Ο τελευταίος τίτλος (pics&vid)

από Γιώργος Γκάτος

Αυτός παραμένει μέχρι σήμερα ο τελευταίος τίτλος που κατέκτησε το ποδοσφαιρικό τμήμα

Η ομάδα του Μίλοβαν Τσίριτς αγωνίστηκε χωρίς τον Τάκη Λουκανίδη, αφού οι “ανώτερες” δυνάμεις της εποχής (Χούντα), αποφάσισαν να του στερήσουν την συμμετοχή στο μεγάλο τελικό του Καυτατζογλείου. Ούτε αυτό στάθηκε εμπόδιο στον δρόμο του ΑΡΗ προς την κορυφή γιατί οι παίκτες της ομάδας είχαν “πεισμώσει”. 

Το τέρμα του Μανώλη Κεραμιδά στο 8′ ήταν αυτό που έκρινε το παιχνίδι, με τον ΑΡΗ να πανηγυρίζει τον τίτλο του κυπέλλου Ελλάδας. Ο διαιτητής της αναμέτρησης δεν “μέτρησε” τα άλλα δύο γκολ που πέτυχαν οι “Κίτρινοι”, ενώ καταλόγησε πέναλτι υπέρ του ΠΑΟΚ. Πολλά χρόνια μπροστά από την εποχή του, ο Άγγελος Σπυρίδων με “mind games” εκνεύρισε τον Γιώργο Κούδα και ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ αστόχησε. 

Εκείνο το παιχνίδι με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ στο “Καυτατζόγλειο” είχε τις δικές του ιδιαιτερότητες καθώς ήταν ο πρώτος που γινόταν εκτός Αθηνών, ο πρώτος μεταξύ ομάδων της Θεσσαλονίκης και ο πρώτος που μεταδόθηκε τηλεοπτικά από την ΥΕΝΕΔ τότε, σε περιγραφή του Γιάννη Διακογιάννη.

Ο δρόμος του ΑΡΗ για τον τελικό δεν ήταν εύκολος. Απέκλεισε την Παναχαϊκή στη Πάτρα (1-0), τον φιναλίστ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, Παναθηναϊκό (2-1), την Καλλιθέα (3-1 εκτός) στον προημιτελικό και τον Ολυμπιακό (1-0) στον ημιτελικό. 

Δυστυχώς, από το 1970 και έπειτα, ο ΑΡΗΣ δεν κατάφερε να επαναλάβει αυτές τις επιτυχίες, αν και είχε τέσσερις ευκαιρίες για να το κάνει (2003, 2005, 2008, 2010). 

ΑΡΗΣ (Μίλοβαν Τσίριτς): Νίκος Χρηστίδης, Θεόδωρος Πάλλας, Χρήστος Ναλμπάντης, Άγγελος Σπυρίδων, Τάκης Ραπτόπουλος, Σοφοκλής Σεμερτζής (60` Βασίλης Ψηφίδης), Βαγγέλης Συρόπουλος, Μανώλης Κεραμίδας, Αλέκος Αλεξιάδης, Ιωσήφ Μιχαηλίδης, Κώστας Παπαϊωάννου

ΠΑΟΚ (Γιένε Τσάκναντι): Γιάννης Χριστοδούλου (43` Γιώργος Πίρτσος), Γιώργος Παπαχριστούδης, Αρίσταρχος Φουντουκίδης, Αιμίλιος Θεοφανίδης, Γιώργος Μακρής (27` Γιώργος Κοντογιώργος), Θωμάς Δράμαλης, Χρήστος Τερζανίδης, Σταύρος Σαράφης, Δημήτρης Παρίδης, Γιώργος Κούδας, Βασίλης Λάζος.

Προτεινόμενα Άρθρα