H Καταλονία "βράζει" – Θα γίνει το "clasico";

από Νίκος Παπαδόπουλος

Καθώς συνεχίζεται ο λαϊκός ξεσηκωμός και οι διαμαρτυρίες, με αφορμή την ποινή φυλάκισης που επέβαλε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας σε εννέα ηγέτες του αυτονομιστικού κινήματος, η αναμέτρηση της Μπαρτσελόνα με τη Ρεάλ Μαδρίτης είναι πια θέμα πολιτικής και όχι μόνο ποδοσφαίρου.

Οι Καταλανοί έχουν βγει στους δρόμους. Οι διαδηλώσεις πολλές φορές αντιμετωπίζονται βίαια από την εθνική αστυνομία, που προσπαθεί να καταστείλει τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται σε μια χώρα που βρίσκεται στο δρόμο προς εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για τις 10 Νοεμβρίου. 

Όλα αυτά είναι απόρροια της καταδίκης εννέα Καταλανών αυτονομιστών σε ποινές κάθειρξης από 9 έως 13 χρόνια για στάση σχετικά με τον ρόλο τους στην αποτυχημένη απόπειρα της περιφέρειας το 2017 να αποκτήσει την ανεξαρτησία της.

Τα καταλανικά συνδικάτα εξήγγειλαν ήδη γενική απεργία για αύριο, 18 Οκτωβρίου. Απεργία που φυσικά θα συνοδευτεί από τις ανάλογες διαδηλώσεις. 

Στις 26 Οκτωβρίου θα πρέπει να διεξαχθεί στο «Καμπ Νόου» το πρώτο «clasico» της φετινής σεζόν. Θα γίνει, όμως; 

Η ισπανική κυβέρνηση δεν επιθυμεί την διεξαγωγή της αναμέτρησης της Ρεάλ Μαδρίτης με τη Μπαρτσελόνα υπό αυτό το κλίμα. Με δεδομένο ότι οι «μπλαουγκράνα» εξέδωσαν ανακοίνωση κατά της δικαστικής απόφασης για τους Καταλανούς ηγέτες αναφέροντας, μεταξύ άλλων, πως η φυλάκιση δεν αποτελεί λύση, το γήπεδο αναμένεται να μετατραπεί σε σκηνικό για τις νέες διαμαρτυρίες. 

Τόσο η κυβέρνηση όσο και η Λίγκα εκφράζουν φόβους για έκτροπα. Δεν θέλουν, επίσης, να δουν τους αυτονομιστές να εκφράζονται, με συνθήματα και πανό, στη διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα το οποίο θα παρακολουθούν απευθείας δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Θυμίζεται ότι η σέντρα του αγώνα έχει προγραμματιστεί για τις 13:00 τοπική ώρα. 

Προτάθηκε αρχικά να μην αναβληθεί το «clasico», αλλά να διεξαχθεί στη Μαδρίτη και ο αγώνας της 1ης Μαρτίου 2020 για τον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος να γίνει στη Βαρκελώνη. Τόσο η Μπαρτσελόνα όσο και η Ρεάλ Μαδρίτης δεν συναινούν σε αυτό. 

Ακολούθως προτάθηκε η αλλαγή της ημερομηνίας. Θα μπορούσε να διεξαχθεί είτε στις 4 είτε στις 18 Δεκεμβρίου στο «Καμπ Νόου», δηλαδή αφού θα έχει περάσει ένα εύλοχο χρονικό διάστημα τόσο από τις διαδηλώσεις όσο και από τις εθνικές εκλογές. 

Υπάρχει και το προηγούμενο με το παιχνίδι της Μπαρτσελόνα με τη Λας Πάλμας, τον Οκτώβριο του 2017. 

Η αναμέτρηση ήταν στον… αέρα, με τους Καταλανούς να έχουν ζητήσει αναβολή, λόγω της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος με ερώτημα σχετικά με την αυτονομία της περιοχής. Στους δρόμους της Βαρκελώνης υπήρχαν εκατοντάδες τραυματίες στη διάρκεια των συγκρούσεων με την αστυνομία,  Λίγκα δεν έδωσε άδεια για αναβολή και τελικά ο αγώνας έγινε κεκλεισμένων των θυρών. 

Αυτό το σενάριο, πάντως, δεν φαίνεται να εξετάζεται στην περίπτωση του «clasico».

Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί την προσεχή Δευτέρα: είτε το παιχνίδι θα γίνει στο «Καμπ Νόου», είτε θα… μεταφερθεί στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» είτε θα αναβληθεί για άλλη ημερομηνία. Οι δύο ομάδες θα παραουσιάσουν τα επιχειρήματά τους ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής και αυτή θα αποφασίσει. 

Πηγή: sdna.gr

Προτεινόμενα Άρθρα