Και όταν η άμμος στην κλεψύδρα τελειώνει…

από Νίκος Παπαδόπουλος

Ο ΑΡΗΣ χθες έπαιζε με αντίπαλο την Κηφισιά. Ο ένας από τους δύο αντιπάλους του για να είμαστε πιο ακριβείς. Υπήρχαν κι άλλοι.

Ελλείψεις, χημεία, λάθη… Μπορούν να πουν πολλά σε αυτή τη λίστα. Κυρίως όμως ο ΑΡΗΣ χθες αλλά και στα τελευταία παιχνίδια δίνει την εντύπωση μίας ομάδας που παλεύει να προλάβει τον χρόνο.

Για περίπου 60 λεπτά μέσο όρο ο ΑΡΗΣ στέκεται καλά στους τελευταίους αγώνες του. Οχι τέλεια αλλά αποδεκτά δεδομένων διαφόρων συνθηκών. Το θέμα είναι το “μετά”.

Οταν ξεκινάει ένα ματς, είναι λες και ο ΑΡΗΣ γυρίζει την κλεψύδρα και αρχίζει να τρέχει. Η άμμος αρχίζει να πέφτει και μέχρι να γίνει αυτό πρέπει να ξεμπερδέψει με ό,τι έχει να κάνει στο παιχνίδι του. Εκεί κάπου στο 60-65 του χθεσινού αγώνα ήταν λες και έπεσε ο τελευταίος κόκκος άμμου. Το 1-0 ήταν πολύ εύθραυστο και ο ΑΡΗΣ το βίωσε στο πετσί του με το γκολ του Οζέγκοβιτς. Εάν υπήρχαν και ακόμα 4-5 λεπτά, θα μπορούσε να βρεθεί και πίσω στο σκορ με βάση την εικόνα του αγώνα.

Θα μιλούσαμε πολύ διαφορετικά εάν μία από τις κλασσικές ευκαιρίες του ΑΡΗ γινόταν γκολ, στα διαστήματα που ήταν κατά πολύ ανώτερος της Κηφισιάς και αξιοποιούσε τις… ορέξεις των εξτρέμ του ειδικά στο πρώτο ημίχρονο.

Ο Μάντζιος επέλεξε σωστά και ορθολογικά για την αρχική ενδεκάδα σε όλες τις θέσεις, ακόμα με τον Πάρντο της μικρής προσφοράς και διάρκειας πίσω από τον Μορόν.

Μετά το 15′ οι συνεχείς πλαγιοκοπήσεις άρχισαν να αποδίδουν ωραίους συνδυασμούς, παράλληλες στην περιοχή και με κορυφαίους τους Σουλεϊμάνοφ, Μενέντες και Οντουμπάζιο.

Ειδικά ο Ρώσος εξελίσσεται γρήγορα στο σημείο αναφοράς στο οποίο θέλει ο ΑΡΗΣ να τον μετατρέψει επιθετικά, με τη διακοπή να του… κόβει τη φορά αλλά και να του δίνει χρόνο ώστε να είναι πιο έτοιμος στη συνέχεια.

Η συνεισφορά του ήταν εμφανής όχι μόνο όσο αγωνίστηκε αλλά και όταν έγινε αλλαγή, με τον ΑΡΗ να πέφτει μία ταχύτητα επιθετικά. Μία αλλαγή για την οποία έγινε πολύ κουβέντα αλλά ήταν και μονόδρομος για τον Μάντζιο αφού ο Ρώσος δεν μπορεί παραπάνω σε αυτή τη φάση.

Δεν είναι βέβαια το ιδανικό να πετάς τον Χριστοδουλόπουλο, που είναι παίκτης ποιότητας αλλά και συγκεκριμένης χρήσης, για ένα ολόκληρο μισάωρο σε ματς που ακόμα “παίζεται”. Υπήρχε ο Σαμόρα  ή ο Παναγίδης ενώ έλειπαν Τζούρασεκ, Ρουπ και Ζουλ, με τον άξονα να είναι αρκετά αποδυναμωμένος. Την ίδια στιγμή ο Κάρλσον ήρθε πάλι από τον πάγκο και εξελίχθηκε σε μοιραίο και ανεπαρκή για ακόμη ένα παιχνίδι.

Βάλε και τον Νταρίντα που φέτος είναι φάντασμα της περσινής σεζόν, εγκλωβισμένος στο ντεφορμάρισμά του και σε έναν διαφορετικό ρόλο από αυτόν που είχε συνηθίσει, με περισσότερους χώρους και μετρά για να διαχειριστεί. Πήρε βέβαια αρκετές δεύτερες μπάλες στο μεσαίο τρίτο, αλλά από έναν τέτοιο ποδοσφαιριστή θες πολλά περισσότερα. Και κυρίως όχι λάθη όπως αυτό στο 1-1.

Εκεί ο 33χρονος ήταν φανερό ότι δεν έχει καθαρό μυαλό, όπως και οι περισσότεροι μετά το 60′. Λες και ο ΑΡΗΣ μπλοκάρει πνευματικά. Χάνει το focus του στο παιχνίδι,. Αποσυντονίζεται και δεν μπορεί να ανακάμψει, ειδικά όταν λειτουργεί υπό πίεση. Αδυνατεί να κοντρολάρει τον ρυθμό, να τον καθορίσει αυτός…

Σίγουρα τα πάντα για τον ΑΡΗ ξεκινούν από το καλοκαίρι με την αλυσίδα λαθών που δημιουργήθηκε. Από την απόφαση να κάνει προετοιμασία στη Θεσσαλονίκη, τα λάθη στον σχεδιασμό και στη δόμηση του ρόστερ που είτε άργησε είτε συνεχίζει να έχει ανορθογραφίες.

Πράγματα που επηρέασαν και χθες την ομάδα, αλλά δεν είναι μόνο αυτά που φταίνε για την απώλεια της νίκης κόντρα στην Κηφισιά.

Ποιό είναι πλέον το μοναδικό που δίνει ελπίδα σε ένα βαρύ κλίμα όπως έχει διαμορφωθεί ξανά από χθες; Αυτή η… πολυσυζητημένη και πολυαναμενόμενη διακοπή που ξεκινάει σήμερα, με όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα στον Μάντζιο.

Για έναν μήνα ο Έλληνας τεχνικός κλήθηκε να διαχειριστεί μία… Βαβέλ και με δεμένα τα χέρια του σε αρκετές περιπτώσεις διαχείρισης των επιλογών του για την ενδεκάδα.

Από τις εντάσεις μέχρι το τακτικό πλάνο, για να κάνει τον ΑΡΗ πιο aggressive, πιεστικό και αποτελεσματικό στο μεσαίο τρίτο, βελτιώνοντας παράλληλα και την άμυνά του εάν φτιάξει μία ομάδα που θα τρέχει και θα πιέζει περισσότερο. Δίχως φυσικά να ξεχνάμε την ειδική διαχείριση κάποιων παικτών ώστε να πάρει περισσότερα από αυτούς.

Συνήθως μία διακοπή ρίχνει τους ρυθμούς και παράλληλα το ενδιαφέρον. Τώρα όμως έχει… ψωμάκι για τον ΑΡΗ αλλά και ένα μεγάλο “πρέπει” για να εμφανιστεί αλλαγμένος από τις 20 Οκτωβρίου και μετά.

Προτεινόμενα Άρθρα