Η ανασκόπηση την Super League για τον ΑΡΗ

από AllAboutARIS

Η Λίγκα έκανε την δική της ανασκόπηση όσον αφορά το φετινό πρωτάθλημα τονίζοντας για τον ΑΡΗ ότι: «Ο ΑΡΗΣ βίωσε μια σεζόν που είχε πολλές αγωνιστικές και ψυχολογικές διακυμάνσεις. Το ξεκίνημα επεφύλασσε τον αποκλεισμό στα προκριματικά του Conference League και τις δύο ήττες στο πρωτάθλημα και ήταν φυσικό η ομάδα να ψάχνει την ισορροπία της για τη συνέχεια. Αυτή ήρθε αρκετά νωρίς και πριν την έναρξη του Β’ Γύρου ήταν στην πρώτη πεντάδα και τελικά υπήρξε άνετη εξασφάλιση της 5ης θέσης σε συνδυασμό με την ανταγωνιστικότητα που έδειξε σε όλα τα ντέρμπι με τις υπόλοιπες ομάδες του ελληνικού BIG 5.

Η πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος έδωσε ένα παραπάνω κίνητρο για την ετοιμότητα της ομάδας και τους υψηλούς αγωνιστικούς ρυθμούς στη διαδικασία των Stoiximan Super League Playoffs. Οι Κίτρινοι είχαν καθοριστικό ρόλο στη διακύμανση του πρωταθλήματος, τόσο στην κανονική διάρκεια, όσο και στα Playoffs και ήταν εκείνοι που με τα αποτελέσματα τους έριξαν πολλές φορές όλους τους πρωτοπόρους από την κορυφή.

ΘΕΣΗ: 5η

ΝΙΚΕΣ: 16

ΙΣΟΠΑΛΙΕΣ: 7

ΗΤΤΕΣ: 13

ΤΕΡΜΑΤΑ ΥΠΕΡ: 51

ΤΕΡΜΑΤΑ ΚΑΤΑ: 44

ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΝΙΚΗ: ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ – ΑΡΗΣ 0-4

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Ο Απόστολος Τερζής που ανέλεβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας στον Φεβρουάριο του 2023, ξεκίνησε και τη νέα σεζόν στον πάγκο του Άρη. Οι δύο ήττες στο ξεκίνημα οδήγησαν στη λύση της συνεργασίας και στην επιστροφή του Άκη Μάντζιου στους Κίτρινους. Ο Άρης αντέδρασε και πήρε σημαντική απόσταση ώστε να μην κινδυνεύει να χάσει την 5η θέση και η είσοδος στα Playoffs ήταν η επίτευξη ενός “δεδομένου” στόχου, ο οποίος συνδυάστηκε και με την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος. Ο Άκης Μάντζιος ανέβηκε στην 5η θέση του πίνακα με τους προπονητές της ομάδας και πλέον έχει 90 παιχνίδια με τους Κίτρινους στη Super League (41 νίκες – 22 ισοπαλίες – 27 ήττες).

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Από τους 33 ποδοσφαιριστές που χρησιμοποιήθηκαν στο φετινό πρωτάθλημα ο Λορέν Μορόν είναι εκείνος που αγωνίστηκε στα 35 από τα 36 παιχνίδια, αλλά ο Γιακούμπ Μπράμπετς ήταν εκείνος που είχε τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής (3.024) σε 32 συμμετοχές. Ενδιάμεσα, ο Βλαντιμίρ Νταρίντα με 33 ματς και 2.806 λεπτά. Τρεις ήταν οι ποδοσφαιριστές που είχαν από μια παρουσία, ανάμεσα τους και ο Γιώργος Δεληζήσης που έκλεισε την καριέρα του στο ελληνικό ποδόσφαιρο και τους Κίτρινους.

ΓΚΟΛ

Οι 15 από τους 33 ποδοσφαιρστές που αγωνίστηκαν βρήκαν δίχτυα και ο κορυφαίος όλων ήταν και σε αυτή την κατηγορία ο Λορέν Μορόν που σημείωσε 20 τέρματα. Ο Ισπανός επιθετικός αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος και είναι ο πρώτος ποδοσφαιριστής του Άρη που το καταφέρνει μετά τον Ντίνο Κούη που είχε βρεθεί σε αυτή τη θέση το 1980-81 με 21 τέρματα. Είναι μάλιστα μόλις ο τρίτος ποδοσφαιριστής που φτάνει το ορόσημο των είκοσι τερμάτων τα τελευταία δέκα χρόνια, μετά τον Μάρκους Μπεργκ και τον Γιουσέφ Ελ Αραμπί.

ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ

Ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος με το γκολ που σημείωσε με τον Άρη το βράδυ της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου 2023 έγινε ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής του Άρη που σκόραρε σε αγώνα πρωταθλήματος στην ιστορία της Super League/ Α’ Εθνικής. Πήρε το ρεκόρ από τον Ρονάλντο Γκιάρο,ο οποίος ήταν 36 ετών και 214 ημερών όταν πέτυχε το μοναδικό τουγκολ στο πρωτάθλημα με τους Κίτρινους (Παναθηναϊκός-Αρης 2-1, στις 20 Σεπτεμβρίου 2009). Ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος ήταν 36 ετών και 311 ημερών.

Μόλις τρεις εκτός έδρας νίκες με 4-0 έχει στην ιστορία του στην Α’ Εθνική/Super League ο Άρης μαζί με αυτή που σημείωσε απέναντι στον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο. Οι Κίτρινοι επικράτησαν για πρώτη φορά με 4-0 απέναντι στον Ηρακλή τη σεζόν 1978-79 και το επανέλαβαν το 2022-23 στα Γιάννινα με τον ΠΑΣ.

Ιστορικής σημασίας ήταν το παρθενικό γκολ του Καρίμ Ανσαριφάρντ με τη φανέλα του Άρη κόντρα στον Βόλο, αφού ήταν το 1.500ό στην ιστορία των Κίτρινων στη Super League. Τον λογαριασμό είχε ανοίξει ο Βασίλης Γρηγοριάδης, στο 1-1 με τον Πανιώνιο στις 15 Νοεμβρίου 1959. Το 100ό γκολ το πέτυχε ο Κώστας Χατζηκώστας, στο 4-1 επί της Νίκης Βόλου στις 8 Νοεμβρίου1964. Και το 1.000ό ο Δημήτρης Μαυρογενίδης, στη νίκη με 2-0 επί του Ιωνικού στις 11 Φεβρουαρίου 1996.

Προτεινόμενα Άρθρα