Μάχη μέχρι το τέλος, για τους καλύτερους τρίτους

από AllAboutARIS

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τις ομάδες που θα συμμετάσχουν στα τελικά του Euro 2016, με 16 από τις 24 να έχουν είδη «τσεκάρει» τα εισιτήρια για τα γήπεδα της Γαλλίας.

Ωστόσο, αυτό που ακόμα παίζεται είναι η τρίτη προνομιούχος θέση, μέσω του «καλύτερου τρίτου» της φάσης των ομίλων, που οδηγεί στα τελικά και προκύπτει χωρίς την διαδικασία πλέι – οφ, αλλά μέσα από ειδική βαθμολογία μεταξύ των ομάδων που βγήκαν τρίτες.

Μέχρι στιγμής, το πάνω χέρι για απευθείας πρόκριση φαίνεται να έχει η Ουγγαρία, αλλά τίποτα δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα, αφού πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα συμβεί κυρίως στον 3ο και 1ο όμιλο.

Η βαθμολογία της καλύτερης τρίτης ομάδας, προκύπτει εφόσον αφαιρεθούν οι βαθμοί που έχει «συλλέξει», στα παιχνίδια με τον τελευταίο του ομίλου.

Τα πιθανά σενάρια

Πολλά θα εξαρτηθούν για την καλύτερη τρίτη θέση, από το «φώτο φίνις» του 3ου ομίλου.

Στην περίπτωση που η Ουκρανία ηττηθεί από την Ισπανία και η Σλοβακία κερδίσει το Λουξεμβούργο, η Ουκρανία θα καταλάβει την τρίτη θέση του ομίλου, πίσω από τους Σλοβάκους. Αν συμβεί αυτό, οι Ουκρανοί θα έχουν καλύτερο συντελεστή από τους Ούγγρους και θα είναι αυτοί που πα περάσουν απευθείας στην τελική φάση.

Αντίθετα, αν η Ουκρανία κερδίσει απόψε και η Σλοβακία αναδειχθεί ισόπαλη με το Λουξεμβρούργο, τότε ρυθμιστής της κατάστασης θα είναι η FYROM. Αν τα Σκόπια κερδίσουν τη Λευκορωσία, θα καταλάβουν την πέμπτη θέση, πράγμα που σημαίνει ότι η Σλοβακία θα τερματίσει με 16 πόντους, αφού δεν θα υπολογίζονται οι βαθμοί απέναντι στο τελευταίο Λουξεμβούργο. Αν η FYROM δεν κερδίσει, τότε θα είναι εκείνη τελευταία, πράγμα που σημαίνει πως η Σλοβακία θα έχει συγκομιδή 14 βαθμούς, δίνοντας τον πρώτο λόγο στην Ουγγαρία.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα κάνει και η Τουρκία. Με νίκη κόντρα στην Ισλανδία την τελευταία αγωνιστική, οι Τούρκοι θα διατηρήσουν ελπίδες απέναντι στην Ουγγαρία, μόνο αν νικήσει το Καζακστάν τη Λετονία. Σε αυτή την περίπτωση η Λετονία θα είναι τελευταία στο 1ο όμιλο και η Τουρκία θα έχει 16 βαθμούς, απέναντι στους πέντε πρώτους. Αυτό θα βάζει αυτόματα τους Τούρκους, πάνω από τους Μαγιάρους.

Τώρα, στην περίπτωση που Ουκρανία ή Σλοβακία, έχουν καλύτερο συντελεστή από την Ουγγαρία, τότε ρόλο θα παίξει η διαφορά τερμάτων μεταξύ της Τουρκία και του τρίτου του 3ου ομίλου (Σλοβακία ή Ουκρανία) και πάλι μετρώντας τα αποτελέσματα χωρίς αυτά με τον τελευταίο του ομίλου.

Η ειδική βαθμολογία των καλύτερων τρίτων μέχρι τώρα
1. Ουγγαρία 15
2. Κροατία 14
3. Ουκρανία 13 (ματς λιγότερο)
4. Δανία 12
5. Σουηδία 12
6. Ιρλανδία 12
7. Σλοβενία 10
8. Τουρκία 9
9. Βοσνία – Ερζεγοβίνη 8

Προτεινόμενα Άρθρα