Τα δύσκολα της διαχείρισης και τα… εύκολα της λάσπης

από Νίκος Παπαδόπουλος

Με τον Ολυμπιακό εκπαιδευτήκαμε καλά να αποδεικνύουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες… Οπότε πλέον η αποδόμηση της προπαγάνδας για τις σχέσεις με την ΑΕΚ μοιάζουν περισσότερο ως βόλτα στο πάρκο για τον κιτρινόμαυρο οργανισμό, πλην των λίγων εξαιρέσεων που θα υπάρχουν πάντα αφού τους τρυπούν τα μυαλά…

Με το παρακράτος θα ασχοληθούμε αφού πρώτα εστιάσουμε στα πεπραγμένα του χθεσινού αγώνα. Δεν είναι πολλά φυσικά αφού δεν μπορούν να ειπωθούν αρκετά για το δεύτερο κακό βράδυ της ομάδας στη διαδικασία των πλέι οφ και σχεδόν πανομοιότυπο με εκείνο του “Γεώργιος Καραίσκάκης”.

Η διαφορά ήταν ότι η ΑΕΚ πιέζει σε υψηλότερο τέμπο και ήταν προφανές ότι ο ΑΡΗΣ αδυνατούσε να το διαχειριστεί… Πολλά λάθη μεσοαμυντικά, εξτρά κατοχές για την Ένωση και περισσότερες πιθανότητες να σκοράρει, “χτυπώντας” σε ένα αμυντικό δίδυμο που δεν “πατάει” καλά μαζί αλλά και γενικά… Μπράμπετς και Ρόουζ δεν είναι στην καλύτερη φάση τους, ειδικά ο Τσέχος, και βγάζει μάτι.

Πριν έναν μήνα αυτή η ενδεκάδα -πλην δύο προσώπων- βγήκε στον Μάντζιο και ήρθε το 3-3 με την ΑΕΚ στο “Βικελίδης”. Χθες δεν υπήρχε η ίδια αποτελεσματικότητα, κυρίως όσον αφορά το επιθετικό κομμάτι όπου ο ΑΡΗΣ ήταν ανύπαρκτος. Μηδέν αποτελεσματικότητα στο τρανζίσιον, αδυναμία να κρατήσει μπάλα και φωτεινό σημείο η ευκαιρία του Σαβέριο στο 16′. Τίποτε άλλο… Κατ’ επέκταση λοιπόν δεν δικαιούταν κάτι παραπάνω, ειδικά από τη στιγμή που έπεσε στις πλάτες του το γρήγορο 2-0 της ΑΕΚ.

Δεν είναι εκτός πραγματικότητας να υπάρχουν δύο κακές βραδιές μετά από το πρώτο μισό των πλέι οφ… Υπάρχουν δύο νίκες και η μία στην Τούμπα. Υπάρχει μία ήττα… δώρο στον Παναθηναϊκό, με μία από τις καλύτερες εμφανίσεις του ΑΡΗ φέτος αλλά δίχως ουσία.

Η ομάδα έχει βγάλει κίνητρο στα πλέι οφ. Έχει παίξει καλά αλλά εχει και τις κακές βραδιές της… Είναι ένα μιξ στοιχείων, αποτέλεσμα της μέρας που θα βρεθεί, της διαφοράς ποιότητας σε κάποιες περιπτώσεις αλλά και της διαχείρισης προπονητή και παικτών εν όψει τελικού. Και όλα αυτά ενώ δεν υπάρχει ουσιαστικός στόχος, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που κάθε αγωνιστική παίζουν με το μαχαίρι στα δόντια.

Ο ΑΡΗΣ προσπαθεί να βρει δικά του κίνητρα αλλά και πάλι δεν είναι εύκολο όταν την ίδια στιγμή το μυαλό του… τρέχει αλλού και προσπαθεί να προσέχει ώστε να έχει. Είναι δύσκολο το έργο δίχως ουσιαστικό στόχο και ιδίως για τον προπονητή.

