Τα… κιτρινόμαυρα γάντια

από Νίκος Παπαδόπουλος

Η φετινή σεζόν ήταν η τέταρτη για τον Αντώνη Λυκούρη στον ΑΡΗ. Αρα δίκαια κερδίζει και τον τίτλο του… παλιού.

Ο προπονητής τερματοφυλάκων του ΑΡΗ είναι από τους λίγους που έζησαν τον ΑΡΗ στα… αλώνια και τώρα ετοιμάζεται να τον ζήσει στα ευρωπαϊκά “σαλόνια”. 

Στα 33 του χρόνια πλέον, θα μπορούσε κάλλιστα να κάθεται κάτω από τα δοκάρια μίας ομάδας. Πριν καιρό όμως επέλεξε να ακολουθήσει έναν διαφορετικό δρόμο. Και να αποδείξει ότι πολλές φορές δεν παίζει ρόλο η ηλικία κάποιου για να αποδώσει σε έναν επαγγελματικό χώρο. Ή στην προκειμένη περίπτωση, στον ρόλο του προπονητή τερματοφυλάκων. 

Ολα αυτά τα χρόνια έχουν περάσει αρκετοί από τα χέρια του, σε καλές αλλά και κακές στιγμές για την ομάδα. Με τον Χουλιάν Κουέστα να είναι αυτός που ξεχωρίζει, όπως δείχνει και με τα λεγόμενά του. 

Λίγα 24ωρα μετά το φινάλε της σεζόν το AllAboutARIS συνάντησε τον Αντώνη Λυκούρη και μαζί του έκανε τον απολογισμό της φετινής σεζόν. Εμαθε κάποια πράγματα παραπάνω για τον Κουέστα, ρώτησε και έμαθε τι χρειάζεται η επιλογή πίσω από τον Ισπανό και προσπάθησε να καταλάβει λίγο παραπάνω τη μοναχική θέση του τερματοφύλακα. 

“Τρομερή προσπάθεια με την έλευση του Παντελίδη”

-Θα τη χαρακτήριζες περίεργη τη φετινή χρονιά; Με βάση το πως ξεκίνησε, πως εξελίχθηκε και τον τρόπο με τον οποίο ολοκληρώθηκε.

“Ηταν όντως περίεργη χρονιά. Ιδιαίτερη… Από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο παιχνίδι. Κανείς δεν φανταζόταν ό,τι ακολούθησε του πολύ καλού ξεκινήματος που κάναμε. Οπως δεν φανταζόταν ότι θα αντιδρούσαμε τόσο δυναμικά”.

-Εσύ, ζώντας την ομάδα από μέσα, συμφωνείς που με τον χαρακτηρισμό του άθλου που έχει δοθεί από παίκτη της ομάδας στη φετινή σεζόν; Δεδομένων και των συνθηκών.

“Συμφωνώ με αυτή την προσέγγιση. Οσοι είμαστε μέσα στην ομάδα, βλέπουμε τα πράγματα διαφορετικά. Τις δυσκολίες και την πίεση που έχουμε, για να πετύχουμε τον στόχο μας. Αυτός ήταν η Ευρώπη. Και τα καταφέραμε. Για εμάς είναι σαν άθλος. Μπορεί σε κάποιους να μοιάζει δεδομένο. Οχι όμως σε εμάς. Κάθε μέρα χύνουμε ιδρώτα για να πετύχουμε.

Επίσης μην ξεχνάμε ότι υπήρξαν και δύσκολες στιγμές. Οπως τα διαδοχικά αρνητικά αποτελέσματα στον 1ο γύρο, που έφεραν την αλλαγή προπονητή. Με την έλευση του κ. Παντελίδη έγινε τρομερή προσπάθεια και εξίσου τρομερή ήταν η βελτίωση της ομάδας για να φτάσει στην ευρωπαϊκή έξοδό της”.

-Που πιστεύεις ότι το “έχασε” ο Ερέρα;

“Ο κάθε προπονητής, έχει τη δική του φιλοσοφία. Δεν γνωρίζω πολλά από το ισπανικό πρωτάθλημα. Ο κάθε ένας δουλεύει με τον τρόπο που ξέρει και κρίνεται από τα αποτελέσματα”.

-Αυτά δηλαδή τον “απομάκρυναν”…

“Δεν είναι και ο πιο κατάλληλος για να απαντήσω. Είναι δύσκολη και ιδιαίτερη η θέση του προπονητή. Ηρθε όμως ένας άνθρωπος, όπως ο κ. Παντελίδης, ο οποίος είναι πολύ διαβασμένος όσον αφορά το ελληνικό πρωτάθλημα. Και κατάφερε αυτό που βλέπουμε όλοι”.

