Από το ΟΥΕΦΑ… στην χρεωκοπία

από AllAboutARIS

Το ενδεχόμενο η ιταλική Πάρμα να πτωχεύσει καταμεσής της σεζόν μοιάζει πιο ορατό από ποτέ, με την οικονομική κατάσταση στην άλλοτε σπουδαία ομάδα να είναι πραγματικά απελπιστική.

Ήταν τα μέσα της δεκαετίας του ’90 όταν η πόλη του ιταλικού βορρά ξεκίνησε να γίνεται γνωστή για κάτι περισσότερο από το προσούτο και τα τυριά. Το όνομα Πάρμα έφτασε στα αυτιά όλων των ποδοσφαιρόφιλων λόγω της εκπληκτικής ομάδας που δημιουργήθηκε και η οποία κατέκτησε δύο φορές το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και άλλες τόσες το Κύπελλο Ιταλίας.

Αυτές όμως οι μεγάλες στιγμές του παρελθόντος απέχουν παρασάγγας από την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή. Τα οικονομικά προβλήματα του συλλόγου είχαν γίνει γνωστά όταν τοπικό δικαστήριο ξεκίνησε διαδικασίες πτώχευσης και όταν η ομάδα άλλαξε δύο φορές χέρια μέσα στους τελευταίους μήνες, με το αντίτιμο να είναι μόλις 1 ευρώ. Το μέγεθος του όλου ζητήματος όμως φάνηκε ξεκάθαρα και έγινε γνωστό σε όλο το ποδοσφαιρικό στερέωμα μετά την αναβολή του κυριακάτικου αγώνα των «Παρμέτζι» με την Ουντινέζε. Ο λόγος της αναβολής ήταν πως η διοίκηση της ομάδας δεν είχε τη δυνατότητα να πληρώσει τα απαραίτητα χρήματα για τους άνδρες της ασφάλειας του γηπέδου καθώς και να καλύψει τις ανάγκες για ηλεκτρικό ρεύμα.

Αυτό το γεγονός ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Οι ποδοσφαιριστές της ομάδας δεν έχουν πληρωθεί από τον περασμένο Ιούλιο και οι προμηθευτές ακόμα περισσότερο διάστημα. Το προπονητικό κέντρο του συλλόγου δε διαθέτει θέρμανση και ζεστό νερό, ενώ τέσσερα εταιρικά αυτοκίνητα ανακτήθηκαν από την εταιρεία που τα είχε νοικιάσει.

Οι αριθμοί πραγματικά ζαλίζουν. Ο επιχειρηματίας Τομάσο Τζιράρντι αγόρασε την Πάρμα το 2007 με το καθαρό χρέος να ανέρχεται στα 16,1 εκατ. ευρώ. Επτά χρόνια μετά το συνολικό χρέος έχει εκτοξευθεί στα 197,4 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει ο πιο πρόσφατος ισολογισμός. Ακόμα και αν θέλουμε να αναφερθούμε αποκλειστικά στο καθαρό χρέος, αυτό φτάνει τα 97 εκατ. ευρώ, ποσό που συνεχίζει να είναι θεόρατο για μία ομάδα του συγκεκριμένου οικονομικού στάτους.

Ποια είναι η συνέχεια για τους «Τζιαλομπλού»; Η καλύτερη εξέλιξη θα ήταν να ορίσει το δικαστήριο μία νέα διαχειριστική διοίκηση και η ίδια η Λίγκα να βοηθήσει πληρώνοντας τα 5 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για να βγάλει η ομάδα τη σεζόν. Αμέσως μετά, το καλοκαίρι, να γίνει κάποια συμφωνία για επαναδιαπραγμάτευση του χρέους που θα το καταστήσει βιώσιμο. Η χειρότερη εξέλιξη -και αυτή τη στιγμή πιο πιθανή- είναι το να μπει «λουκέτο».

Προτεινόμενα Άρθρα