Δύο πράγματα είναι ίσως αυτά που πρέπει να απασχολήσουν τον Μάντζιο. Το πρώτο είναι η ψυχολογία της ομάδας, την οποία σίγουρα δεν βοηθούν οι διαδοχικές ήττες αλλά ευτυχώς δεν φαίνεται να την επηρεάζουν για την ώρα. Ο ΑΡΗΣ καλείται να σηκώσει κεφάλι στις επόμενες πέντε αγωνιστικές και η λογική λέει θα το κάνει, ψάχνοντας φορμάρισμα και ρυθμό εν όψει τελικού. Σωματικά αλλά και πνευματικά.

Την ίδια στιγμή προκύπτει ένα θέμα με το γκολ στα τελευταία παιχνίδια. Η σταθερότητα στο σκοράρισμα δεν υφίσταται για πρώτη φορά μετά από καιρό… Ισως ένα κάτι παροδικό αλλά δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί μόνο ως παρένθεση. Ο τελικός θα χρειαστεί γκολ και ο ΑΡΗΣ χρειάζεται ουσία που δεν είχε με τον Παναθηναϊκό ή δημιουργία που… απουσίαζε με Ολυμπιακό και ΑΕΚ.

Από εκεί και πέρα ο προπονητής κάνει αυτό που είχε σχεδιάσει πριν καιρό… Κυκλικό ροτέισον, με χρόνο και ρυθμούς σε ένα συγκεκριμένο γκρουπ παικτών. Τους συντηρεί και παράλληλα τους προστατεύει όπως οφείλει να κάνει.

Εδώ και καιρό γελάμε…

Οσα ακούστηκαν πριν και μετά τον αγώνα με την ΑΕΚ ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενα. Οι γκεμπελίστες τα είχαν έτοιμα, διαμορφώνοντας την γνώμη της περιρρέουσας ατμόσφαιρας από πέρυσι. Το ίδιο έκαναν και με τον Ολυμπιακό.

Υπάρχουν συγκεκριμένα ΜΜΕ που κατευθύνουν κομμάτι της κοινής γνώμης. ΜΜΕ που πρόσκεινται σε παράγοντες ομάδων και εξυπηρετούν τους σκοπούς τους. Σκεφτείτε μόνο να έχανες από την ΑΕΚ όπως με τον Παναθηναϊκό, τί θα έγραφαν. Επειδή όμως δεν έγραψαν τίποτε, δεν δημιουργήθηκε το παραμικρό κλίμα. Ούτε με τον Ολυμπιακό. Με την ΑΕΚ το κάνουν σκόπιμα όμως. Για να δημιουργηθεί κλίμα, όπως και γίνεται, το οποίο όμως οι Αρειανοί στην πλειοψηφία τους δεν το… τρώνε.

Το άφθονο γέλιο προέρχεται τελευταία από τις… σκέψεις για αναδιάρθωση των πλέι οφ. Τόσα χρόνια τώρα, ξαφνικά μόνο ένα Μέσο ανοίγει τέτοιο θέμα και ο λόγος η ήττα στη Νέα Φιλαδέλφεια. Άλλοι έκαναν πέντε ματς να σκοράρουν στην έδρα της ΑΕΚ, ο ΑΡΗΣ είναι το πρόβλημα που δεν κερδίζει. Και πολλά ακόμα που μπορούμε να πούμε αλλά έχουμε και πιο σημαντικά να ασχοληθούμε… Ευχαριστούμε που μας έχετε τόσο ψηλά πάντως, όπως κάνατε και με τον Ολυμπιακό. Απλά πλέον οι περισσότεροι σας κατάλαβαν. Μία τα πράσινα συμφέροντα, μία τα ασπρόμαυρα… Τώρα και τα δύο ταυτόχρονα επειδή βολεύει.

 

Προτεινόμενα Άρθρα