Ανοικτός ο δρόμος για τον επενδυτή…

από AllAboutARIS

Το AllAboutARIS αναλύει όλα τα δεδομένα για την ΑΜΚ, τα μέτρα διασφάλισης του δημοσίου για τους λογαριασμούς της ΠΑΕ και την τραπεζική επιταγή που διασφαλίζει το σύνολο των χρημάτων του όποιου επενδυτή.

Η ΠΑΕ ΑΡΗΣ ανακοίνωσε την Παρασκευή και τον λογαριασμό στον οποίο μπορεί να συμμετέχει ο οποιοσδήποτε στην ΑΜΚ και μάλιστα με παράταση ενός μήνα ως τις 5 Δεκεμβρίου. Αυτομάτως αυτό σημαίνει ότι πλέον η μπάλα είναι στα πόδια των όποιων υποψήφιων επενδυτών.

Βεβαίως προκύπτει το θέμα του κατά πόσο τα χρήματα που θα μπαίνουν στον λογαριασμό που έδωσε στην δημοσιότητα η ΠΑΕ είναι δεσμευμένος από το δημόσιο και τι ακριβώς σημαίνει αυτό.
Το AllAboutARIS έψαξε το θέμα και σημειώνει ότι και ο συγκεκριμένος λογαριασμός (ανοίχτηκε τον Νοέμβριο του 2011 από τον νόμιμο εκπρόσωπο τότε της ΠΑΕ Θανάση Αθανασιάδη) και κάθε άλλος της ΠΑΕ εμπίπτει στο περί δέσμευσης του 50% ως μέτρο διασφάλισης του δημοσίου. Οι ιθύνοντες της ΚΜΑ μάλιστα σημειώνουν ότι παρά τις όποιες διαφορετικές τοποθετήσεις, δεν υπάρχει τρόπος να χρησιμοποιηθεί μη δεσμευμένος λογαριασμός (ενστάσεις έχουν κατατεθεί από νομικούς σε αυτό το κομμάτι).

Η δέσμευση πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι δεν σημαίνει ότι το δημόσιο παίρνει τα χρήματα. Σημαίνει ότι η ΠΑΕ ΑΡΗΣ μπορεί να κάνει ανάληψη μόνο του 50% των χρημάτων που θα τοποθετηθούν στον λογαριασμό.

Αν λοιπόν ένας επενδυτής τοποθετήσει 7 εκ ευρώ που απαιτούνται για το 51% τότε την επόμενη ημέρα θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα 3,5 εκ ευρώ και τα υπόλοιπα χρήματα θα παραμείνουν στον λογαριασμό της ΠΑΕ.

Πρακτικά εφόσον η ομάδα μπει στο άρθρο 99, τα χρήματα αυτά θα παραμείνουν στον λογαριασμό της ΠΑΕ μέχρι την έκδοση της απόφασης γιατί πολύ απλά στην συνέχεια θα αρθούν τα μέτρα διασφάλισης του δημοσίου λόγω του 99.

Τα χρήματα αυτά θα… χαθούν μόνο εφόσον η ομάδα δεν μπει στο άρθρο 99 και βέβαια όπου… χαθούν σημειώστε ότι αυτό σημαίνει αποπληρωμή 3,5 εκ ευρώ για χρέη προς το δημόσιο. Αυτό (η πληρωμή των χρεών) συμφέρει βέβαια τον ΑΡΗ, δεν διασφαλίζει όμως τον επενδυτή.
Υπάρχει όμως τρόπος για να μην διακινδυνεύσει ο όποιος επενδυτής έστω τα μισά του χρήματα να παραμένουν στην τράπεζα και να αναμένει και ο ίδιος με αγωνία την απόφαση του 99;

Σύμφωνα με την πληροφόρηση επίσημα από την πλευρά της ΚΜΑ υπήρξε σχετική ερώτηση προς το Υπουργείο και με βάση το υπάρχον καθεστώς, η λύση δίνεται με την κατάθεση τραπεζικής επιταγής.

Με αυτό τον τρόπο δεν δεσμεύεται το μισό ποσό και μπορεί ο όποιος επενδυτής να χρησιμοποιήσει και τα 7 εκ ευρώ χωρίς τον κίνδυνο που μπορεί να προκύψει με την μη υπαγωγή στο άρθρο 99.
Από την άλλη πλευρά όμως θα καταγράψουμε και το εξής. Είναι ξεκάθαρο από την ακροαματική διαδικασία για το 99, ότι και 1 εκ ευρώ επιπλέον να προκύψει η απόφαση για το άρθρο 99 θα είναι θετική για τον ΑΡΗ. (Καθώς τα έξοδα είναι 6,8 το χρόνο και τα έσοδα περίπου 6 εκ ευρώ)

Αν υπάρχει επενδυτής που θα διαθέσει 7 εκ ευρώ, η απόφαση θα είναι 1000% θετική, αφού όχι απλά θα επιβιώσει ο ΑΡΗΣ, αλλά ταυτόχρονα θα έχει και μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης. Σε αυτή την περίπτωση ο όποιος επενδυτής θα χρειαστεί τα έξτρα 3,5 εκ ευρώ μέσα σε ένα μήνα και θα τον ενοχλεί αν παραμείνουν στην τράπεζα μέχρι την έκδοση της απόφασης (παραμένουν στην τράπεζα στον λογαριασμό της ΠΑΕ, δεν τα παίρνει το δημόσιο ξανασημειώνουμε) μετά από ένα μήνα; Όχι βέβαια.

Με τα 3,5 εκ ευρώ ο ΑΡΗΣ πληρώνει τις υποχρεώσεις περίπου για 2 χρόνια του 99 (συνολικά θέλει περίπου 2 εκ ευρώ το χρόνο). Και αυτή είναι η διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη απόπειρα για ΑΜΚ επί Σκόρδα. Τότε όντως ο επενδυτής δεν θα μπορούσε να ξέρει τι θα συμβεί, αφού ούτε επίσημη έγκριση από το δημόσιο υπήρχε, ούτε οι συμφωνίες σε ποσοστο 70% περίπου με τους πιστωτές.

Επομένως πλέον ο δρόμος για τους επενδυτές έχει ανοίξει- αν δεν υπάρχει κάτι άλλο που δεν το γνωρίζουμε και θα ήταν καλό να το μάθουμε από την ΚΜΑ ή την ΠΑΕ- και αναμένουμε τα αποτελέσματα.

Είτε μέσω Αμερικής και του επενδυτή του κ. Ηλιάδη, που σημείωσε ότι θεωρεί σίγουρη την επένδυση εφόσον μπει στο 99 η ομάδα (και πλέον μέσω του δικαστηρίου για να το αντιστρέψουμε εφόσον επενδύσει θα μπει σίγουρα η ομάδα στο 99!!!), είτε μέσω των επενδυτών του κ. Αβάνογλου.

Καλούνται αμφότεροι να μας αποδείξουν ότι τα περί επενδυτών ήταν υπαρκτά και όχι σενάρια ή φήμες και ο ΑΡΗΣ θα αλλάξει όντως σελίδα με ότι αυτό συνεπάγεται…

Προτεινόμενα Άρθρα