"Η ΠΑΕ ΑΡΗΣ ανακοινώνει…"

από Γιώργος Γκάτος

Λένε ότι η μεταγραφική περίοδος είναι η πιο εμπορική στιγμή του καλοκαιριού, με τους φίλους της κάθε ομάδας να είναι ικανοί να σου φτιάξουν ένα ρόστερ μέσα σε πέντε λεπτά.

Προφανώς ο οπαδός δεν θα λογαριάσει μπάτζετ, σχέσεις με μάνατζερ, τακτική και οτιδήποτε άλλο κοιτάει ένας τεχνικός διευθυντής για να ολοκληρώσει μια μεταγραφή. Εξάλλου ο οπαδός δεν είναι υποχρεωμένος για κάτι τέτοιο. Τον ενδιαφέρει να κερδίζει η ομάδα του κάθε εβδομάδα και συνήθως δεν κοιτάζει καν τον αντίπαλο.

Όμως οι άνθρωποι του ΑΡΗ που είναι επιβαρυμένοι με τον χτίσιμο της ομάδας, πρέπει να κοιτάξουν κάθε πιθανή παράμετρο φέτος. Ο κύκλος της ομάδας που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2018 και τον Ιανουάριο του 2019, φαίνεται πως έκλεισε. Και τώρα δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία στον Θόδωρο Καρυπίδη και στον Άγγελο Χαριστέα.

Το ρόστερ είναι δεδομένο πως θα “χτιστεί” από το μηδέν. Ο ΑΡΗΣ θέλει ενίσχυση κυριολεκτικά σε κάθε θέση. Και επειδή μιλάμε για μια ομάδα με τα δεδομένα του ΑΡΗ, η ενίσχυση πρέπει να είναι ουσιαστική.

Η ενίσχυση θα ξεκινήσει από το μηδέν αλλά θα εξαρτηθεί και από άλλα ψηφία που θα χρειαστούν ώστε ο κάθε υποψήφιος στόχος να γίνει κάτοικος Θεσσαλονίκης. Μπορώ να πω με σιγουριά ότι οι παίκτες που ήρθαν το καλοκαίρι του 2018 ήταν εξαιρετικά “value for money”.

Αν οι “Κιτρινόμαυροι” καταφέρνουν κάθε χρόνο να κάνουν αντίστοιχες επιλογές, τότε θα μιλάμε για ένα σταθερό αγωνιστικό πλάνο. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όμως με καταστάσεις όπως αυτές του καλοκαιριού του 2019. Από το “Value for money” πήγαμε στις υπεραξίες. Φυσικά η διαφορά στα συμβόλαια προκαλεί ανισορροπίες εντός ομάδας.

Οι παίκτες-εργάτες δεν “πουλάνε”, όμως είναι αυτοί που κάνουν όλη την δουλειά μέσα στο γήπεδο, χωρίς να συγκεντρώνουν τα φώτα της δημοσιότητας που τους αναλογεί. Αντίθετα, κάθε ΠΑΕ θέλει να φέρει ένα “ντελικάτο” όνομα. Και ο Θόδωρος Καρυπίδης είναι από τους προέδρους που βάζουν την προσωπική τους πινελιά στο τελικό σύνολο, πέρα από το χέρι στην τσέπη.

Θεωρώ ότι πρέπει να παρθεί μια οριστική απόφαση στην Αλκμήνης για το πώς θα κινηθεί μεταγραφικά ο ΑΡΗΣ. Είτε ανανεώνεις Κουέστα, Ματίγια, Γκάμα (ουσιαστικά ένας παίκτης σε κάθε γραμμή) και χτίζεις πάνω σε αυτούς, είτε θεωρείς ότι αυτά που ζητούν είναι υπερβολικά και προχωράς παρακάτω.

Είναι σίγουρο ότι μισή ντουζίνα παικτών, έπαιζαν με συμβόλαια κατώτερα των ικανοτήτων τους. Αν το δούμε εντελώς “ψυχρά”, ο ΑΡΗΣ βγήκε κερδισμένος από αυτό και μπορεί να ψάξει τέτοιες αντίστοιχες περιπτώσεις. Αν το δούμε με ποδοσφαιρική ματιά, δεν γίνεται να αλλάξει κυριολεκτικά όλο το ρόστερ, γιατί δεν θα υπάρχει χημεία για αρκετούς μήνες.