-Πέραν της καλής γνώσης του ελληνικού πρωταθλήματος, τι παραπάνω έφερε ο Παντελίδης;

“Εδεσε περισσότερο η ομάδα. Εδωσε άλλου βάση. Πολύ ανάλυση για κάθε παιχνίδι. Εξετάζαμε πολύ τον αντίπαλο. Σε πάρα πολλά παιχνίδια, αυτό ήταν το μυστικό της επιτυχίας”.

Και το κομμάτι της φυσικής κατάστασης φυσικά…

“Πολύ καλή προπόνηση. Και δυνατή όσο έπρεπε και όταν έπρεπε. Ολα τα παιδιά του τεχνικού τιμ, βοήθησαν πολύ στην ανάκαμψη της ομάδας”.

– Ο Παντελίδης έκανε λόγο πριν λίγες μέρες για διαστήματα που το κλίμα στα αποδυτήρια δεν ήταν τόσο καλό.

“Συνήθως όταν η ομάδα δεν πάει καλά, επηρεάζεται και το κλίμα. Εκεί φαίνεται ο έμπειρος προπονητής. Το πως θα διαχειριστεί αυτή την κατάσταση. Αυτό έκανε και ο κ. Παντελίδης. Γίναμε ομάδα”.

“Το πιο σημαντικό, ότι δώσαμε χαρά στον κόσμο”

-Θα σε τοποθετήσω στην κατηγορία των “παλιών” γιατί είσαι στην ομάδα από τη δεύτερη χρονιά στη Γ’ Εθνική. Βίωσες τα… αλώνια που είπε και ο Καρυπίδης, έχοντας πλέον μπροστά σας την Ευρώπη.

“Είναι περίεργο συναίσθημα. Ο ΑΡΗΣ είναι τεράστιος σύλλογος. Είδαν όμως πολλά τα μάτια μας τα προηγούμενα χρόνια. Ακόμα όμως και στις χαμηλότερες κατηγορίες, παίζαμε εκτός και συναντούσαμε φίλους της ομάδας. Ηταν εκπληκτικό. Αυτή η αγάπη που έχουν για την ομάδα… Και τώρα από τα δύσκολα χρόνια, φτάσαμε στην Ευρώπη. Είναι πολύ σημαντικό. Αλλά το πιο σημαντικό, είναι ότι δώσαμε χαρά στον κόσμο”.

-Αρα αισθάνεσαι και δικαιωμένος που ήρθες εν τέλει στην ομάδα.

“Σίγουρα. Οταν μου είχε γίνει η πρόταση στη Γ’ Εθνική, δεν το σκέφτηκα καθόλου”.

“Καλό για τον χώρο να δουλεύουν νεαροί”

-Εμείς σε έχουμε μάθει… Για άλλους όμως, δεν ηχεί κάπως περίεργα ότι στα 33 σου είσαι προπονητής τερματοφυλάκων, ενώ κάλλιστα θα μπορούσες να παίζεις.

“Η αλήθεια είναι ότι το έχω σκεφτεί πολλές φορές. Πρέπει όμως να το αφήσεις πίσω σαν σκέψη, γιατί θα σε κυνηγάει. Και στις προπονήσεις, θέλω πολλές φορές να κάτσω κάτω από το τέρμα. Στο εξωτερικό πάντως, δουλεύουν αρκετοί νεαροί προπονητές τερματοφυλάκων, σε μεγάλες ομάδες. Κάποιες από αυτές, έχουν δύο ή και τρεις προπονητές. Ενας δίνει οδηγίες και οι άλλοι δύο δουλεύουν περισσότερο στα σουτ.

-Το δικό σου σουτ πάντως είναι “φαρμάκι”…

“Προσπαθώ (σ.σ. γέλια). Θέλω να είναι καλά τα πόδια μου, για να δουλεύω καλύτερα”.

-Καταρρίπτεις και ένα ταμπού που θέλει μεγάλους σε ηλικία για αυτά τα πόστα.

“Είναι καλό για τον χώρο να δουλεύουν νεαροί. Μπορεί να μην έχουν πολύ μεγάλη εμπειρία, αλλά φέρνουν νέες ιδέες. Οταν έχεις ζήλο και αγάπη για αυτό που κάνει, μπορείς να το καταφέρεις σε οποιαδήποτε ηλικία”.

