Η δημοσιογραφία άλλης εποχής, το φίλτρο και η μοναδική αντίδραση

από ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΛΑΛΜΑΖΙΔΗΣ

Συνομιλώντας με αρκετούς φίλους το τελευταίο χρονικό διάστημα, διέκρινα ότι υπάρχει ενόχληση από το ότι δεξιά και αριστερά διαβάζουν ή ακούν πράγματα για τον ΑΡΗ, τα οποία αργότερα δεν επιβεβαιώνονται. Αυτό που τους λέω , λοιπόν, στις κατ ιδίαν συζητήσεις μας και το ίδιο θα γράψω και εδώ, είναι ότι δεν χρειάζεται να εκνευρίζονται.

Αυτό που χρειάζεται, είναι να «φιλτράρουν» αυτά που ακούν ή διαβάζουν. Από που τα ακούν, αν όντως επαληθεύτηκαν τα προηγούμενα που είχαν ακούσει και ποιος είναι ο λόγος για να ακούν ή να διαβάζουν ή να εμπιστεύονται την ενημέρωση τους σε κάποιον που δεν το αξίζει.

Η προηγούμενη τάση της δημοσιογραφίας, πριν από 20 χρόνια, περίπου – η οποία διήρκεσε για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα- , ήταν αυτό του «κυνηγιού» του αποκλειστικού. Με τις εφημερίδες, τότε, στις καλές εποχές τους και βασική πηγή πληροφόρησης, μαζί με τα ραδιόφωνα και τους τότε υπευθύνους να ωθούν προς αυτή την κατεύθυνση τους ρεπόρτερ, γιατί και αυτοί τα ίδια είχαν μάθει από τους προηγούμενους.

Υπήρχαν φυσικά και εξαιρέσεις, για να επιβεβαιώνουν, όμως, τον κανόνα. Η συντριπτική πλειοψηφία των, τότε ρεπόρτερ, που πλέον έχουν γίνει αρθρογράφοι, αρχισυντάκτες, διευθυντές, ουδεμία διάθεση έχει τώρα και δεν της «καίγεται καρφί» για το αποκλειστικό ενός θέματος. Είναι αστείο, εξάλλου, την εποχή του ίντερνετ και των σόσιαλ μίντια, που μια είδηση κάνει τον κύκλο του διαδικτύου σε δευτερόλεπτα, να πιστεύει κανείς το χρονικό αυτό διάστημα θα κάνει τη διαφορά, αν το γράψει πρώτος. Τα πράγματα, πλέον, έχουν, αλλάξει και έχουν πάει προς την τελείως διαφορετική κατεύθυνση.

Το να γράφει και να λέει κάποιος ότι θέλει, φυσικά και είναι αναφαίρετο δικαίωμα του. Αυτό, όμως, έχει γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης, με αποτέλεσμα στο βωμό ενός κλικ ή μιας καλής ακροαματικότητας να διαβάζουμε και να ακούμε σημεία και τέρατα. Αυτό, βέβαια, ισχύει γενικότερα αλλά και στον ΑΡΗ, συγκεκριμένα. Άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο… πουλάνε «αποκλειστικά θέματα», τα οποία φυσικά δεν έχουν, τις περισσότερες φορές, καμία σχέση με την πραγματικότητα. Άλλοι δεν καταλαβαίνουν ότι έτσι κάνουν κακό στον ΑΡΗ και άλλους δεν τους νοιάζει.

Η μοναδική αντίδραση στο συγκεκριμένο φαινόμενο, είναι να «φιλτράρετε» από που ενημερώνεστε και να μη δίνετε δύναμη, – κλικ και ακροαματικότητα, δηλαδή – σε όσους θεωρούν ότι μπορούν να σας κοροϊδέψουν.

ΥΓ. Δεν θα χρειαστεί, πιθανότατα, να συστήσουμε άλλο υπομονή- σπαστική λέξη είναι η αλήθεια αλλά αναγκαία σε πολλές περιπτώσεις-, καθώς τις επόμενες μέρες θα έχουμε, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου και τις πρώτες ανακοινώσεις σε ότι αφορά τις μεταγραφικές κινήσεις.

Προτεινόμενα Άρθρα