Φλιώνης: “Ευλογημένος που ζω, καθημερινά, εμπειρίες, στον ΑΡΗ”

από AllAboutARIS

Ο Δημήτρης Φλιώνης περιγράφει μέσω του AllAboutARIS το πώς βίωσε η ομάδα το κακό ξεκίνημα της σεζόν, την αλλαγή ψυχολογίας με τις συνεχόμενες νίκες τον τελευταίο μήνα, μιλάει για την συνεργασία με τον κόουτς Καστρίτη και τα όσα ζει και μαθαίνει, καθημερινά, στον ΑΡΗ.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο “γιατρός” του ΑΡΗ, στο AllAboutARIS

Δημήτρη καλησπέρα, ας ξεκινήσουμε από τα πιο πρόσφατα γεγονότα, νίκη με τον Πανιώνιο και… ηρεμία

“Καλησπέρα κι από μένα, θέλαμε πριν την διακοπή να τελειώσουμε με ιδανικό τρόπο, με μία ακόμη νίκη. Επιβληθήκαμε από την αρχή του αγώνα, με το κύριο χαρακτηριστικό μας, την σκληρή άμυνα. Σε μια φάση βρήκαμε ρυθμό και στην επίθεση και αυτό μας επέτρεψε να πάρουμε διαφορά, που έκανε όμορφο το παιχνίδι για εμάς. Σίγουρα, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε με νίκες και να βελτιώνουμε την εικόνα μας”.

Πέντε παιχνίδια μέσα στο 2019, τέσσερις νίκες. Που οφείλεται αυτή η αλλαγή;

“Νομίζω ότι, η ομάδα έχει αποκτήσει πλέον ταυτότητα. Όπως έχει πει και ο κόουτς, το DNA  μας είναι διαμορφωμένο και στηρίζεται πάνω στην άμυνα και αυτό βγαίνει στο παρκέ. Η σκληράδα που βγάζουμε, η αυταπάρνηση και το ομαδικό πνεύμα, μας βοηθάει στο να πάρουμε τις νίκες. Η αυτοπεποίθηση της ομάδας έχει ανέβει, η ψυχολογία έχει αλλάξει και όλοι θέλουμε να προσφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερο.”

Μίλησες για ψυχολογία και γι’ αυτοπεποίθηση. Ο κόουτς είχε πει μετά το ματς με τον Χολαργό ότι, η ομάδα χρειάζεται μία νίκη για να… ξεμπλοκάρει. Είστε πλέον στην κατάσταση που θέλετε, μετά και τις τελευταίες νίκες που έχετε σημειώσει;

“Η ψυχολογία μας πλέον είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Αυτό που είπε ο κόουτς ήταν αλήθεια. Η ομάδα βρισκόταν σ’ ένα τέλμα κι έπρεπε αυτό να σταματήσει και ο μόνος τρόπος ήταν να κερδίζαμε κάποιο ή κάποια παιχνίδια, εκείνη την χρονική στιγμή. Με την υπομονή, καταφέραμε να φτάσουμε στις νίκες που χρειαζόμασταν”.

Το 2-9 που είχε η ομάδα στις 11 πρώτες αγωνιστικές, φαντάζομαι “πλήγωσε” και τον αθλητικό σας εγωισμό. Ήταν μια επίδοση που δεν αντιπροσώπευε την ομάδα…

“Σίγουρα. Ο εγωισμός μας θίχτηκε. Η κατάσταση ήταν αρκετά δύσκολη για εμάς εκείνη την περίοδο και βάσει βαθμολογίας και βάσει εικόνας. Προσπαθούσαμε να βρούμε πως θ’ αλλάξουμε την παρουσία της ομάδας, πως θα βελτιωθούμε, γιατί ξέραμε πως δεν μας αντιπροσώπευε πρώτα απ’ όλα ως παίκτες και δεν αντιπροσώπευε και τον ΑΡΗ αυτή η εικόνα, σε καμία περίπτωση.”

