Δύο όψεις γνώριμες και… προς αξιοποίηση

από Νίκος Παπαδόπουλος

Ο ΑΡΗΣ μπήκε με δύο ζητούμενα στο χθεσινό ντέρμπι με την ΑΕΚ, πετυχαίνοντας και τα δύο για 45 λεπτά…

Η ήττα στη Νέα Φιλαδέλφεια και κυρίως η εμφάνιση καθιστούσαν ως επιβεβλημένη την αντίδραση χθες, άσχετα με την όλη διαχείριση στα πλέι οφ και το κυκλικό ροτέισον του Μάντζιου που συνεχίστηκε χθες. Είχε εχθρό όμως και αυτός ήταν σημαντικές απουσίες μαζί με προβλήματα που προέκυψαν στη διάρκεια του αγώνα.

Οι δύο εικόνες και η χρησιμότητά τους

Στα πρώτα 45 λεπτά του χθεσινού αγώνα ο ΑΡΗΣ απέδειξε ότι μπορεί… Είναι κάτι που έχει τη σημασία του κόντρα στην όποια ανησυχία μπορεί να γεννάται από μία μικρή μερίδα του κιτρινόμαυρου οργανισμού εν όψει τελικού.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο ΑΡΗΣ ήταν οριακά καλύτερος της Ένωσης. Είχε ενέργεια, καλή κυκλοφορία της μπάλας, δημιούργησε και σκόραρε, αφού πρώτα το ματς άλλαξε με τη γρήγορη εσωτερική αλλαγή του Μάντζιου στα πλάγια μπακ, απενεργοποιώντας σημαντικά τις πλαγιοκοπήσεις της ΑΕΚ και έχοντας μία καλή κατάσταση στον άξονα. Πράγματα που κατάφερε χωρίς τον Φαμπιάνο, χωρίς τον Σουλεϊμάνοφ, χωρίς τον Βέλεθ, χωρίς τον Οντουμπάζιο, χωρίς τον Φεράρι…

Οταν λοιπόν υπάρχουν αυτές οι απώλειες σε ένα ρόστερ συγκεκριμένων δυνατοτήτων φέτος -τείνουμε κάποιες φορές να το ξεχνάμε- φυσιολογικά θα έρθει και μία εικόνα όπως αυτή του δεύτερου μέρους και με τρεις μάλιστα αναγκαστικές αλλαγές. Μία πτώση που έχουμε δει πολλές φορές φέτος σε δεύτερα ημίχρονα. Αυτό δεν σημαίνει “όλα καλά”, αλλά δεν είναι και κάτι πρωτόγνωρο.

Δεν πρόκειται για δικαιολογίες αλλά για δεδομένα που σίγουρα μπορούν να αξιοποιηθούν. Είτε τα καλώς κείμενα του πρώτου μέρους είτε τα κακώς κείμενα του δεύτερου. Τα πρώτα για να θυμίσουν στην ομάδα τις δυνατότητές της και τα δεύτερα ότι πρέπει να εστιάσει σε αυτά και να δουλέψει περισσότερο. Και τα δύο ημίχρονα χρήσιμα είναι, απλά το πρώτο έχει και τη δική του αξία σε μία περίοδο που δεν είναι η καλύτερη δυνατή από πλευράς εικόνας ή αποτελεσμάτων, με εξαίρεση την εμφάνιση κόντρα στο Παναθηναϊκό φυσικά.

Η παρολίγο ζημιά, ο Χουτεσιώτης και ο “Δέλη”

Ακόμα βέβαια και με έναν ΑΡΗ σε μόνιμη θέση άμυνας κόντρα στον ξέφρενο ρυθμό… πίεσης που επέβαλλε η ΑΕΚ, δείχνοντας πόσο καίγεται για το αποτέλεσμα, λίγο έλειψε να γίνει ακόμη μία ζημιά φέτος στην ομάδα του Αλμέιδα. Σαν εκείνη του Κυπέλλου ή του 3-3.  Ένα δεκάλεπτο απείχε αλλά ο σούπερ Χουτεσιώτης δεν ήταν αρκετός όσα και να έβγαζε χθες, καλύπτοντας παραπάνω από επάξια το κενό του Χουλιάν Κουέστα. Υπήρχαν φυσικά οι βλάκες που βιάστηκαν να πουν για την απουσία του Ισπανού αλλά ο Χουτεσιώτης τους έκλεισε τα στόματα.

Ο Έλληνας κίπερ αγωνίστηκε πρώτη φορά μετά από σχεδόν τρεις μήνες και ήταν… ραφάλ, βάζοντας πλάτη σε 1-2 φάσεις στο πρώτο μέρος και φυσικά στο επιθετικό κρεσέντο της ΑΕΚ μετά το 45. Ενίοτε με πολύ δύσκολο και εντυπωσιακό τρόπο, σε μία εμφάνιση καριέρας την οποία χρειαζόταν μετά από τον δύσκολο και ιδιαίτερο τρόπο που κυλάει η σεζόν για τον ίδιο.

Ηταν το ένα σημείο αναφοράς από πλευράς ΑΡΗΣ, με τον Γιώργο Δεληζήση από την άλλη να ρίχνει τίτλους τέλους σε μία καριέρα που αποτελεί άξια συγχαρητηρίων. Ένας ήρωας της ζωής και ένας παίκτης που έβαλε πλάτη στα δύσκολα και έδινε ό,τι είχε όποτε φορούσε τα κιτρινόμαυρα. Δέθηκε με την ομάδα, την “πονάει” και το σωστό είναι να συνεχίσει σε αυτήν από τη νέα σεζόν σε κάποιο πόστο. Οχι χαριστικά αλλά επειδή… νιώθει και διαθέτει την προσωπικότητα για να προσφέρει.

Το καλό πλέον για τον ΑΡΗ είναι ότι μεθαύριο έχει πάλι αγώνα. Καλό για να δώσει συνέχεια στα χθεσινά θετικά και παράλληλα να αντιδράσει για τα αρνητικά του δεύτερου μέρους. Απέναντι σε έναν Ολυμπιακό που έρχεται μπουσταρισμένος από Φενέρ και ΠΑΟΚ, παίζοντας μονίμως τα ρέστα του για τον τίτλο. Μεγάλο κίνητρο άρα δύσκολη αποστολή, σε ένα παιχνίδι που δυστυχώς δυναμιτίζεται από τις δηλώσεις του κ. Κούγια. Αυτού δηλαδή που το 2021 κατηγορούσε τον Πέδρο Μαρτίνς για τις αλλαγές του στο ΑΡΗΣ-Ολυμπιακός και χθες έλεγε όσα έλεγε για το ΑΡΗΣ-ΑΕΚ ως αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού… Ντεκαντάνς από τα λίγα.

Πάλι θα προσπαθήσουν να βγάλουν τον ΑΡΗ περιττό στα πλέι οφ και ότι δεν μπορεί με τους υπόλοιπους “μεγάλους”. Μέχρι την πρεμιέρα των πλέι οφ πάντως ήταν 3ος στη λίστα της ειδικής βαθμολογίας των ντέρμπι, με έναν βαθμό παραπάνω από τον Ολυμπιακό και δύο από τον ΠΑΟΚ. Αλλά αυτά τα νούμερα δεν βολεύει να τα κοιτάμε…

 

Προτεινόμενα Άρθρα