Δικό του και το πρώτο μεταπολεμικό πρωτάθλημα

από Νίκος Παπαδόπουλος

Τα… πρώτα δείγματα της ΕΠΟ και η δικαίωση του ΑΡΗ

Τον Οκτώβριο του 1944 η Ελλάδα απελευθερώθηκε από τον γερμανικό ζυγό και μέσα στους επόμενους μήνες ξεκίνησε να μαζεύει τα κομμάτια της, με την ΕΠΟ το 1945 να ενεργοποιεί ξανά τα εθνικά πρωταθλήματα μετά από πέντε χρόνια.

Στο πρωτάθλημα της σεζόν 1945-46, το πρώτο μεταπολεμικό, συμμετείχαν οι πρωταθλητές των τριών ιδρυτικών Ενώσεων. Δηλαδή της ΕΠΣ Μακεδονίας (ΑΡΗΣ). της ΕΠΣ Αθηνών (ΑΕΚ) και της ΕΠΣ Πειραιώς (Ολυμπιακός).

Με προπονητή τον Διονύση Καλτέκη και πρώτο σκόρερ τον Κλεάνθη Βικελίδη, ο ΑΡΗΣ αναδείχθηκε πρωταθλητής επικρατώντας στη Θεσσαλονίκη της ΑΕΚ με 4-1 και του Ολυμπιακού με 1-0. Στην Αθήνα ήρθε ισόπαλος 1-1 με την Ενωση και ηττήθηκε 4-0 από τους «ερυθρόλευκους».

Παρόλα αυτά, η ΕΠΟ μηδένισε τον ΑΡΗ σε τρία παιχνίδια θεωρώντας αντικανονική τη συμμετοχή του Σιώτη. Οι Θεσσαλονικείς έκαναν έφεση και δικαιώθηκαν, κατακτώντας τελικά αυτοί τον τίτλο που κέρδισαν με την αξία τους μέσα στο γήπεδο.

Την ομάδα του ΑΡΗ εκείνη τη σεζόν αποτελούσαν οι: Βαγγέλης Αθανασιάδης, Βαχάκ Αμπραχαμιάν, Άγγελος Βασιλειάδης, Κώστας Βελλιάδης, Κλεάνθης Βικελίδης, Νίκος Καφταντζής, Σίμος Καφταντζής, Μιχάλης Κολωνιάρης, Γιάννης Λιακόπουλος, Αχιλλέας Μάγρας, Κώστας (Τάκης) Νικολαίδης, Σοφοκλής Παππάς, Νίκος Ράμμος, Αλέκος Σιώτης, Δημήτρης Σταυράκμπεης, Βλαδίμηρος Τακατζόγλου, Νίκος (Λάκης) Τσώνας, Λευτέρης Φυσικόπουλος, Λευτέρης Χαλυβόπουλος.

Προτεινόμενα Άρθρα