This is football

από Νίκος Παπαδόπουλος

Ο Νίκος Παπαδόπουλος γράφει στο AllAboutARIS για τον ανώτερο ΑΡΗ του πρώτου αγώνα με την ΑΕΛ Λεμεσού και τον επαναληπτικό της Λάρνακας.

Χθες το “Κλεάνθης Βικελίδης” ήταν το επίκεντρο μίας όμορφης και διαφορετικής βραδιάς. Μια βραδιά στην οποία ένας… διψασμένος λαός μετά από χρόνια ξηρασίας ήπιε ξανά από αυτό το γλυκό «πιοτό» που λέγεται Ευρώπη.

Ναι, οκ, ήταν ένα ματς για τον 2ο προκριματικό γύρο. Ναι, ο αντίπαλος δεν ήταν και το πιο εμπορικό όνομα που θα μπορούσε να έρθει για να παίξει στην Θεσσαλονίκη. Για τον ΑΡΗ όμως που επέστρεφε χθες μετά από οκτώ χρόνια στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αυτά είχαν λίγη σημασία. Και ειδικά για τον κόσμ ο οποίος γέμισε ασφυκτικά το γήπεδο και έζησε τη στιγμή μέσα από εικόνες που δημιούργησε. Πρόσωπα και φωνές έδωσαν χρώμα και ζωντάνια σε ένα βράδυ το οποίο άπαντες ελπίζουν να επαναληφθεί. Αρκεί η ομάδα να κάνει αυτό που πρέπει στην Λάρνακα την επόμενη εβδομάδα.

Μία ιδανική βραδιά, θα είχε και ένα νικηφόρο αποτέλεσμα για τον ΑΡΗ. Αυτό όμως δεν ήρθε και ένα σύνολο παραμέτρων οδήγησαν στο 0-0 που αφήνει ανοικτούς λογαριασμούς για τον επαναληπτικό στην Κύπρο. Το φαβορί όμως παραμένει. Και αυτό είναι ο ΑΡΗΣ. Εναν τίτλο τον οποίο κατάφερε να διατηρήσει έστω με την εικόνα που παρουσίασε στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα.

Δεν θα σταθώ τόσο στην κατοχή της μπάλας, αφού αυτήν ήταν αναμενόμενη. Μετά την δεδομένη διαφορά ποιότητας, το κλειδί για την ομάδα χθες ήταν το αποτελεσματικό πρέσινγκ πάνω στην μπάλα. Μέσα από αυτό περιόρισε σε αρκετές περιπτώσεις το γρήγορο επιθετικό τρανζίσιον της ΑΕΛ. Και όταν δεν το πετύχαινε, ερχόταν η άμυνα ή οι κακές επιλογές των Κυπρίων για να τους εμποδίσουν στο κομμάτι των ευκαιριών που… δεν είχαν, πλην της φάσης με το δοκάρι του Γκαζαριάν ο οποίος εν όψει του δεύτερου αγώνα θέλει ιδιαίτερη προσοχή.

Η άλλη εικόνα του πρέσινγκ που άσκησε ο ΑΡΗΣ ήταν στην επίθεση. Εκλεψε αρκετές μπάλες στο μισό του αντιπάλου με αποτέλεσμα να βγαίνει σε καταστάσεις επίθεσης ενώ η αντίπαλη άμυνα βρισκόταν σε ανισορροπία. Και κάπως έτσι κάλυψε το γεγονός ότι στο σετ παιχνίδι δυσκολεύτηκε πάλι να δημιουργήσει και να βγάλει φάσεις. Πάλι αναμενόμενο…

Μία εβδομάδα μετά το φιλικό με τον Ατρόμητο και την δυσκολία που παρουσίασε επιθετικά, η ομάδα του Παντελίδη βρήκε τον τρόπο να πατήσει στην περιοχή. Και το έκανε αρκετά ικανοποιητικά βάσει των κλασσικών ευκαιριών που δημιούργησε μέσα σε αυτήν και κάποιες… αναμπουμπούλες. Χρειάζονται και αυτά. Η αναποτελεσματικότητα όμως στην τελική προσπάθεια, τελικές πάσεις που δεν έγιναν, τα δοκάρια, ο Βοζίνια και οι Κύπριοι που έκαναν τα πάντα για να σπάσουν τον ρυθμό των γηπεδούχων, αποτέλεσαν εμπόδια. Μεμονωμένα, δεν έχουν τόση σημασία. Συνολικά όμως, δεν τα λες και λίγα. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Στιγμές. Ατυχία. Εύκολα, θεωρητικά, γκολ τα οποία άλλες φορές μπαίνουν και άλλες χάνονται. Οπως για παράδειγμα η φάση του Ιντέγε στο 5′, η οποία καθόρισε έναν ολόκληρο αγώνα. Διότι η ΑΕΛ δεν σου έδωσε άλλη τέτοια εύκολη φάση. 

Ακόμα και με το 0-0 ο ΑΡΗΣ, είναι αυτός που έχει το μομέντουμ. Τον… αέρα αν θέλετε. Απλά στην Κύπρο πρέπει να σκοράρει. Και ένας γκολ, ίσως να είναι αρκετό, ακόμα και αν σκοράρει η ΑΕΛ. Άλλωστε οι Κύπριοι δεν σου δίνουν την εικόνα της ομάδας που μπορεί να σκοράρει παραπάνω από ένα. Ακόμα και με τον Γκαζαριάν, ο οποίος θα διαφοροποιήσει τα δεδομένα επιθετικά, πάλι θα είναι δύσκολο για αυτούς.

Το ενδιαφέρον με τον ΑΡΗ, έχει να κάνει με την ενδεκάδα που θα παρατάξει ο Παντελίδης στην Κύπρο. Εχει έναν Μπάσα που χθες ήταν θετικός και έναν Σάσα που σταδιακά ανεβαίνει. Εχει επίσης έναν Λάρσον που επίσης δεν αποκλείεται να θέσει υποψηφιότητα για την ενδεκάδα. Και στην περίπτωση που τον χρησιμοποιήσει, πιστεύω ότι ο Ντιγκινί θα μπορούσε να μετατοπιστεί στην άξονα και να λειτουργήσει ως δεύτερος φορ πίσω από τον Ιντέγε. Του πάει καλύτερα άλλωστε από τα άκρα. Ο Τόνσο είναι ναι μεν πολύ ποιοτικός αλλά όχι ακόμα κοντά στα υψηλά ποιοτικά στάνταρ του. Κουβαλάει κούραση και θέλει χρόνο. Προσπάθησε αρκετά χθες αλλά μπροστά δεν βοήθησε στο δημιουργικό κομμάτι το οποίο είναι και το βασικό του στοιχείο, από τη στιγμή που δεν μπορεί να λειτουργήσει ως δεύτερος φορ. Δεν “έφτιαξε” για τους υπόλοιπους. Και ενδεχομένως ο Παντελίδης θα έπρεπε να τον βγάλει νωρίτερα από το ματς.

Στο χέρι του ΑΡΗ είναι λοιπόν. Να παρουσιάσει ίδια εικόνα και να πάει… υποψιασμένος στην Κύπρο αφού οι Κύπριοι μπορεί να μην… έπαθαν αλλά σίγουρα κάτι έμαθαν και ενδεχομένως να αλλάξουν κάποια πράγματα. Αν ο ΑΡΗΣ όμως παρουσιαστεί όπως την περασμένη Πέμπτη, λογικά περνάει. Και τότε, όλοι θα δώσουμε ξανά ραντεβού στις 15 Αυγούστου.

Προτεινόμενα Άρθρα