– Το δικό σου πρότυπο σχολής τερματοφυλάκων;

“Η γερμανική. Μ΄αρέσει η φιλοσοφία της. Την έχω παρακολουθήσει πολύ. Δούλεψα και με έναν προπονητή ο οποίος έχει θητεύσει στη Γερμανία, τον Σλόμπονταν Σούιτσα. Τώρα είναι στον Ατρόμητο. Τον είχα προπονητή και συνεργάτη στη συνέχεια. Νιώθω ευλογημένος που δούλεψα μαζί του.

Φυσικά υπάρχουν κι άλλες σχολές τερματοφυλάκων, όπως η ισπανική ή η ιταλική. Αλλά η γερμανική είναι από τις κορυφαίες” .

“Δουλευταράς ο Διούδης – Ανέβασε 100% την αξία του ο Μαντζάρης”


-Στον ΑΡΗ, μπορεί να ξεχωρίσεις κάποιον από τους τερματοφύλακες που συνεργάστηκες. Και για να στο κάνω πιο εύκολο εξαιρώ τους φετινούς

“Ο Διούδης ήταν ένας σίγουρα. Πολύ καλό παιδί, επαγγελματίας και δουλευταράς. Του αξίζει ό,τι έχει αποκτήσει”.

-Πολύ κουβέντα γίνεται επίσης φέτος για τον Γιάννη Μαντζάρη, τον οποίο είχες πέρυσι, με την παρουσία του στον Απόλλωνα Λάρισας.

“Το παιδί σκέφτηκε ορθά. Πήγε σε μία ομάδα Β’ Εθνικής που στην αρχή είχε στόχο την παραμονή. Παρόλα αυτά στάθηκε πολύ καλά. Ηταν βασικός σε όλα τα παιχνίδια. Είχε μία πολύ καλή πορεία. Ηταν σωστή η απόφαση του, από το να μείνει τρίτος σε μία ομάδα. Κέρδισε πάρα πολλά και ανέβασε την αξία του στο 100%. Από εκεί που δεν τον ήξερε κανένας, άρχισε να μιλάει αρκετός κόσμος για αυτόν”.

“Αυτό είναι που δείχνει την ποιότητα του Κουέστα”


-Πέρυσι το καλοκαίρι, πάτε πρώτη μέρα στο Βέρμιο και είσαι μόνος με τον Αναγνωστόπουλο. Αρκετά περίεργο για σένα

“Ηταν πολύ γιατί έχω συνηθίσει να δουλεύω και είχα μόνο έναν τερματοφύλακα”.

-Και μετά από λίγες μέρες έχεις την πρώτη σου γνωριμία με τον Κουέστα, ο οποίος κακά τα ψέματα δεν μας γέμιζε το μάτι.

“Οταν πρωτοήρθε ο Κουέστα, ξέραμε ότι έχει ένα πρόβλημα. Μία θλάση από την προηγούμενη χρονιά. Με τον τερματοφύλακα, είναι λίγο ιδιαίτερη προπόνηση. Δεν είναι όπως στις υπόλοιπες θέσεις. Για παράδειγμα στην αρχή μπορεί να δεις κάτι που δεν σου αρέσει, αλλά μετά από έναν μήνα δουλειάς να σου παρουσιάσει κάτι πολύ διαφορετικό. Οπως έγινε και στην περίπτωση του Κουέστα”.

-Αρα είναι δικαιολογημένη και η κουβέντα που γίνεται φέτος γύρω από το όνομα του.

“Σίγουρα…”

-Και ενδεχομένως ως επιλογή ξεπέρασε τις δικές σας προσδοκίες, γιατί ο ΑΡΗΣ βρήκε σταθερότητα στο τέρμα.

“Αυτό είναι το πιο ευχάριστο. Να έχεις έναν τερματοφύλακα για τον οποίο είσαι σίγουρος. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο. Για αυτό και η διοίκηση θέλει να τον ανανεώσει”.

-Δηλαδή ο ΑΡΗΣ βρήκε τερματοφύλακα για τα επόμενα χρόνια.

“Ναι. Εχει δεθεί γρήγορα με την ομάδα. Αγαπάει τον ΑΡΗ και αυτό είναι πολύ καλό. Εχουμε δει μεγάλους τερματοφύλακες να αλλάζουν ομάδες επειδή αδυνατούν να αντεπεξέλθουν. Εγώ βλέπω ένα παιδί με όρεξη για δουλειά. Πολλές φορές ζητάει από μόνος του να κάνει κάτι παραπάνω. Του έλεγα να ξεκουραστεί και ήθελα κι άλλο. Εβλεπε ότι βελτιωνόταν και άνοιγε η όρεξη του”.

