Ο Τσίπρας την Παρασκευή στη Βουλή

από AllAboutARIS

Αύριο στις 18:00 προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα

Σε μια πραγματικά κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε την πραγματοποίηση προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.

Η προ ημερησίας συζήτηση για τη διαπραγμάτευση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή, στις 18:00 στη Βουλή, μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.

Η εξέλιξη αυτή δραματοποιεί την διαπραγμάτευση και δίνει το μέγεθος της πίεσης που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση από τους δανειστές. Την ώρα που η Κομισιόν έκανε αλλεπάλληλες διαρροές ότι αναμένεται νέα συνάντηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Αλέξη Τσίπρα και τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αύριο Παρασκευή στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την διαπραγμάτευση με τους πιστωτές.

Επί του παρόντος δεν είναι σαφές αν η προ ημερησίας στη Βουλή είναι ένας ελιγμός του κ. Τσίπρα για να αποφύγει τον αυριανό γύρο συνομιλιών που αξιώνουν οι Ευρωπαίοι εταίροι ή αν πρόκειται για μια προσπάθεια να ισχυροποιήσει διαπραγματευτικούς του χειρισμούς ζητώντας στήριξη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και από τους διαφωνούντες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι ζητούν ρήξη με τους δανειστές.

Αύριο Παρασκευή 5 Ιουνίου είναι και η ημερομηνία που η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλλει δόση ύψους 300 εκατ. στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και μέχρι αυτή την ώρα δεν είναι ξεκάθαρο αν η ελληνική κυβέρνηση θα αποπληρώσει την δόση ή θα αιτηθεί την ενοποίηση των δόσεων προς το ΔΝΤ και την συνολική καταβολή τους στο τέλος του Ιουνίου.

Η αυριανή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή γίνεται σε μια συγκυρία που η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτηρίζει μονόδρομο την εθνική συνεννόηση και απορρίπτει το ενδεχόμενο εκλογών.

Την ώρα που ο κ. Σαμαράς υποστηρίζει ότι το βράδυ της Τετάρτης -στη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τους κυρίους Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ δηλαδή- κατέρρευσε η δήθεν πετυχημένη διαπραγμάτευση, είναι πολλοί αυτοί που θεωρούν ότι οι δανειστές δεν κάνουν πίσω από τις θέσεις που διατύπωσαν ζητώντας σκληρά μέτρα για το φορολογικό και το συνταξιοδοτικό και εμμέσως έχουν θέσει τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί τους όρους των πιστωτών.

Προτεινόμενα Άρθρα