ΑΝΑΛΥΣΗ: Ο ΑΡΗΣ και οι αντίπαλοί του στη μάχη της παραμονής

από Αντώνης Γκάτζιος

Ο ΑΡΗΣ πήρε δύο βαθιές ανάσες με τις ισάριθμες σερί νίκες επί του Ηρακλή και της Λάρισας, όμως έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει για την παραμονή του στην Basket League.

Ειδικά με τον… χαμό που γίνεται στο φετινό πρωτάθλημα, κανείς δε βάζει το χέρι του στη φωτιά για το τι μέλλει γενέσθαι. Δεν είναι υπερβολή ότι οι ομάδες πίσω από την πρώτη πεντάδα των Παναθηναϊκού, ΑΕΚ, Προμηθέα, Περιστερίου και Ηφαίστου, είτε είναι μπλεγμένες είτε μπορεί να μπλέξουν σε σενάρια σωτηρίας.

Το AllAboutARIS αναλύει τη μάχη της παραμονής, στην οποία βάζει μέσα και το Λαύριο, παρότι η ομάδα του Χρήστου Σερέλη μετρά οκτώ νίκες, ήτοι είναι τρεις πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού. Παράλληλα, παρατίθενται οι εκτός προγράμματος νίκες και ήττες κάθε ομάδας. Στην πρώτη κατηγορία συμπεριλαμβάνονται τα ροζ φύλλα αγώνα κόντρα στους πέντε πρώτους της βαθμολογίας και οι εκτός έδρας επικρατήσεις με τους υπόλοιπους και στη δεύτερη κατηγορία, οι εντός έδρας ήττες από τις ομάδες της 6ης θέσης και κάτω.

ΑΡΗΣ (5-11)

Εντός: Παναθηναϊκός, Ήφαιστος, Ρέθυμνο, ΑΕΚ, Προμηθέας.

Εκτός: Ιωνικός, Κολοσσός, Περιστέρι, Πανιώνιος, Λαύριο.

Ο ΑΡΗΣ βρίσκεται στην τελευταία θέση, έχοντας όμως δύο συγκάτοικους, τον Π.Α.Ο.Κ. και τον Κολοσσό. Η ομάδα του Σάββα Καμπερίδη έχει να δώσει από πέντε ματς εντός κι εκτός έδρας. Στο «σπίτι» της έχει να υποδεχτεί τις τέσσερις από τις πέντε πρώτες ομάδες της Basket League, την ώρα που εκτός έχει θεωρητικά βατά παιχνίδια, πλην ίσως αυτού με το Περιστέρι. Κομβικής σημασίας είναι το επόμενο παιχνίδι, με τον Ιωνικό. Αν ο ΑΡΗΣ κερδίσει, στα επόμενα εννιά παιχνίδια θα χρειαστεί τρεις με τέσσερις νίκες για να σωθεί. Η αποτελεσματικότητά του εντός έδρας με ανώτερους αντιπάλους και εκτός με ομάδες που είναι στα μέτρα του θα κρίνει τα πάντα. Ο ΑΡΗΣ έχει -7 από το Ρέθυμνο, -5 από τον Ιωνικό, -2 από τον Κολοσσό, -6 από τον Πανιώνιο και +11 το Λαύριο.

ΕΚΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΝΙΚΕΣ: Περιστέρι (εντός).

ΕΚΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΗΤΤΕΣ: Ιωνικός, Κολοσσός, Πανιώνιος (εντός).

ΙΣΟΒΑΘΜΙΕΣ: Π.Α.Ο.Κ. -14 (2 αγώνες), Ηρακλή -10 (2 αγώνες), Λάρισα +4 (2 αγώνες), Κολοσσό -2 (1 αγώνας), Ιωνικό -5 (1 αγώνας), Ρέθυμνο -7 (1 αγώνας), Πανιώνιος -6 (1 αγώνας), Λαύριο +11 (1 αγώνας).

Π.Α.Ο.Κ. (5-11)

Εντός: Κολοσσός, Περιστέρι, Πανιώνιος, Λαύριο, Ηρακλής.

Εκτός: Παναθηναϊκός, Ήφαιστος, Ρέθυμνο, ΑΕΚ, Προμηθέας.

Ο Π.Α.Ο.Κ. έχει το ακριβώς αντίθετο πρόγραμμα από τον ΑΡΗ. Εντός έδρας έχει τέσσερα βατά παιχνίδια και ένα πολύ δύσκολο (με Περιστέρι) και εκτός αντιμετωπίζει τις τέσσερις από τις πέντε πρώτες ομάδες της Basket League και το Ρέθυμνο που μετρά επτά σερί εντός έδρας νίκες. Για να αποφύγει το μοιραίο, θα χρειαστεί τουλάχιστον 4/5 στην έδρα του και ένα διπλό, το οποίο με βάση τη μέχρι τώρα εικόνα του μακριά από την έδρα του είναι δύσκολο να πάρει κόντρα στις ομάδες που αντιμετωπίζει.

ΕΚΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΝΙΚΕΣ: Ήφαιστος (εντός)

ΕΚΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΗΤΤΕΣ: –

ΚΟΛΟΣΣΟΣ (5-11)

Εντός: Προμηθέας, ΑΡΗΣ, Ιωνικός, Ήφαιστος, Ρέθυμνο

Εκτός: Π.Α.Ο.Κ., Λάρισα, Παναθηναϊκός, Ηρακλής, Περιστέρι.

Ο Κολοσσός έχει το πιο… περίπλοκο πρόγραμμα. Εντός έδρας έχει… ενάμιση ματς – βουνό (με Προμηθέα και Ήφαιστο) και υποδέχεται επίσης ΑΡΗ, Ιωνικό και Ρέθυμνο και εκτός έχει να δώσει δύο πολύ δύσκολα παιχνίδια (Παναθηναϊκό, Περιστέρι) και τρία πιο βατά, με Π.Α.Ο.Κ., Λάρισα, Ηρακλή. Το πρόβλημά του είναι ότι από τους δύο τελευταίους έχει χάσει εντός, ενώ στον αντίποδα έχει νικήσει εκτός ΑΡΗ και Ιωνικό. Οι νησιώτες μετρούν τέσσερις σερί ήττες και έχουν… μπλέξει για τα καλά.  

ΕΚΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΝΙΚΕΣ: ΑΡΗΣ 9εκτός, Ιωνικός (εκτός), Περιστέρι (εντός).

ΕΚΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΗΤΤΕΣ: Λαύριο, Λάρισα, Ηρακλής (εντός).

ΛΑΡΙΣΑ (6-10)

Εντός: Ιωνικός, Κολοσσός, Περιστέρι, Πανιώνιος, Λαύριο.

Εκτός: Ηρακλής, Παναθηναϊκός, Ήφαιστος, Ρέθυμνο, ΑΕΚ.

Η Λάρισα έχει μπει για τα καλά στο παιχνίδι της σωτηρίας και μένει να φανεί αν θα καταφέρει να ξεπεράσει την απώλεια του Παρκς και την πολύ πιθανή του Ρας. Εντός έδρας έχει τέσσερα βατά παιχνίδια, με Ιωνικό, Κολοσσό, Πανιώνιο και Λαύριο και ένα δύσκολο, με Περιστέρι. Εκτός των πράγματα είναι πιο δύσκολα, με αντιπάλους όπως ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ και ο Ήφαιστος, ενώ σε Ιβανώφειο και Ρέθυμνο θα κυνηγήσει κάποια έκπληξη όπως αυτές σε Ρόδο, Λαύριο και Πάτρα. Στα συν της ότι έχει χάσει με μικρές διαφορές από Ιωνικό (4 πόντοι), Πανιώνιο (3 πόντοι) και έχει κερδίσει μέσα σε Ρόδο και Λαύριο.

ΕΚΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΝΙΚΕΣ: Κολοσσός, Λαύριο, Προμηθέας (εκτός).

ΕΚΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΗΤΤΕΣ: Ηρακλής (εντός).

ΗΡΑΚΛΗΣ (6-10)

Εντός: Λάρισα, Ιωνικός, Παναθηναϊκός, Κολοσσός, Ήφαιστος.

Εκτός: Πανιώνιος, ΑΕΚ, Λαύριο, Προμηθέας, Π.Α.Ο.Κ.

Ο Ηρακλής μετρά τρεις σερί ήττες και έμπλεξε για τα καλά. Έχει «περίεργο» πρόγραμμα, από την άποψη ότι υποδέχεται τρεις βατούς αντιπάλους (Λάρισα, Ιωνικό, Κολοσσό), έναν άπιαστο (Παναθηναϊκό) και έναν από το πάνω ράφι (Ήφαιστο). Εκτός έδρας έχει πολύ δύσκολες αποστολές με ΑΕΚ και Προμηθέα, ενώ αντιμετωπίζει επίσης Πανιώνιο, Λαύριο και Π.Α.Ο.Κ. Από το πόσο θα προστατέψει την έδρα του, στην οποία μετρά ήδη τέσσερις ήττες, θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η τύχη του.

ΕΚΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΝΙΚΕΣ: Λάρισα, Κολοσσός (εκτός).

ΕΚΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΗΤΤΕΣ: Πανιώνιος (εντός).

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (6-10)

Εντός: Ηρακλής, ΑΕΚ, Προμηθέας, ΑΡΗΣ, Ιωνικός.

Εκτός: Ρέθυμνο, Λαύριο, Π.Α.Ο.Κ., Λάρισα, Παναθηναϊκός.

