Το πρωτάθλημα τώρα ξεκινάει για τον ΑΡΗ…

από Σταμάτης Μουρελής

Το είπε ο Γιάννης Καστρίτης μετά το τέλος του αγώνα με την ΑΕΚ, μετά το σημαντικό «διπλό» και είχε απόλυτο δίκιο. Το πρωτάθλημα τώρα ξεκινάει για τον ΑΡΗ.

Θα μπορούσε ο προπονητής του ΑΡΗ να απολαύσει την στιγμή της νίκης. Να θριαμβολογήσει. Να την… πει ίσως σε όσους είχαν καταδικάσει την ομάδα μετά την ήττα από την Γουλβς. Αλλά προτίμησε, γιατί τέτοιος άνθρωπος είναι, να… προσγειώσει όσους θα είναι στα «ουράνια» μετά την νίκη επί της ΑΕΚ με 76-63 και το 2-2 στο εξαιρετικά δύσκολο πρόγραμμα των πρώτων τεσσάρων αγωνιστικών. Τίποτα δεν έχει κριθεί από τώρα, το πρωτάθλημα έχει δρόμο και θα δύσκολα τώρα ξεκινάνε για τον ΑΡΗ.

Θυμάμαι πολύ καθαρά τα μηνύματα μετά τον αποκλεισμό από την Γουλβς. Ο ένας μιλούσε για υποβιβασμό, ο άλλος για… παλτά όσον αφορά τον Χόρκλερ ή τον Γκούντγουιν, ο… απέναντι για ιστορική ξεφτίλα. Και φυσικά όλοι αναπολούσαν τους περσινούς ξένους.
Περίπου δύο μήνες μετά και όλα άλλαξαν. Οι… απαράδεκτοι έγιναν παικταράδες που πρέπει να μείνουν για πολλά χρόνια. Βέβαια κάτι ανάλογο είχε γίνει και πέρυσι. Ο Κάουαν στην αρχή ήταν για να… φύγει αφού δεν ήξερε να τριπλάρει, μετά ήταν ο πρώτος σκόρερ της Α1.
Όσοι με παρακολουθούν στην εκπομπή του ALLABOUTARIS TV (όσοι δεν το κάνετε, ευκαιρία να ξεκινήσετε) είχε πει από τότε, την ημέρα του αποκλεισμού να μην βιαστούμε να κρίνουμε την ομάδα και φυσικά να μην την συγκρίνουμε με την περσινή. Τα ίδια είπα και μετά την νίκη επί του Παναθηναϊκού, τα ίδια και μετά την ήττα από τον ΠΑΟΚ, τα ίδια λέω και τώρα.
Μην βιαζόμαστε να θριαμβολογήσουμε για τους παικταράδες και απλά να σταθούμε στην νίκη και στην εμφάνιση, μέσα από την οποία ο Γιάννης Καστρίτης και οι παίκτες του μας έδειξαν τι μπορούν να πετύχουν φέτος, εφόσον πατάνε πάνω σε ένα συγκεκριμένο αγωνιστικό πλάνο και βρουν τον ρυθμό τους, την… χημεία τους.
Ο φετινός ΑΡΗΣ είναι μία νέα ομάδα. Με πέντε καινούργιους ξένους, τρεις από τους οποίους πρώτη φορά παίζουν Ευρώπη, ο Σανόγκο έχει ελάχιστη εμπειρία και μόνο ο Χάγκινς ξέρει τι γίνεται στην Ελλάδα. Λογικό λοιπόν να θέλουν χρόνο για να καταλάβουν πως είναι το μπάσκετ εδώ, τις άμυνες, τα συστήματα, τους διαιτητές. Πως πρέπει να αντιδρούν ψυχολογικά σε μία αντίπαλη έδρα και πως στο γεμάτο Αλεξάνδρειο.
Όλα αυτά θέλουν χρόνο και μέχρι να το πετύχει ο Γιάννης Καστρίτης, δυστυχώς ήρθε ένας αποκλεισμός, όπως και πέρυσι. Όμως η ομάδα είναι καλή, έχει δυνατότητες και τις έδειξε στο «καρέ» των ντέρμπι όπου οι περισσότεροι δεν περίμεναν το 2-2.
