Κούνα το κεφάλι σου ρε λευκέ

από Νίκος Παπαδόπουλος

Η Ελλάδα γέννησε την δημοκρατία. Τον πολιτισμό. Έδωσε το φως της γνώσης σε όλο τον κόσμο. Και μετά; Κατέβασε τον γενικό!

Οκ, ο ρατσισμός στα γήπεδα είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Εδώ βλέπουμε ακόμα και φέτος τέτοια πειρστατικά σε προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες. Ιταλία, Αγγλία κλπ. Δεν έχει κάνει όμως με το επίπεδο του πρωταθλήματος. Έχει να κάνει με το επίπεδο του μυαλού. 

Βλάκες υπάρχουν παντού. Βλάκες υπήρχαν και χθες στην Λάρισα. Αυτοί οι λίγοι, εξαιτίας των οποίων δεν θα “τσουβαλιάσουμε” όλους τους φιλάθλους της ΑΕΛ που βρέθηκαν χθες στο γήπεδο. Ήταν μερικοί χαζοί -ζώα δεν θα τους πω γιατί θα προσβάλλω τα ζωντανά- οι οποίοι αποτέλεσαν την αιτία ώστε ένα κρούσμα ρατσισμού να αποτελέσει σημείο αναφοράς του χθεσινού αγώνα. 

Δυστυχώς διαπιστώνω ότι το συγκεκριμένο περιστατικό δεν πήρε ακόμα την έκταση που έπρεπε. Η οικογένεια του ΑΡΗ (ΠΑΕ, οργανωμένοι, δημοσιογράφοι) το καταδίκαζαν εν τη γενέσει του. Από εκεί και πέρα όμως μία απλή αναπαραγωγή του περιστατικού. 

Τέτοια φαινόμενα πρέπει να τα πιάνεις κατευθείσν από τον λαιμό και να τα “πνίγεις”. Να τα στήνεις στον τοίχο και να τα καταδικάζεις με σθένος. Οχι ρε, δεν με νοιάζει που γίνεται πάντου, ούτε το “και τι να κάνουμε”. “Ε εντάξει γίνονται και στο εξωτερικό αυτά”. Δεν με ενδιαφέρει! Οπου κι αν γίνεται, όποτε και αν γίνεται, θα το βάζουμε κάτω και θα το πατάμε ως φαινόμενο! 

Εσύ ρε Έλληνα -ας αφήσουμε τον υπόλοιπο κόσμο- γίνεται να είσαι ρατσιστής; Οχι μόνο στο γήπεδο. Στην δουλειά σου. Στον δρόμο. Σε μία δημόσια υπηρεσία. Στο σχολείο. Είσαι ρατσιστής με ανθρώπους άλλου χρώματος, όταν πας μετανάστης στην Αμερική όπου οι μισοί είναι άλλου χρώματος; Είσαι ρατσιστής με αυτούς που πεινούν όταν πρόσφατα πέρασες δεύτερο κύμα μετανάστευσης στο εξωτερικό; Είσαι ρατσιστής με τους πρόσφυγες ενώ μπορεί να έχεις ποντιακή καταγωγή και οι πρόγονοι σου υπέφεραν, δολοφονήθηκαν ή ξεριζώθηκαν από την πατρίδα τους; Είσαι ρατσιστής όταν περνάει από δίπλα σου κάποιος που δεν είναι ίδιος με σένα, Μαύρος, Ασιάτης, Ανάπηρος; Και τον κοιτάς περίεργα; Όλοι το έχουμε κάνει. Και εγώ όταν ήμουν μικρός και δεν αντιλαμβανόμουν. Και ντρέπομαι! Αλλά πραγματικά, μπορείς να είσαι ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ. ΠΑΣ ΚΑΛΑ; 

Εσείς οι λίγοι που δυστυχώς σκέφτεστε ακόμα έτσι, κουνήστε τα κεφάλια σας. Οχι μόνο στα γήπεδα με αφορμή το χθεσινό. Παντού. ο ρατσισμός δεν είναι κάτι κλισέ. Δεν είναι απλά συνηθισμένο. Είναι αρρώστια. Βρείτε το αντίδοτο. Ή αλλιώς ψαχτείτε να σας το δώσουν άλλοι. 

Ας πάμε και στο ματς… 

Ο χθεσινός αγώνας “μύριζε” ισοπαλία. Το λέγαμε και στην εκπομπή την Παρασκευή. Ο ΑΡΗΣ πηγαίνει στα “κόκκινα”, με περιορισμένες επιλογές και τον Μίχαελ Ένινγκ να ετοιμάζει την ίδια ενδεκάδα των προηγούμενων αγώνων. Κάτι που επιβεβαιώθηκε και μέσα στο γήπεδο. 

Η κούραση έπαιξε σημαντικό ρόλο στην χθεσινή κακή εμφάνιση της ομάδας. Οι παίκτες δεν είχαν “φρεσκάδα” και αυτό φάνηκε από τον τρόπο με τον οποίο έβγαιναν στο επιθετικό τρανζίσιον. Στις λίγες φορές που έβαλαν κάτω την μπάλα, κάτι πήγαν να κάνουν. Αλλά αν ισχύουν όσα υποστήριζαν για την κατάσταση του γηπέδου, δεν τους βοηθούσε. Και για αυτό μάλλον σε αρκετές περιπτώσεις πήγαιναν σε μακρινές μεταβιβάσεις. 

Η έλλειψη ευκαιριών σίγουρα “χτυπάει” άσχημα. Υπάρχουν δικαιολογίες, αλλά μέχρι ένα σημείο. Ορθώς ο Ένινγκ επέλεξε την ίδια ενδεκάδα, ορθώς έβγαλε τον Σάσα (κάρτα και κούραση) και ορθώς άλλαξε τον Λάρσον με τον Ντιγκινί. Η μόνη “παραφωνία” των αλλαγών του, για μένα, ήταν ο Μαρτίνες. Καλύτερα ο Μαντσίνι. Πάλι πήρε ευκαιρία, πάλι δεν έκανε πολλά. Και με ένα σύνολο βέβαια που δεν τον βοήθησε και λίγο πριν το τέλος. 

Ο βαθμός μπορεί να μην ήταν αυτό που ήθελε ο ΑΡΗΣ. Στο τελικό “ταμείο” όμως ίσως να αποδειχθεί σημαντικός. Μπορεί την επόμενη εβδομάδα να πέσεις προσωρινά από την 4η θέση αλλά βάσει προγράμματος -δικού σου και των υπολοίπων- είναι στο χέρι του ΑΡΗ να τερματίσει στις θέσεις των πλέι οφ. 

Για την ώρα, υπάρχει μόνο το Κύπελλο και η πρόκριση στην επόμενη φάση. Οκ, δεν είναι φόβητρο η Ξάνθη αλλά απαιτεί προσοχή και τον κόσμο στο γήπεδο. Ειδικά με τις τιμές που όρισε η ΠΑΕ.

Υ.Γ. Η ομάδα “φωνάζει” για μεταγραφές, επιπλέον λύσεις. Δεν είναι ευθύνη του Καρυπίδη βέβαια, αλλά αυτός καλείται να βρει λύσει άμεσα. Και λογικά θα το πετύχει.

Προτεινόμενα Άρθρα