Τζίρους κάνουν, οι επιτυχίες αγνοούνται

από AllAboutARIS

Τα συνδυασμένα προ φόρων ετήσια οικονομικά αποτελέσματα των ομάδων της Πρέμιερ Λιγκ ήταν, για πρώτη φορά μετά το 1999, θετικά, σύμφωνα με μελέτη της Deloitte.

Οι άνθρωποι του οίκου Deloitte μελέτησαν τους ισολογισμούς των 20 ομάδων της πρώτης κατηγορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου, καταλήγοντας πως ο συνολικός τους τζίρος τη σεζόν 2013-14 αυξήθηκε κατά 29% σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν, φτάνοντας στα 3,3 δισ. λίρες. Από αυτά, στα ταμεία, ως προ φόρων κέρδη, έμειναν τα 190 εκατ., ποσό που είναι σχεδόν τέσσερις φορές μεγαλύτερο από το προηγούμενο ρεκόρ που είχε γίνει το 1998. Για 14 ολόκληρα χρόνια η πρόσθεση των οικονομικών στοιχείων των συλλόγων έβγαζε ζημία και όχι κέρδος.

«Η αύξηση των εσόδων στο αγγλικό ποδόσφαιρο συνεχίζεται χωρίς να υπάρχει σημάδι πως πρόκειται να σταματήσει», είπε στο πρακτορείο Βloomberg ο Νταν Τζόουνς, του τμήματος αθλητικής βιομηχανίας της Deloitte. «Οι σύλλογοι δεν είναι πια ένα «τρόπαιο» στα χέρια των ιδιοκτητών, αλλά ένα περιουσιακό στοιχείο που μπορεί να γίνει πραγματικά κερδοφόρο».

Τα χρήματα ήταν πάντα πολλά στον χώρο του ποδοσφαίρου στη «Νησί», με τη διαφορά ότι πλέον οι ομάδες δε διοχετεύουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων σε μετεγγραφές και μισθούς παικτών. Αυτό δε σημαίνει πως τα ποσά για αγοραπωλησίες δεν είναι μεγάλα, το αντίθετο, αλλά δεν ξεπερνούν τα έσοδα. Σε αυτό έχει παίξει κομβικό ρόλο, σύμφωνα με τον Τζόουνς, ο φόβος που έχει δημιουργηθεί από τη «Δαμόκλειο σπάθη» του Financial Fair Play, της ΟΥΕΦΑ.

Πάντως, το χρήμα δε φέρνει πάντα την ευτυχία. Οι οικονομικές διαφορές των αγγλικών ομάδων με αυτές των υπόλοιπων χωρών είναι τεράστιες (όλες οι ομάδες της Πρέμιερ βρίσκονται ανάμεσα στις 40 πλουσιότερες), ωστόσο αυτό δεν τις βοηθάει να σημειώνουν μεγάλες επιτυχίες στις διασυλλογικές διοργανώσεις. Στα φετινά προημιτελικά των Τσάμπιονς και Γιουρόπα Λιγκ δεν υπάρχει καμία ομάδα από την Αγγλία.

Προτεινόμενα Άρθρα