΗΣ ήθελε έναν ακόμα για να… ράψει το δεύτερο αστέρι στη φανέλα. Αυτός ήρθε το 2003 με την κατάκτηση του Τσάμπιονς Καπ στο Αλεξάνδρειο επί της πολωνικής Πρόκομ Τρεφλ.

Ήρωας για τους “κίτρινους” ο Μίροσλαβ Ραΐσεβιτς που με επιθετικό ριμπάουντ και καλάθι 4 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του αγώνα, χάρισε τη νίκη στην ομάδα του.

ΡΟΣΤΕΡ: Σόλομον, Γρεγκόφ, Λάππας, Νικολαΐδης, Χαριτόπουλος, Γκαγκαλούδης, Αγγέλοφ, Κακαρούδης, Λικχολίτοφ, Στακ, Γκργκατ, Ραΐσεβιτς.
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Βαγγέλης Αλεξανδρής

2006 ΣΑΡΛΕΡΟΥΑ

Το 2006 ο ΑΡΗΣ θα αποκλείσει τη σέρβικη Χέμοφαρμ στον διπλό ημιτελικό (74-71 ήττα στη Σεβία, 82-77 νίκη στη Θεσσαλονίκη). 

Στον τελικό του Ούλεμπ Καπ που διεξάγεται στο “Σπιρουντομ” του Σαρλερουά, θα βρει μπροστά του την πανίσχυρη Δυναμό Μόσχας των Φώτση, Λάζαρου Παπαδόπουλου και Ντούσαν ίβκοβιτς. Οι Ρώσοι αποδεικνύονται ανυπέρβλητο εμπόδιο για τους παίκτες του Αντρέα Ματσόν και η ήττα με 73-60 αφήνει τον ΑΡΗ στη δεύτερη θέση.

ΡΟΣΤΕΡ: Καστλ, Σιγάλας, Καμπερίδης, Μπρούερ, Χαριτόπουλος, Ασημακόπουλος, Ουίλκινσον, Πάντιους, Στακ, Γκργκούρεβιτς, Πέτροβιτς, Ματαλόν.
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Αντρέα Ματσόν 

Επιστροφή στην Ευρωλίγκα: 

Στην πρώτη του συμμετοχή μετά από 15 χρόνια στην Ευρωλίγκα ο ΑΡΗΣ πραγματοποίησε αξιοσημείωτη πορεία προκρινόμενος ως πέμπτος από τον όμιλο του όπου είχε να αντιμετωπίσει τα μεγαθήρια Μπαρτσελόνα, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μπενετόν Τρεβίζο, κ.α. Στη φάση των «16» αποκλείστηκε σημειώνοντας μόνο μία νίκη σε έξι αγώνες εναντίον της ισπανικής Μάλαγα. Στο πρωτάθλημα εξασφάλισε για δεύτερη συνεχή χρονιά τη συμμετοχή του στην Ευρωλίγκα της επόμενης σεζόν κατακτώντας τη δεύτερη θέση στην κανονική περίοδο και την τρίτη μετά το πέρας των πλέι-οφ. 

Το 2008 επανέλαβε παρόμοια πορεία στην Ευρωλίγκα καταλαμβάνοντας και πάλι την πέμπτη θέση στον πρώτο γύρο και αποκλειόμενος με 2 νίκες σε έξι αγώνες στη φάση των “16”.

Προτεινόμενα Άρθρα