«Γίγαντας» ΑΡΗΣ νίκησε Προμηθέα και διαιτητές, με «εξωγήινο» Πουλιανίτη

από Σταμάτης Μουρελής

Ο ΑΡΗΣ έδειξε και πάλι πως αυτή η φανέλα έχει τεράστιο βάρος. Παρά τις απουσίες (Χάνλαν, Κέλι, Σιδηροηλίας) οι «κίτρινοι» κατάφεραν να νικήσουν τον Προμηθέα με το τριπλάσιο μπάτζετ, αλλά και την τραγική εις βάρος τους διαιτησία η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο για να κρατήσει τους Πατρινούς στον αγώνα μέχρι το τέλος. Αλλά ο «εξωγήινος» Στέλιος Πουλιανίτης με 25 πόντους και το εξωπραγματικό… 100% με 4/4 βολές, 3/3 δίποντα και και 5/5 τρίποντα μαζί με τους συμπαίκτες του δεν ήταν διατεθειμένοι να χάσουν και έτσι πήραν την νίκη με 76-73.

Στο πρώτο δεκάλεπτο καμία ομάδα δεν μπόρεσε να επιβάλλει τον ρυθμό της, με τον ΑΡΗ να προσπαθεί να πιέσει περιφερειακά τον αντίπαλο για να τον αναγκάσει να κάνει λάθη. Το πρόβλημα ήταν τα φάουλ με τον Τζούστον να έχει 2, τον Κώττα 3, κάτι που ανάγκασε τον Καστρίτη να κάνει αλλαγές αμυντικά με το 18-17 να είναι το αποτέλεσμα της πρώτης περιόδου.
Στο δεύτερο δεκάλεπτο ο ΑΡΗΣ κατάφερε να προηγηθεί με 26-21 εκμεταλλευόμενος τα λάθη του Προμηθέα, ο οποίος από την πλευρά του απάντησε με ένα σερί 16-2, χάρη στον Αγραβάνη αλλά και την βοήθεια των διαιτητών (χρέωσαν με διπλή τεχνική ποινή τον Καστρίτη και τον πάγκο του ΑΡΗ μετά από καθαρό φάουλ στον Ουίλιαμς) ώστε το σκορ να γίνει 28-37 στο 17ο λεπτό.
Οι «κίτρινοι» αντέδρασαν άμεσα μέσα από την άμυνα τους ενώ επιθετικά ο Πουλιανός με 8 πόντους οδήγησε τον ΑΡΗ σε ένα σερί 10-0 για το 38-37, πριν το 38-39 του πρώτου ημιχρόνου.
Τα «φαλτσοσφυρίγματα» συνεχίστηκαν και στην τρίτη περίοδο με ένα φάουλ του Πουλιανίτη το οποίο οι διαιτητές θεώρησαν πως είναι αντιαθλητικό, κάτι που από το ριπλέι δεν τους δικαιώνει, ενώ και ο Ουίλιαμς έφτασε σε δευτερόλεπτα τα τρία φάουλ. Ο ΑΡΗΣ προηγήθηκε με 46-43 και ο Προμηθέας με τον Ρέι έκανε ένα σερί 9-0 για το 46-52. Οι «κίτρινοι» προσπάθησαν να μειώσουν την διαφορά, ο Καστρίτης έβλεπε τις επιλογές του να μειώνονται λόγω φάουλ, αναγκαζόμενος να ρίξει ακόμα και τον Σχίζα στον αγώνα, με το σκορ στο 51-56 στο τέλος της τρίτης περιόδου.
Με την έναρξη της τέταρτης περιόδου οι διαιτητές «είδαν» flopping στον Κάουαν, ο οποπιος χρεώθηκε με τεχνική ποινή που ήταν το τέταρτο φάουλ του. Αλλά ο Αμερικανός δεν πτοήθηκε, το αντίθετο μάλιστα αφού με καλάθι και κλέψιμο βοήθησε τον ΑΡΗ να προηγηθεί με 57-56, ενώ με τρίποντο ο Κάουαν έκανε το 60-56 στο 33ο λεπτό. Ο Προμηθέας τα είχε… χαμένα από την άμυνα ζώνης του ΑΡΗ ο οποίος προηγήθηκε με 64-56, δείχνοντας να έχει τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα.
Ο ΑΡΗΣ έχασε τον Κάουαν με 5:27 για το τέλος, σε μία φάση όπου ο Τζούστον αστόχησε δύο φορές με τους διαιτητές να μην βλέπουν δύο τουλάχιστον φάουλ πάνω στον Αμερικανό σέντερ των «κιτρινων». Με βάση τα σφυρίγματα ήταν λογικό ο ΑΡΗΣ να φτάσει τα πέντε ομαδικά στο 35ο λεπτό, την ώρα που ο Προμηθέας είχε μόλις δύο.
Οι γηπεδούχοι παρά τα τραγικά σφυρίγματα των διαιτητών με τον κορυφαίο Πουλιανίτη προηγήθηκαν με 10 πόντους (67-57). Σε εκείνο το σημείο ο Καστρίτης χρεώθηκε με δεύτερη τεχνική ποινή και αποβλήθηκε από τον αγώνα, με τον Βαρβούνη να αναλαμβάνει χρέη πρώτου προπονητή για τα 4:20 που απέμεναν. ΟΙ διαιτητές έφτασαν στο τραγικό σημείο να αποβάλλουν ακόμα και τον φροντιστή του ΑΡΗ, Γιάννη Νικητάκη!
Η αντίδραση του ΑΡΗ ήταν ένα τρίποντο του Πουλιανίτη για το 70-58, όμως ο Προμηθέας αντέδρασε για να μειώσει σε 70-67. Ο Τζούστον έκανε το 72-67 μετά από ασίστ Πουλιανίτη, με τον Προμηθέα να πιέζει για να κλέψει και να κάνει και συνεχόμενα φάουλ για να οδηγήσει τον ΑΡΗ στην γραμμή των βολών. Ο Γκάντι χρεώθηκε με τεχνική ποινή επειδή πάτησε την γραμμή στην προσπάθεια να εμποδίζει στην επαναφορά, αλλά ο Νετζήπογλου αστόχησε στην βολή. Η κατοχή παρέμεινε στον ΑΡΗ με 41 δευτερόλεπτα για το τέλος και με το σκορ στο 72-67.
Ο Σίμσον έκανε το 72-70 στα 27΄΄ με τρίποντο και ο Πουλιανίτης κέρδισε φάουλ στα 24 δευτερόλεπτα για να κάνει το 74-70 με 2/2 βολές. Ο Ουίλιαμς έκανε ένα εκπληκτικό «στοπ» στον Γκάντι με 17΄΄ για το τέλος, με τον Άντριτς να μειώνει σε 74-73 στα 13΄΄. Οι παίκτες του ΑΡΗ κατάφεραν να… ξοδέψουν δευτερόλεπτα πριν ο Πουλιανίτης κερδίσει φάουλ στα 5΄΄. Ο κορυφαίος του ΑΡΗ έκανε το 76-73 με 2/2 βολές και τους Πατρινούς να έχουν την τελευταία επίθεση, που ήταν άστοχοι για το τελικό 76-73.

Τα δεκάλεπτα: 18-17, 38-39, 51-56, 76-73.

Δείτε τα στατιστικά του αγώνα 

Προτεινόμενα Άρθρα