Ο ΑΡΗΣ κέρδισε τον Παναθηναικό στα… ίσα, κυριάρχησε της ΑΕΚ σε όλα τα επίπεδα εκτός έδρας, πάλεψε κόντρα στον Ολυμπιακό που ήταν εκείνη τη στιγμή η πιο φορμαρισμένη ομάδα της Ευρώπης και έχασε από τον ΠΑΟΚ σε ένα παιχνίδι ιδιαίτερων συνθηκών.
Σε όλα αυτά τα παιχνίδια ο ΑΡΗΣ ήταν αουτσάιντερ. Και να έχασε και τα τέσσερα δεν θα ήταν και το «τέλος του κόσμου».
Όμως τώρα η κατάσταση αλλάζει και αυτό το ξέρει ο Καστρίτης. Τώρα ο ΑΡΗΣ είναι το φαβορί, άρα αυτός που πρέπει να κερδίσει. Ή καλύτερα να μην χάσει.
Η αρχή γίνεται με τον Απόλλωνα το Σάββατο και μετά ακολουθεί μία διακοπή, πριν ο ΑΡΗΣ πάει στο Περιστέρι όπου κι εκεί θεωρητικά πάει ως αουτσάιντερ. Ακολουθούν δύο εντός, με Καρδίτσα και Λαύριο, όπου η νίκη είναι… μονόδρομος (να και το κλισέ). Μετά έχει Ιωνικό εκτός, Κολοσσό εντός όπου και πάλι οι «κίτρινοι» είναι φαβορί, πριν το ταξίδι στην Πάτρα με τον Προμηθέα στο τέλος του πρώτου γύρου.
Ο ΑΡΗΣ λοιπόν πρέπει να κλείσει τον πρώτο γύρο με σύνολο 6 νικών, στην καλύτερη 7 με ένα ακόμα «διπλό». Κάτω από 6 νίκες δεν είναι καλό και ίσως να επηρεάσει και την κατάταξη όσον αφορά το Κύπελλο, που λόγω πρεστίζ, είναι στόχος η συμμετοχή για τον ΑΡΗ.
Η ομάδα του Καστρίτη λογικά θα βρεθεί σε επιθυμητό επίπεδο ετοιμότητας στα τέλη Νοέμβρη, εκεί κοντά στον αγώνα με την Καρδίτσα. Ο κόουτς ξέρει πως από τώρα η πίεση θα είναι μεγάλη. Γιατί η νίκη στην ΑΕΚ δημιούργησε προσδοκίες. Η ομάδα έχει δυνατότητες, απλά θέλει υπομονή και στήριξη.
Υ.Γ. Ο μεγάλος στόχος δεν παύει να είναι η οικονομική εξυγίανση και η μείωση του χρέους, δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό. Για να μπορέσει κάποια στιγμή η ομάδα να δημιουργήσει και μία βάση παικτών για να φτάσει ψηλά. Και να μην αλλάξει ξένους κάθε χρόνο λόγω χρημάτων. Γιατί για να κρατήσεις έναν ξένο που βλέπει πως του χρόνου θα πάρει διπλό συμβόλαιο, είναι κάτι που θέλει χρήματα. Που δεν υπάρχουν…
Υ.Γ.1: Όπως πίστευα στον Χόρκλερ, εξακολουθώ και πιστεύω στις δυνατότητες του Νότε. Σύντομα πιστεύω θα τις δείξει στο παρκέ. Απλά θέλει να ξεκολλήσει από το κολεγιακό, μιας και εδώ τρώει… ξύλο και δεν παίρνει φάουλ.
Υ.Γ.2: Η μεγαλύτερη επένδυση του ΑΡΗ θα πρέπει να είναι ο Γιάννης Καστρίτης.
Υ.Γ.3: Είναι αλήθεια πως αμέλησα λίγο το κομμάτι… blog, κυρίως λόγω της εκπομπής του youtube. Αλλά θα τα λέμε πιο συχνά πλέον.
Υ.Γ.4: Ο ΑΡΗΣ ρωτάει για τριάρι, ρωτάει και για «κόμπο γκαρντ», ώστε να έχει έτοιμες επιλογές.

Προτεινόμενα Άρθρα