" Ο ΑΡΗΣ είναι μια καλή ομάδα"

από Κωνσταντίνος Τσίπτσιος

Όλα οσα ανέφερε ο προπονητής του Παναθηναϊκού

Αναλυτικά :

-Για τον Φάουστο Τιένθα και τα κριτήρια επιλέχθηκε:

«Κάθε ποδοσφαιριστής έχει τα δικά του χαρακτηριστικά. Κατ’ αρχάς είναι έμπειρος. Και μπορεί να μιλάμε για εμπειρίες από τη δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας, αλλά το επίπεδο αυτής της Λίγκας είναι πολύ καλό και καθόλου εύκολο όπως λέγεται.
Αν σκεφτούμε για παράδειγμα ότι ο Ματέο Γκαρσία δεν κατάφερε να παίξει καν στη συγκεκριμένη κατηγορία, αλλά έκανε πέρυσι τη διαφορά στο ελληνικό πρωτάθλημα και όχι μόνο αυτός ο Αραούχο και άλλοι, το καταλαβαίνουμε.
Ο Φάουστο μπορεί να παίξει καθαρά μπροστά από τους στόπερ ως 6άρι, είναι αρκετά επιθετικός στο μαρκάρισμά του, είναι πολύ δυναμικός παίκτης. Αυτό είναι ένα στοιχείο που το χρειαζόμαστε. Είναι αρκετά έμπειρος και σοβαρός στις μεταβιβάσεις του για το χτίσιμο του παιχνιδιού όταν έχουμε τη μπάλα.

Για την ετοιμότητά του θα κάνει εργομετρικές εξετάσεις πρώτα, όπως και ο Σένκεφελντ, για να δούμε το ακριβές επίπεδο. Το μίνιμουμ που δίνουμε είναι τρεις εβδομάδες.

Ο Μπεκ είναι πιο καλά, θα έλεγα αρκετά καλά από πλευράς φυσικής κατάστασης, παρότι δεν έχει προπονηθεί με κάποια ομάδα. Γενικά αυτός ο τομέας, όπως είχαμε μάθει και από το Ανόβερο, ήταν στην πρώτη τριάδα σ’ αυτό τον τομέα. Ο Μπεκ πιο πολύ χρειάζεται ρυθμό, αλλά τον πήγε λίγο πίσω ένα ελαφρύ διάστρεμμα που είχε.
Από τους τελευταίους παίκτες που ήρθαν ο Μπεκ είναι πιο κοντά στο να μπει στα πλάνα μου, αν και για τους στόπερ είναι λιγότερες οι απαιτήσεις και οι προσαρμογές και ως θέση μπορείς πιο γρήγορα να χρησιμοποιήσεις έναν παίκτη.

-Για το τέλος των μεταγραφών δίχως έμπειρο μπακ απ πίσω απ’ τον Μακέντα:

«Νομίζω ότι προσπαθήσαμε να κάνουμε πολλά πράγματα, σε κάποια μπορείς να είσαι πιο ευχαριστημένος, σε κάποια άλλα πράγματα να είσαι λιγότερο, αλλά εκεί που είμαι εγώ προσηλωμένος είναι στο πως όλοι αυτοί οι παίκτες θα κάνουν ένα καλό γκρουπ.

Γιατί έχουμε αρκετές διαφοροποιήσεις στο γκρουπ, ακόμη και στο διάστημα της προετοιμασίας. Εμείς θέλουμε να είναι καλά προπονημένο και το γκρουπ να είναι ενωμένο.
Είναι μια διαδικασία που απαιτείται εμπεριέχει την προπόνηση, τα αποδυτήρια, το δέσιμο. Είναι βασικός στόχος να επανέλθουμε εκεί που θέλουμε όλοι σε αυτόν τον τομέα.
Στους επιθετικούς μας, υπάρχουν νέα παιδιά με διαφορετικά χαρακτηριστικά και θεωρώ ότι εκτός από τις λύσεις που έχουμε, μπορεί να υπάρξει και ο Κολοβός ως κάλυψη.

-Για το αν θεωρεί ότι υπάρχει κενό στη συγκεκριμένη θέση:

«Ακόμα και σε υψηλού επιπέδου ομάδες παγκοσμίως είναι δύσκολο να έχουν παρόμοια ποιότητα ο βασικός και ο αναπληρωματικός του. Δεν είναι εύκολο και δεν συμβαίνει μόνο σε εμάς.

