ANALYSIS: Ο… χάρτης των “θέλω” του Μάντζιου

από Νίκος Παπαδόπουλος

Τα κριτήρια που έχει θέσει ο Έλληνας τεχνικός για τις μεταγραφικές κινήσεις και η διάθεσή του να… μην δημιουργήσει κάτι από την αρχή αλλά να “χτίσει” στην αρκετά πετυχημένη “συνταγή” της φετινής σεζόν.

Την περασμένη Δευτέρα ο Θεόδωρος Καρυπίδης πραγματοποίησε μία… πολυαναμενόμενη συνάντηση με τον Άκη Μάντζιο, σε μία περίοδο που η ανανέωση της συνεργασίας τους βρισκόταν στο επίκεντρο.

Η αλήθεια είναι ότι εκείνο το ραντεβού ήταν το τελευταίο που χρειάζονταν οι δύο άνδρες ώστε να επισφραγίσουν τη συνέχισή της συνεργασίας τους, αφού ουσιαστικά είχαν συμφωνήσει εδώ και αρκετό καιρό μέσω των πολλών επαφών που είχαν.

Ο 51χρονος τεχνικός ανέλαβε τον περασμένο Σεπτέμβριο μία ικανή ομάδα με “γεμάτο” ρόστερ -στα χαρτιά μόνο όπως αποδείχθηκε για διάφορους λόγους- το οποίο αξιοποίησε στον βαθμό που μπόρεσε ώστε ο ΑΡΗΣ να τερματίσει στην 3η θέση για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια.

Στο πέρασμα των μηνών η ομάδα απέκτησε ταυτότητα, την οποία έδωσε ο προπονητής της. Η εικόνα του ΑΡΗ σε ορισμένα σημεία της σεζόν, χαρακτηρίστηκε ως η δεύτερη καλύτερης της Ελλάδας από εκείνη του Ολυμπιακού. Ένα αποτέλεσμα το οποίο ήταν έργο παικτών και Μάντζιου.

Ο Μάντζιος κατάφερε κόντρα σε αρκετές αντιξοότητες να “φέρει” το ρόστερ πολύ κοντά στα δικά του “θέλω”. Στο end of the day όμως, δεν ήταν μία ομάδα ολοκληρωτικά δική του, κάτι φυσιολογικό αφού δεν είχε λόγο στο σχεδιασμό.

Φέτος αυτό αλλάζει. Ο Καρυπίδης τον επιβράβευσε με διετές συμβόλαιο και εφόσον υπάρχει η δυνατότητα των μεταγραφών, το ρόστερ θα διαμορφωθεί “πατώντας” σε μεγάλο βαθμό πάνω στα “θέλω” του Μάντζιου, τα οποία έχει αναλύσει στον Καρυπίδη. Ετσι, θα μπορέσει να φτιάξει τον δικό του ΑΡΗ, διορθώνοντας ανορθογραφίες και βελτιώνοντας τομείς στους οποίους η ομάδα απέδωσε ικανοποιητικά φέτος.

Γρήγορος και αθλητικός

Το πιο βασικό “συστατικό” της φετινής επιτυχίας του ΑΡΗ, ήταν ότι… έτρεχε! Προ Μάντζιου, είχε απλά πολύ καλή φυσική κατάσταση. Με την έλευσή του, απέκτησε τις απαραίτητες εντάσεις που ώρες ώρες… έπνιγαν τους αντιπάλους. Ένα γρήγορο τέμπο, το οποίο “βγήκε” μέχρι ένα σημείο και με ένα όχι τόσο αθλητικό ρόστερ.

Ενα βασικό κριτήριο στις επιλογές που θα γίνουν είναι να αποκτηθούν γρήγοροι παίκτες και αρκετά αθλητικοί, ειδικά για τις επιλογές της αρχικής ενδεκάδας, “κουμπώνοντας” έτσι πάνω στο στυλ παιχνιδιού της ομάδας.

Θέλει να… ψηλώσει

Η 3η θέση… ψήλωσε τον ΑΡΗ. Αυτό αφορά το ηθικό του. Το ύψος του ρόστερ είναι μία εντελώς διαφορετική κουβέντα και δημιούργησε προβλήματα στη διάρκεια της περασμένης σεζόν,
Ο ΑΡΗΣ υστερούσε όταν το παιχνίδι πήγαινε στη δύναμη. Επίσης υστερούσε ακόμα περισσότερο στις στατικές φάσεις, επίθεση και άμυνα. Δεν είχε πολλά ψηλά κορμιά για να απειλήσει αλλά και για να αντιμετωπίσει άλλες ομάδες. Σκόραρε λίγα γκολ σε στημένες μπάλες και δέχθηκε περισσότερα.

Σταθερότητα

Με μία πρώτη ματιά στη λίστα του περσινού ρόστερ, διακρινόταν το βάθος των επιλογών. Στην πορεία φάνηκε ότι αυτό αφορούσε μόνο το… χαρτί. Κάποιες επιλογές του καλοκαιριού δεν… βγήκαν. Το ίδιο ίσχυσε και με εκείνες του Ιανουαρίου. Αυτό που δυσκόλεψε αρκετά τον Μάντζιο ήταν η σταθερότητα που δεν είχαν στην απόδοσή τους ορισμένοι ποδοσφαιριστές, τους οποίους χρειάστηκε όταν είχε να διαχειριστεί απουσίες. Για αυτό από ένα σημείο και μετά αξιοποίησε ένα γκρουπ 15-16 ποδοσφαιριστών.

Στη διαδικασία του σκάουτινγκ ενός ποδοσφαιριστή, βλέποντας τους αριθμούς του μπορείς να διακρίνεις εάν έχει σταθερότητα ή όχι μέσα στη σεζόν. Ένα στοιχείο το οποίο τσεκάρει ο ΑΡΗΣ στις περιπτώσεις που έχει αξιολογήσει μέχρι στιγμής. Ένα στοιχείο απαραίτητο για τον Άκη Μάντζιο.

Διαφορετικά χαρακτηριστικά και διαφορετικά πλάνα

Σε αρκετές θέσεις δεν υπήρχε μόνο το πρόβλημα της έλλειψης αξιόπιστων επιλογών αλλά και παικτών με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Στο φορ, για παράδειγμα, υπήρχε το ύψος αλλά όχι η ταχύτητα. Στα στόπερ δεν υπήρχε άλλος με την ταχύτητα του Ρόουζ. Στα χαφ έλειπε ο “κόφτης” με το κορμί που θα έδινε ύψος.

Ο Μάντζιος θέλει σε κάθε θέση τουλάχιστον δύο παίκτες που θα… διαφέρουν και τους οποίους θα αξιολογεί ανάλογα με τις απαιτήσεις του εκάστοτε αγώνα.

Επίσης κάτι τέτοιο θα του δώσει τη δυνατότητα να σχεδιάσει εναλλακτικά πλάνα και να δουλέψει πάνω σε τουλάχιστον ακόμη ένα σύστημα πέραν του 4-2-3-1, αποκτώντας ευελιξία την οποία δεν είχε πέρυσι.

Αριστερό… όχι μόνο για τον συμπλέκτη

Το στοιχείο αυτό δεν έλειψε μόνο από τον περσινό ΑΡΗ αλλά και από ρόστερ των προηγούμενων ετών. Τα καλά αριστερά πόδια… σπανίζουν και οι “κιτρινόμαυροι” δεν θα έλεγαν όχι σε μία καλή περίπτωση, ειδικά στον χαφ που ψάχνουν, στον επιτελικό μέσο και στον εξτρέμ.

Προτεινόμενα Άρθρα