Πως βίωσες αυτή την αγωνιστική κρίση; Στην δική σου περίπτωση, έπρεπε να διαχειριστείς και το φίλαθλο συναίσθημα:

“Για εμάς υπάρχει ένα βάρος παραπάνω, αλλά σ’ εκείνες τις περιόδους της κρίσης, χρειάζεται καθαρό μυαλό, χρειάζεται συγκέντρωση στο στόχο μας και το πως θα καταφέρουμε να κάνουμε το όλο πράγμα να δουλέψει και πως η προσπάθειά μας θ’ ανταμειφθεί. Καταλαβαίνουμε την αγωνία του κόσμου, περάσαμε και πέρυσι πολύ δύσκολες καταστάσεις στο τέλος της χρονιάς και όλο αυτό, χρειάζεται να το διαχειριστείς με ψυχραιμία.”

Όλη αυτή η κατάσταση, σαφώς και δεν είναι ευχάριστη, αλλά μέσα από αυτές τις δυσκολίες σφυρηλατείται και ο χαρακτήρας του αθλητή…

“Έτσι είναι. Ο αθλητισμός και ιδιαίτερα ο πρωταθλητισμός, έχει πάρα πολλά τέτοια παραδείγματα κι εμπειρίες και είμαι ευλογημένος που ζω καθημερινά, σε αυτή την ομάδα.”

Το καλοκαίρι δεν ξεκουράστηκες, σχεδόν, καθόλου. Δούλεψες με ατομικές προπονήσεις και αυτή η δουλειά αποτυπώνεται και στο παρκέ. Το διαπιστώνεις κι εσύ ο ίδιος;

“Νιώθω την βελτίωση και ότι υπάρχει μία σταθερή άνοδος. Είμαι ακόμη πολύ μακριά από το σημείο που θέλω να φτάσω και τα επόμενα καλοκαίρια μου, θα είναι το ίδιο και ακόμα πιο δύσκολα, όσον αφορά τον όγκο προπόνησης.”

Τα πράγματα με τον κόουτς Καστρίτη πως πάνε; Πως είναι η συνεργασία σας;

“Όταν ήρθε ο κόουτς, ήταν μία δύσκολη στιγμή για την ομάδα, με την αλλαγή προπονητή. Έφερε φρεσκάδα στην ομάδα, θετική αύρα και νομίζω πως μας πέρασε, αυτή την θετική ενέργεια. Μας βοήθησε να παίξουμε πιο κοντά στις δυνατότητές μας και να κάνουμε αυτό που μπορούμε καλύτερα. Είναι ένας εξαιρετικός χαρακτήρας κι ένας πολύ καλός προπονητής και νομίζω το ότι έχουμε καλή συνεργασία, είναι αυτό που αποτελεί κομμάτι της επιτυχίας. Αν δεν υπήρχε αυτή η συνεργασία, δεν θα υπήρχαν και τ’ αποτελέσματα που θέλαμε.”

Στις δύσκολες στιγμές, η ομοψυχία που είχατε στ’ αποδυτήρια, ήταν ένα από τα στοιχεία που σας βοήθησε ν’ ανακάμψετε;

“Είναι κάποια πράγματα, που πρέπει να τα μοιραστείς. Συναισθήματα, κυρίως, για να μπορέσεις ν’ αντέξεις.”

Η ταυτότητα της ομάδας είναι η άμυνά της. Εσύ είσαι ένα από τα σημαντικότερα αμυντικά “εργαλεία” του προπονητή σου, σ’ αρέσει αυτό το στυλ μπάσκετ που παίζει η ομάδα;

“Είναι κάτι που μου αρέσει. Μία φιλοσοφία με την οποία κι εγώ και όλα τα παιδιά, είμαστε σύμφωνοι. Είναι δεδομένο πως με τον χρόνο, θα βελτιωθούμε και στην επίθεση. Είμαστε μία καινούρια ομάδα και λέγαμε από την αρχή πως, όσο βελτιώνεται η σχέση μας και έξω από το γήπεδο, θα βελτιώνεται και μέσα σε αυτό. Έχουμε δείξει και σε αυτό το κομμάτι βελτίωση και αν μπορέσουμε και μειώσουμε τα νεκρά μας διαστήματα, θα φανεί ακόμη περισσότερο.”