Αυτή τη στιγμή εμείς σταματάμε να σκεφτόμαστε ο,τιδήποτε έχει σχέση με το μεταγραφικό σχεδιασμό κι αν τα έχουμε λύσει όλα ή σχεδόν όλα. Μπορεί στην πρώτη μεταγραφική περίοδο να μην μπορέσεις να τα λύσεις όλα. Το διάστημα μέχρι τον Γενάρη δεν είναι πολύ μακριά, ώστε να δούμε τις αδυναμίες και τις ανάγκες μας ξανά, ανάλογα με το πως έχει ανταποκριθεί η ομάδα.

Εμείς θέλουμε να δείξουμε ότι μπορούμε να χτίσουμε μία καλή ομάδα και να μπούμε σε μία διαδικασία πρωταθλητισμού, που δεν θα κριθεί από τις πρώτες αγωνιστικές.

-Εάν έχει εντοπίσει την αιτία του κακού για τα πρώτα ματς:

«Η εικόνα μας με τη Λαμία δεν ήταν καλή. Ναι μεν είχαμε τη μπάλα και δεν απειληθήκαμε, αλλά στο κομμάτι πάλι της ενέργειάς της έντασής μας, ήμασταν υποτονικοί.

Δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει μία μετάλλαξη σε δύο Σάββατα, αλλά γενικά ήταν κάτι απρόσμενο για μας, σε σχέση με την εικόνα μας σε όλη την προετοιμασία και τη δουλειά που κάνουμε.

Με τον ΟΦΗ ξέραμε ότι θα βρούμε μία καλύτερη ομάδα από Λαμία στο επιθετικό κομμάτι και στο τρανζίσιον. Κάναμε κανονικά την ανάλυση του αντιπάλου και δεν προσπερνάμε τίποτα, ούτε η ανάλυσή μας εξαρτάται από το αν είμαστε χαρούμενοι ή όχι.
Κάναμε το πλάνο μας, το αναλύσαμε, το εξηγήσαμε και εγώ πάντα αφοσιώνομαι στη δική μου γνώμη για το τι έκανα λάθος και αυτό θέλω να κάνουν και οι παίκτες και οι παίκτες.

Κάναμε την αξιολόγησή μας μετά τον αγώνα, γνωρίζοντας ότι κάναμε ένα πολύ κακό ματς και τα παιδιά μου είπαν στα αποδυτήρια ότι «κόουτς είναι περιττό να το αναλύσουμε παραπάνω, γιατί σε όλα ήμασταν κακοί».

Το σημαντικό κομμάτι είναι η αντίδραση. Δεν είναι ο φόβος. Είναι συγκεκριμένη η λύση. Εχουμε ένα δυνατό αντίπαλο και είναι πρόκληση για μας να δείξουμε τα πραγματικά στοιχεία που έχουμε ως ομάδα και να διεκδικήσουμε τη νίκη με τον τρόπο παιχνιδιού μας».

-Για τα αποδυτήρια της ομάδας και τη ψυχολογία των παικτών:

«Τα αποδυτήρια είναι πολύ σημαντικά σε μία ομάδα για τη ψυχολογία της και εάν διαφοροποιείται αυτή και δεν υπάρχουν σταθερές. Εμείς είμαστε ρεαλιστές. δουλεύουμε καθημερινά, αλλά δεν μπορεί εάν έχεις επιτυχία να σε συνεπάρει κι εάν όχι να πας στο άλλο άκρο, από το ζενίθ στο ναδίρ.
Σταθερότητα πρέπει να υπάρχει σε όλα. Τώρα το τι γίνεται έξω απ’ εδώ είναι φυσιολογικό, υπάρχουν πολλές γνώμες, είμαστε μεγάλη ομάδα και έχουμε πάρα πολλούς οπαδούς, αλλά κανείς δεν πρέπει να σκέφτεται αυτό το σκέλος, αλλά την αντίδραση που πρέπει να έχουμε.

Για μένα το ματς με τον Αρη γδεν κρίνει απολύτως τίποτα. Ούτε κάποιο τρόπαιο διεκδικείται, ούτε για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ παίζουμε, ούτε εάν θα βγούμε στην Ευρώπη.

Για μένα είναι ένα παιχνίδι αντίδρασης και τίποτα άλλο.

Υπάρχουν δύο σημαντικές λέξη στη ζωή μας. Η εμπιστοσύνη και η αυτοπεποίθηση. Επειδή έρχονται δύο άσχημα αποτελέσματα δεν πρέπει χάνουμε ούτε την εμπιστοσύνη, ούτε την αυτοπεποίθηση. Είτε στον εαυτό μας, είτε στην ομάδα μας. Θα πρέπει να είναι σε υψηλό επίπεδο και δεν πρέπει να τα χάσουμε εμείς.