Επιστρέφουν και πάλι οι συζητήσεις για το 4-3-3, αλλά εδώ ο Μίχαελ Ένινγκ χρειάζεται υπερβάσεις για την μεσαία γραμμή του. Χρειάζονται διαφορετικού είδους χαφ, δημιουργικός κεντρικός αμυντικός, εξτρέμ με ικανότητα να μαρκάρουν και επιθετικός με αντίληψη του χώρου και πολύ καλά αγγίγματα της μπάλας.

Οι περισσότεροι που βρίσκονται στο στόχαστρο του ΑΡΗ, είναι εκεί από μήνες ως χρόνια, όπως για παράδειγμα ο Σαντίκου και ο Γκνιάτιτς. Άλλοι είναι γνωστοί στην Ελληνική πραγματικότητα, όπως ο Σάκιτς με τον Χατζησαφί. Προφανώς και οι “Κιτρινόμαυροι” επιθυμούν να μειώσουν το ρίσκο, όσο αυτό γίνεται. Αλλά η φράση “Η ΠΑΕ ΑΡΗΣ ανακοινώνει…” πρέπει να ειπωθεί πολλές φορές φέτος, προκειμένου να καλυφθεί κάθε κενό που υπάρχει τώρα. 

Όλα αυτά πλέον μπαίνουν για τα καλά στην καθημερινότητα του ΑΡΗ, που έχει και πάλι το δικαίωμα να κάνει μεταγραφές. Τελικά πλήρωσε ο Θόδωρος Καρυπίδης; Ρωτούσαν και ανησυχούσαν. Ε απ’ ότι φαίνεται και αυτό έγινε πράξη. Οι αρκετοί αστάθμητοι παράγοντες άφησαν πίσω μια σειρά από πράγματα, τα οποία πρέπει να καλυφθούν. Ο Καρυπίδης το τελευταίο διάστημα έχει το χέρι στη τσέπη και μοιράζει… αβέρτα για την νυν χρήση του αλλά και για τις αμαρτίες του παρελθόντος.

Και υπάρχει τεράστια διαφορά από το “βλέπω θετικές εξελίξεις” έως το “πανηγυρίζω”. Γιατί μιλάμε για μια επένδυση. Μια επένδυση που ξεκίνησε πριν μια πενταετία και κάθε χρόνο όλο και ανεβαίνει. Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για βελτίωση σε όλους τους τομείς. Δεν θα κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλο μας σε αυτό. Προσωπικά θα ήθελα να μάθω στην συνέντευξη τύπου την ερχόμενη εβδομάδα το πλάνο για την στελέχωση και την οργάνωση της ομάδας. 

Για εμένα είναι σημαντικό να γίνει ο ΑΡΗΣ οργανισμός. Βέβαια μου είναι εύκολο να ζητάω πράγματα που στην Ελλάδα είναι μέχρι και ουτοπικά γιατί κυρίως τα λεφτά δεν βγαίνουν από τη δική μου τσέπη. Απλά είναι σημαντικό να υπάρχει όραμα και πλάνο. Πλάνο και όραμα. Και κυρίως να εκφραστεί σε 5-10 σημεία από τον ισχυρό άνδρα της ΠΑΕ ΑΡΗΣ.

Υ.Γ. Με την αβεβαιότητα που υπάρχει αναφορικά με την επιστροφή του κόσμου στο γήπεδο, φέτος είναι φανερό πως θα έχουμε αγάπη… διαρκείας. Ο κόσμος θα πάρει το “καρτελάκι” του για να στηρίξει τον Σύλλογο. Δεν απέχουμε πολύ από τα πανό του στυλ “Μπιπ τον κορονοϊό, εγώ θέλω να έρθω να σε δω”. Και όπως λέει και ένας φίλος μου: “Εγώ θα τους πουλήσω τρέλα, γιατί μετά από χρόνια θα λέω ότι έδωσα τα λεφτά στη καψούρα μου χωρίς να μου εγγυηθεί κανείς ότι θα μπορώ να πηγαίνω στο αγαπημένο μου σημείο στις κερκίδες του γηπέδου. Έτσι απλά, γιατί ΑΡΗΣ είσαι.”

Προτεινόμενα Άρθρα