Πέρα από το κομμάτι της άμυνας, κάνεις πολύ καλή δουλειά και στο κομμάτι της δημιουργίας. Επτά ασίστ στο τελευταίο παιχνίδι με τον Πανιώνιο… Μια πάσα κάνει δυο ανθρώπους χαρούμενους, σωστά;

“Σίγουρα! Όταν πάει καλά η ομάδα, όλοι είναι ευχαριστημένοι. Η στατιστική αποτυπώνει πιο πολλούς αριθμούς και αυτό αρέσει σε όλους. Εμάς μας ενδιαφέρει η ουσία και η ουσία λέει πως, η ομάδα χρειάζεται νίκες και γι’ αυτό παλεύουμε όλοι.”

Με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί πλέον, τι μπορούμε να περιμένουμε από την ομάδα. Ποια είναι η βλέψη της στην συνέχεια;

“Ο στόχος είναι να συνεχίσουμε να βελτιωνόμαστε. Πλέον κοιτάμε προς τα πάνω. Θέλουμε να δημιουργήσουμε αγωνιστική απόσταση από τους αντιπάλους μας, να βελτιωθούμε και να επιβάλλουμε την παρουσία μας στο παρκέ. Αυτό είναι που μ’ ενδιαφέρει, προσωπικά. Φυσικά και θέλουμε τις νίκες, θέλουμε να μπούμε στα πλέι-οφ. Δεν ξεχνάμε που ήμασταν πριν από ένα μήνα και αυτό θα είναι η αφετηρία μας σε κάθε παιχνίδι. Θα το προσεγγίζουμε με την πλάτη στον τοίχο, ώστε να παίζουμε όσο πιο σκληρά μπορούμε και με το μεγαλύτερο πάθος και θέληση, για τη νίκη.”

Υπό καθεστώς πίεσης, πάντως, είδαμε την ομάδα ν’ ανταποκρίνεται…

“Αυτό δεν μπορώ να το κρίνω. Έχουμε αποδείξει και το ένα και το άλλο. Σε κάποιες περιπτώσεις, δηλαδή, δεν ήμασταν αυτοί που έπρεπε και σε κάποιες άλλες, που είχαν περισσότερη πίεση, σταθήκαμε αντάξιοι των περιστάσεων. Αυτό που πρέπει να δείξουμε είναι μία σταθερότητα και μέσα από το ομαδικό πνεύμα να βοηθάμε ο ένας τον άλλον, προκειμένου αυτή η σταθερότητα να είναι όσο το δυνατόν, σε υψηλότερο επίπεδο.”

Τώρα έχουμε το “διάλλειμα” του All Star Game, όπου είσαι στην ομάδα των rising stars και θα συμμετάσχεις και στον διαγωνισμό των τριπόντων…

“Είναι κάτι όμορφο. Θέλουμε να κερδίσουμε φέτος και να πάρουμε την… ρεβάνς από τους μεγάλους, για την περσινή μας ήττα. Θα είναι ένα όμορφο Σαββατοκύριακο, ελπίζω ο κόσμος να έρθει στο γήπεδο και να χαρεί το μπάσκετ στην πόλη μας.”

Επιστήμη και πρωταθλητισμός, δύσκολα συνδυάζονται. Πως τα καταφέρνεις και με τα δύο, ποιο είναι το… μυστικό σου;

“Δεν είναι εύκολο, θέλει πολλή πειθαρχία. Τώρα -και λόγω των καταστάσεων-, είμαι πολύ πιο προσηλωμένος στο κομμάτι του μπάσκετ και αυτό φαίνεται.”

Αν ήθελες να μοιραστείς κάποιες μελλοντικές σου βλέψεις και ένα μήνυμα προς τον κόσμο του ΑΡΗ.

“Δεν έχω σκεφτεί το μέλλον να πω την αλήθεια. Ζω το τώρα, ζω το παρόν. Όσον αφορά τον κόσμο του ΑΡΗ, τον ευχαριστούμε πολύ. Ξέρουμε πως πάντα θα είναι δίπλα σε αυτόν τον Σύλλογο και στα εύκολα, αλλά ακόμη περισσότερο στα δύσκολα. Το έχει αποδείξει κι εμείς βλέπουμε την στήριξή του και τον ευχαριστούμε πολύ.”

Προτεινόμενα Άρθρα