Για παράδειγμα σκεφτείτε έναν παίκτη με το ματς στο 0-0 να κάνει ένας μεγάλο λάθος. Εάν η σκέψη του μείνει εκεί, θα είναι κακός σε όλο το ματς.

Πρέπει να ξεπερνάς αυτές τις στιγμές και αυτή τη νοοτροπία προσπαθούμε να περάσουμε. Δεν είναι βέβαια εύκολο να διαχειρίζεσαι το συναίσθημα.

Εμείς πρέπει να αντιδράσουμε και το πως θα αντιδράσουν οι άλλοι μετά από θετικό αποτέλεσμα δεν είναι δική μας δουλειά. Εμείς πρέπει να είμαστε σταθεροί σε αυτό».

-Για το εάν διακρίνει περισσότερο εγωισμό στις τελευταίες προπονήσεις:

«Ολα τα παιδιά είναι πολύ συνειδητοποιημένα γιατί επηρεάζονται και απ’ την όλη ατμόσφαιρα στο προπονητικό μας κέντρο.

Πολλές φορές παρεξηγούμε τη λέξη αυτοκριτική, που δεν σημαίνει ότι πρέπει να… σκοτώσουμε τον εαυτό μας.
Η αυτοκριτική σε οδηγεί να κάνεις αξιολόγηση, να επενδύσεις στα θετικά σου, να τα αναδεικνύεις και να αντιδράς. Εάν η αυτοκριτική σε κάνει «χώμα», δεν αντιδράς. Είναι πολύ καλά τα παιδιά στην προπόνηση και το βλέπουν σαν πρόκληση το ματς με τον Αρη για να αντιδράσουν».

-Αν το προβληματίζει το απρόβλεπτο του Αρη που δεν έχει ακόμα προπονητή:

«Αν πάρουμε τα δεδομένα των δύο ομάδων, τότε είμαστε σε σχεδόν ίδια κατάσταση. Και στα αποτελέσματα και από πλευράς δυναμικότητας των ομάδων που αντιμετωπίσαμε τις δύο πρώτες αγωνιστικές.

Και οι δύο ομάδες θα προσπαθήσουν να αντιδράσουν. Ο Αρης έχασε ένα πολύ καλό προπονητή, αλλά το πλάνο του έχει μία σταθερά που δεν περιμένουμε να έχει πολλές αλλαγές.

Και εμείς από την πλευρά μας έχουμε συγκεκριμένες σταθερές. Ο Αρης είναι μία καλή ομάδα, με καλούς ποδοσφαιριστές, άρα θα γίνει ένα καλό παιχνίδι.
Εμείς προετοιμασμένοι πρέπει να είμαστε σε όλα τα κομμάτια ενός ματς, γιατί μπορεί να συμβούν τα πάντα, ένα γκολ για παράδειγμα στο 5ο λεπτό, άρα πρέπει να δουλεύεις όλες τις εκδοχές. Εμείς κοιτάμε να επανέλθουμε στα θετικά μας νούμερα».

-Εαν αισθάνεται για πρώτη φορά έξτρα πίεση ως προπονητής του Παναθηναϊκού:

«Να σας πω την αλήθεια, δεν αισθάνομαι καμία πίεση. Γιατί έχω μάθει να τα διαχειρίζομαι όλα αυτά τα πράγματα και ως ποδοσφαιριστής και ως προπονητής.

Ξέρω ότι σε μία διαδρομή και ειδικά στον Παναθηναϊκό που είναι και η ομάδα μου και το γνωρίζετε αυτό το πράγμα, έχω στο μυαλό μου όραμα, έχω στόχο.

Το όραμα και ο στόχος δεν σημαίνει ότι είναι μία ευθεία γραμμή, γνωρίζοντας επίσης και τα προβλήματα που υπάρχουν τα οποία φέτος είναι ακόμα λιγότερα και η ομάδα μπαίνει σταδιακά σε μία κανονικότητα. Δύο-τρία άσχημα αποτελέσματα είναι φυσιολογικό σε μία μεγάλη ομάδα να φέρουν αναστάτωση. Αλλά το θέμα για μας είναι η διαχείριση και εγώ προσωπικά για τον εαυτό μου δεν αισθάνομαι καμία πίεση».

Προτεινόμενα Άρθρα