Η ουσία της πρόκρισης και ο εφικτός στόχος

από Γιώργος Γκάτος

Η πρόκριση ήρθε, παίκτες και στελέχη της ομάδας το πανηγύρισαν για μερικές ώρες και το επόμενο πρωί έστρεψαν το βλέμμα τους στην Νορβηγία. Διαφορετικές απαιτήσεις, ο ίδιος στόχος για τους "Κιτρινόμαυρους" που αναζητούν την πρόκριση στους ομίλους, κάνοντας ένα βήμα τη φορά!

Αποστολή εξετελέσθη: μέρος πρώτο. Ο ΑΡΗΣ έκανε το πρώτο από τα τρια βήματα που απαιτούνται για την είσοδο του στους ομίλους του Europa League. Πήρε αυτό που άξιζε σε περίπου 180′ αγώνα, παρότι δεν έθελξε με την απόδοση του στον επαναληπτικό της Κύπρου. Η επαγγελματική νίκη του έδωσε την πρόκριση, σε μια περίοδο… προετοιμασίας με επίσημες αγωνιστικές υποχρεώσεις.

Κάπως έτσι, ο ΑΡΗΣ εξασφάλισε άλλες δύο “γεμάτες” Πέμπτες και ένα εξαψήφιο ποσό που θα ενισχύσει το ταμείο της ΠΑΕ. Το μεσημέρι της Δευτέρας οι “Κιτρινόμαυροι” θα μάθουν και το ζευγάρι από το οποίο θα προκύψει ο αντίπαλος τους στα πλέι οφ της διοργάνωσης, εφόσον προκριθούν από την σειρά κόντρα στη Μόλντε. Ο ΑΡΗΣ κέρδισε την πρόκριση του και την δυνατότητα να πάει ακόμα πιο μακριά στην διοργάνωση. Είναι ένα πρώιμο δείγμα επιτυχίας της προσπάθειας ανασύνταξης του ποδοσφαιρικού τμήματος, μετά τα όσα τράβηξε τα προηγούμενα χρόνια.

Η ενδεκάδα του ΑΡΗ περιείχε 9 ποδοσφαιριστές που ήταν στα βασικά πλάνα του Σάββα Παντελίδη τουλάχιστον από τον Ιανουάριο, ενώ οι Ντάνιελ Σούντγκρεν και Μπράουν Ιντέγε αποκτήθηκαν φέτος το καλοκαίρι. Το σημαντικό είναι ότι έχουν “ποτιστεί” με ΑΡΗ. Ο μεν Νιγηριανός επιθετικός πανηγύρισε την πρόκριση της ομάδας με live στο instagram από τα αποδυτήρια, ενώ ο Σουηδός μπακ ήταν στεναχωρημένος από την απόδοση του και χαρούμενος για την πρόκριση των “Κιτρινόμαυρων”.

Στο αγωνιστικό σκέλος δεν αποτελεί μυστικό ότι η απόδοση του ΑΡΗ δεν ήταν στα απαιτούμενα επίπεδα. Η οπισθοχώρηση μετά το 1-0 δεν του κόστισε, ενώ δεν κατάφερε να πετύχει το τέρμα που θα του σφράγιζε την πρόκριση όταν η ΑΕΛ άφησε τεράστια κενά στην άμυνα. Αλλά μόλις συνειδητοποιήσεις ότι ο αγώνας πραγματοποιήθηκε την 1η Αυγούστου θεωρείς φυσιολογικές αυτές τις κινήσεις αυτοσυντήρησης των παικτών. Η ουσία μετράει και όλα τα υπόλοιπα είναι στα χέρια του τεχνικού τιμ, το οποίο θα βελτιώσει την απόδοση της ομάδας μέχρι τον επόμενο και τον μεθεπόμενο αγώνα. Ήδη ο Ντε Μποκ κατηφορίζει για Θεσσαλονίκη και ετοιμάζεται να “παλέψει” με τον Κόρχουτ που είναι ο μοναδικός αριστερός μπακ των “Κιτρινόμαυρων”.

Ούτε ο Ούγγρος, ούτε ο Σουηδός μπακ βοήθησαν τον ΑΡΗ στον αγώνα της Λάρνακας. Ουσιαστικά, τα δύο πλάγια μπακ του Σάββα Παντελίδη δεν βοήθησαν σχεδόν καθόλου στην ανάπτυξη του παιχνιδιού, ενώ στο πρώτο ημίχρονο ήταν και αρνητικοί στον τομέα του μαρκαρίσματος. Ο ΑΡΗΣ έδωσε πολύ χώρο στην Κυπριακή ομάδα γιατί φάνηκε η έλλειψη ενός παίκτη που πιέζει ψηλά (βλ. Τόνσο) και ενός “εξαριού” που διαθέτει τα απαιτούμενα “τρεξίματα”.

Ο Μίτζεν Μπάσα παρουσίασε ξανά την ποιότητα που διαθέτει, τραβώντας το βάρος της κακής εμφάνισης του Χαβιέ Ματίγια. Ο Αλβανός χαφ μάλιστα προσπάθησε να δημιουργήσει και φάσεις, κάτι που δεν κάνει συνήθως. Εξαιτίας της οπισθοχώρησης της ομάδας, τα εξτρέμ του ΑΡΗ ήταν ασύνδετα με τον υπόλοιπο κορμό που ήταν πολλά μέτρα πίσω και δεν πήραν βοήθειες. Σε περίοδο “μονταρίσματος” της ομάδας, αυτά είναι φυσιολογικά, αρκεί να μην επαναλαμβάνονται στο επόμενο παιχνίδι.

Στα αξιοσημείωτα του αγώνα, ο Ιντέγε που είναι μέσα σε κάθε φάση και αυτό είναι σημαντικό για την ψυχολογία του παρά την έλλειψη τέρματος, η είσοδος του Σάσα και η μετατροπή του συστήματος σε 4-3-3 και ίσως το κορυφαίο παιχνίδι του Λίντσεϊ Ρόουζ με τα “κιτρινόμαυρα”.

Πλέον, ο ΑΡΗΣ καλείται να δείξει αντανακλαστικά καθώς η Μόλντε είναι το άλλο άκρο της ΑΕΛ. Από την ζέστη της Κύπρου, στο φθινοπωρινό κλίμα της Νορβηγίας, από την ανετοιμότητα της Κυπριακής ομάδας, στην πρωτοπόρο του Νορβηγικού πρωταθλήματος με τα 15+ επίσημα παιχνίδια. Ο ΑΡΗΣ καλείται να πάρει αποτέλεσμα στο “Aker Stadion”, προκειμένου να σφραγίσει την πρόκριση σε ένα καυτό “Κλεάνθης Βικελίδης”, στις 15 Αυγούστου.

Προτεινόμενα Άρθρα