Υπερψήφισαν τη συμφωνία οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

από AllAboutARIS

Ενστάσεις Λαφαζάνη: Η συμφωνία με τους δανειστές δεν είναι καλή και δεν βγάζει πουθενά – Κριτική και από άλλους βουλευτές που κάνουν λόγο για υποχωρήσεις και επώδυνο συμβιβασμό – Τσίπρας: Αντικαταστήσαμε τις απαιτήσεις με μια σειρά μεταρρυθμίσεις – Η μαραθώνια συνεδρίαση ολοκληρώθηκε μετά από 9 ώρες

Να καθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο θέλησε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα σε σχέση με την συμφωνία με την ΕΕ και τη λίστα μεταρρυθμίσεων, «πετώντας το γάντι» στους εσωκομματικούς αμφισβητίες.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, απευθύνθηκε στους βουλευτές του, λέγοντας: “Θέλω να ξέρω αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε, κι αν υπάρχει κάποιος που θα καταψήφιζε, θέλω να το πει εδώ”.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να τεθεί το θέμα της συμφωνίας σε ψηφοφορία στο τέλος της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όπως και έγινε με τη συντριπτική πλειοψηφία να υπερψηφίζει τόσο τη συμφωνία με τους δανειστές όσο και το περιεχόμενο της λίστας Βαρουφάκη.

Με την ψηφοφορία αυτή, εξάλλου, ολοκληρώθηκε μετά από 9 ώρες η μαραθώνια συνεδρίαση του οργάνου.

Ο υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς είπε: “Το συμπέρασμα είναι ότι η διπλωματία μας απέδωσε στη σύνοδο κορυφής και τα Eurogroup και στην ουσία την κρίση την απεύχονται και οι εταίροι μας. Η συμφωνία μας δίνει κάθε δυνατότητα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας και χρειάζεται αποφασιστικότητα και αρραγές μέτωπο. Η ρήξη δεν είναι αυτοσκοπός για την κυβέρνηση, σκοπός είναι η καλύτερη συμφωνία για την Ελλάδα και το λαό”.

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, από πλευράς του, άσκησε κριτική σχετικά με το ότι δεν υπήρχε -όπως σημείωσε- ενημέρωση-συζήτηση για τους χειρισμούς της κυβέρνησης πριν τη διεξαγωγή των Eurogroup, ενώ διαφώνησε και με το θέμα των αποκρατικοποιήσεων.

“Αυτά που λέω, τα λέω για να δούμε πώς θα κινηθούμε από εδώ και πέρα. Για τα επόμενα βήματα” φέρεται να είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε, δε, ότι κατά τη άποψή του δεν είναι μία καλή συμφωνία, ωστόσο από την στιγμή που το κείμενο έφυγε, θα πρέπει να προχωρήσουμε και η κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμά της.

Παρέμβαση έκανε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνοντας: “Στην ουσία, αυτό που έχουμε πετύχει ως τώρα, είναι να καταφέρουμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και από εδώ και πέρα θα κρινόμαστε από την αποτελεσματικότητά μας στη διακυβέρνηση και αυτό είναι που θα ενισχύσει και τη διαπραγματευτική μας δύναμη για το επόμενο διάστημα”.

Η μαραθώνια συνεδρίαση, πάντως, εξελίσσεται σε κλίμα στήριξης των κυβερνητικών χειρισμών.

Αν και οι επιφυλάξεις δεν λείπουν και φράσεις όπως «υποχώρηση» και «επώδυνος συμβιβασμός» ακούστηκαν επανειλημμένως, οι περισσότεροι βουλευτές συμφωνούν με τη βασική θέση του Μεγάρου Μαξίμου ότι η συμφωνία του Eurogroup και η λίστα των μεταρρυθμίσεων αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι θα πρέπει να στηριχθεί η κυβέρνηση για να εφαρμόσει την πολιτική της.

Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας φέρεται να είπε ότι το κείμενο της συμφωνίας έφυγε, πρέπει να προχωρήσουμε και η κυβέρνηση να υλοποιήσει το πρόγραμμά της, αν και κατέγραψε τις ενστάσεις του για τη συμφωνία, την οποία θεωρεί ότι δεν είναι καλή και δεν βγάζει πουθενά.

Παρόμοιες κριτικές ακούστηκαν -αν και όχι πολλές- και πάντως φαίνεται να επικρατεί η απόψη ότι δεν είναι στιγμή για εσωκομματική σύγκρουση και ότι οι εσωκομματικές ισορροπίες θα εξαρτηθούν από την πορεία της διαπραγμάτευσης. Αν και δίνεται χρόνος υπάρχει η υφέρπουσα προειδοποίηση προς την κυβέρνηση ότι δεν θα έχει στήριξη για να εφαρμόσει μία πολιτική παρόμοια με αυτή που εκλέχτηκε να ανατρέψει.

Οι περισσότεροι βουλευτές συμφωνούν ότι η κυβέρνηση απέτρεψε τη χρηματοπιστωτική ασφυξία και απέφυγε τη ρήξη που θα οδηγούσε σε πιστωτικό γεγονός και ότι θα πρέπει να της δοθεί χρόνος. Φυσικά γνωρίζουν ότι η διαπραγμάτευση θα είναι συνεχής και ότι η κυβέρνηση θα κριθεί από το αν θα αποφύγει επώδυνα μέτρα και αν πετύχει να εφαρμόσει μεγάλο τμήμα των δικών της προτάσεων. Τα στελέχη που βρίσκονται κοντά στην ηγεσία υποστηρίζουν ότι «μέχρι τώρα διαπραγματευόμαστε τώρα πρέπει να κυβερνήσουμε. Πετύχαμε μία συμφωνία συμβιβασμό η ευστάθεια της οποίας θα κριθεί από το κυβερνητικό έργο». Αισιοδοξούν ότι οι θεσμοί με τους οποίους θα είναι σε συνεχή επαφή δεν θα βάλουν προσκόμματα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προτείνουν.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση προωθεί τα δικά της νομοθετήματα και ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα έλθουν θα είναι για την προστασία της πρώτης κατοικίας και στην συνέχεια για τις 100 δόσεις. Όσο για το εάν θα κυρωθεί η συμφωνία από την Βουλή η θέση του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες και από το αν το απαιτήσουν οι εταίροι και δανειστές. Θεωρεί ότι καλύπτεται από την κύρωση της προηγούμενης δανειακής συμφωνίας που περιείχε και το μνημόνιο παρόλο που τώρα οι όροι θα είναι διαφορετικοί.  Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως δεν δείχνουν να ανησυχούν και σημειώνουν ότι εφόσον έλθει στην Βουλή είναι πολύ πιθανό να περάσει με αυξημένη πλειοψηφία αφού δείχνει να έχει την συναίνεση και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Λένε δε πως οτιδήποτε ενισχύει την κυβερνητική σταθερότητα είναι θετικό.

Προτεινόμενα Άρθρα