Ο Πανιώνιος είναι επίσης απρόβλεπτος και το πρόγραμμά του είναι ανοιχτό για πολλά. Εντός έδρας αντιμετωπίζει δύο δύσκολους αντιπάλους (ΑΕΚ, Προμηθέα) και πολλά θα κρίνουν οι αγώνες του με Ηρακλή, ΑΡΗ και Ιωνικό. Εκτός έδρας έχει μόνο μία αδύνατη αποστολή, με Παναθηναϊκό και αντιμετωπίζει επίσης Ρέθυμνο, Λαύριο, Π.Α.Ο.Κ. και Λάρισα. Όλα είναι ανοιχτά και ως αβαντάζ έχει τα διπλά σε Ιβανώφειο και «Nick Galis Hall».

ΕΚΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΝΙΚΕΣ: Ηρακλής, ΑΡΗΣ (εκτός).

ΕΚΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΗΤΤΕΣ: Λαύριο (εντός).

ΙΩΝΙΚΟΣ (7-9)

Εντός: Άρης, Παναθηναϊκός, Ήφαιστος, Ρέθυμνο, ΑΕΚ.

Εκτός: Λάρισα, Ηρακλής, Κολοσσός, Περιστέρι, Πανιώνιος.

Ο Ιωνικός είναι πιο άνετος βαθμολογικά από τους παραπάνω, η φυγή όμως των πέντε βασικών παικτών του (Μαυροκεφαλίδης, Χαραλαμπόπουλος, Μπαρτ, Λόρενς, Τζόουνς) και η έλευση σαφώς μετριότερων παικτών, τον βάζει σε μεγάλους μπελάδες. Πόσω μάλλον από τη στιγμή που το πρόγραμμά του είναι δύσκολο. Παναθηναϊκός και ΑΕΚ είναι θεωρητικά άπιαστα ματς, αυτό με τον Ήφαιστο εξαιρετικά δύσκολο, ενώ φιλοξενεί και ΑΡΗ, Ρέθυμνο. Εκτός έδρας αντιμετωπίζει θεωρητικά βατούς αντιπάλους, όμως η εικόνα του στον αγώνα με τον Π.Α.Ο.Κ. γεννά αμφιβολίες για το κατά πόσο θα μπορέσει να κερδίσει κάποιο ματς μακριά από το σπίτι του.

ΕΚΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΝΙΚΕΣ: ΑΡΗΣ, Ήφαιστος (εκτός), Περιστέρι (εντός).

ΕΚΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΗΤΤΕΣ: Λαύριο, Κολοσσός (εντός).

ΡΕΘΥΜΝΟ (7-9)

Εντός: Πανιώνιος, Λαύριο, Π.Α.Ο.Κ., Λάρισα, Παναθηναϊκός.

Εκτός: ΑΕΚ. Προμηθέας, ΑΡΗΣ, Ιωνικός, Κολοσσός.

Το Ρέθυμνο έφτασε τις επτά νίκες, όλες εντός έδρας και μάλιστα σερί, μετά την αρχική ήττα από το Περιστέρι! Η έδρα είναι το μεγάλο του όπλο και εκεί θα προσπαθήσει να πάρει τις νίκες που θα χρειαστεί για την παραμονή. Πέρα από τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό, οι υπόλοιποι είναι στα μέτρα του, με Πανιώνιο, Λαύριο, Π.Α.Ο.Κ. και Λάρισα. Εκτός έχει δύσκολο πρόγραμμα, με ΑΕΚ, Προμηθέα από το πάνω ράφι και ΑΡΗ, Ιωνικό, Κολοσσό, όμως θα του αρκέσει ένα 4/5 στην Κρήτη για να σωθεί.

ΕΚΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΝΙΚΕΣ: ΑΕΚ, Προμηθέας (εντός).

ΕΚΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΗΤΤΕΣ: –

ΛΑΥΡΙΟ (8-8)

Εντός: Περιστέρι, Πανιώνιος, Ηρακλής, Προμηθέας, ΑΡΗΣ.

Εκτός: Ήφαιστος, Ρέθυμνο, ΑΕΚ, Π.Α.Ο.Κ., Λάρισα.

Το Λαύριο έχει ήδη οκτώ νίκες και μόνο με θαύμα θα κινδυνεύσει, όμως έχει δύσκολο πρόγραμμα και γι’ αυτό μπαίνει, ίσως καταχρηστικά, στην εξίσωση της παραμονής. Υποδέχεται Περιστέρι και Προμηθέα στα δύσκολα ματς και Πανιώνιο, Ηρακλή, ΑΡΗ στα πιο βατά. Εκτός έχει πολύ δύσκολες αποστολές σε Ήφαιστο και ΑΕΚ, ενώ παίζει και με Ρέθυμνο, Π.Α.Ο.Κ. και Λάρισα. Λογικά σε εννέα αγωνιστικές θα του φτάσουν δύο νίκες.

ΕΚΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΝΙΚΕΣ: Ιωνικός (εκτός), Κολοσσός (εκτός), Πανιώνιος (εκτός).

ΕΚΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΗΤΤΕΣ Λάρισα (εντός).

Προτεινόμενα Άρθρα