-Ως προπονητής του, πες μου το δυνατό του στοιχείο και ποιο πρέπει να βελτιώσει.

“Ολα μπορεί να τα βελτιώσει μέσα από τη δουλειά. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάτι. Εγώ θέλω κάθε μέρα να ανεβαίνουμε ένα σκαλοπάτι σε όλα. Το ατού του, είναι οι σέντρες. Δεν τον φοβάμαι καθόλου σε αυτό το κομμάτι. Δεν ξέρω πως φαίνεται απ’ έξω. Αλλά όταν βγαίνει, είμαι ήσυχος. Εχει ύψος αλλά και αλτικότητα”.

-Και ένας παίκτης που αγωνιζόταν με πρόβλημα για μεγάλο διάστημα. Μία στο μικρό δάχτυλο του χεριού και μετά στο μεγάλο. Και δεν το χρησιμοποίησε ποτέ ως δικαιολογία.

“Αυτό δείχνει και την ποιότητα του τερματοφύλακα. Οτι δηλαδή δεν το βάζει κάτω. Δεν τα παρατάει. Προσπαθεί όλη την ώρα για να βοηθήσει την ομάδα με όποιο κόστος. Στην περίπτωση του Χουλιάν, με υποτροπή πήγαινε κατευθείαν χειρουργείο. Είναι ένα πολύ καλό στοιχείο του χαρακτήρα του. Ετσι πρέπει να είναι ο τερματοφύλακας. Να μην φοβάται”.

“Εμπειρο και έτοιμο παίκτη για δεύτερη επιλογή”

-Τώρα που η χρονιά ολοκληρώθηκε, ο ΑΡΗΣ ψάχνει για έναν παίκτη που θα πλαισιώσει τον Κουέστα. Ποια είναι κατά τη γνώμη σου τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει η δεύτερη επιλογή πίσω από τον Ισπανό, στον ΑΡΗ της νέας σεζόν;

“Πρέπει να έχει εμπειρία. Και κάποιες φορές, ίσως να είναι πιο έτοιμος από την πρώτη επιλογή σου. Δεν είναι εύκολο να μπεις και να αποδώσεις στο 100%, όταν έχεις να διαχειριστείς ένα διάστημα χωρίς αγώνες. Εγώ αυτό που λέω πάντα σε όποιο παίκτη είναι δεύτερη επιλογή, είναι να βλέπεις κάθε εβδομάδα που δεν παίζει ως ευκαιρία για να προπονηθεί και να γίνεις ακόμα καλύτερος. Δεν είναι όμως εύκολο”.

“Θέλω να… βγάλω έναν τερματοφύλακα στον ΑΡΗ”


-Επειδή φέτος δεν υπήρχε κάποια επιλογή νεαρού εξελίξιμου για τη θέση, υπάρχει η πρόθεση τη νέα σεζόν να αλλάξει αυτό; Να επενδύσετε δηλαδή σε ένα ταλέντο. Διότι ως ομάδα ο ΑΡΗΣ έχει παράδοση στους τερματοφύλακες.

“Το θέμα είναι ότι πρέπει να βρεις και μία βάση. Δεν μπορούμε να πάρουμε τον οποιοδήποτε. Ψάχνουμε να βρούμε έναν παίκτη, ο οποίος θα είναι εξελίξιμος. Τα έχουμε συζητήσει με τον κ. Διαμαντόπουλο αλλά και τον κ. Παντελίδη. Είναι στα πλάνα μας να έχουμε και πιτσιρικάδες. Ανάλογα όμως και με τι θα βρούμε”.

-Ο Αρβανίτης ο οποίος είναι στις προπονήσεις το τελευταίο διάστημα;

“Δεν υπάρχει κάτι οριστικό. Εχουν περάσει αρκετοί, όχι μόνο ο Ντίνος. Είδαμε και τα παιδιά της 2ης ομάδας. Θα δούμε μαζί με τον προπονητή που θα καταλήξουμε”.

-Ποιες είναι οι φιλοδοξίες του Αντώνη Λυκούρη;

“Εγώ κοιτάω το τώρα. Ο στόχος μου, είναι να… βγάλω έναν τερματοφύλακα στον ΑΡΗ. Είτε για να έχουμε αγωνιστικό κέρδος είτε οικονομικό”.

Προτεινόμενα Άρθρα