To the point…

από Νίκος Παπαδόπουλος

Ο Νίκος Παπαδόπουλος γράφει στο AllAboutARIS για την χθεσινή συνέντευξη Τύπου και όσα ειπώθηκαν από τους Θεόδωρο Καρυπίδη και Άγγελο Χαριστέα.

Στο φινάλε της χθεσινής συνέντευξης Τύπου και ενώ ακόμα τα πάντα περνούσαν στο μυαλό από μία διαδικασία φιλτραρίσματος, αρχικά δημιουργήθηκε μία αίσθηση ότι μπορούσες να ακούσεις και παραπάνω.

Οταν όμως μπαίνουν με πιο καθαρή σκέψη όλα σε μία σειρά, φτάνεις στο συμπέρασμα ότι Θεόδωρος Καρυπίδης και Άγγελος Χαριστέας ήταν για περίπου μία ώρα… το the point. Αυτό το τόσο-όσο που χρειάζεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Γεγονότα, συμπεράσματα και πλάνο. Τίποτε παραπάνω, τίποτε λιγότερο.

Στα πέντε χρόνια που έχουμε ακούσει λίγες δημόσιες τοποθετήσεις του Θεόδωρου Καρυπίδη, νομίζω ότι η χθεσινή ήταν και η καλύτερή του. Είχε την ευθύτητα που διακρίνει τον τρόπο σκέψης του και κατ΄επέκταση τον λόγο του. Είχε τον αυθορμητισμό του. Δεν τα αλλοίωσε για να φανεί πιο μεστή η τοποθέτησή του ή ξύλινη αλλά σίγουρα παρουσιάστηκε πιο ώριμος από κάθε άλλη φορά. Ηρεμος και με αποφασιστικότητα έπειτα από ένα πολύ δύσκολο διάστημα για τον ίδιο και την… τσέπη του. Διότι τα “κερατιάτικα”, όπως τα χαρακτήρισε, ήταν πολλά.

Δεν βγήκε να πουλήσει… φανφάρες και προτίμησε τον δρόμο του ρεαλισμού όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι. Θέλει θάρρος για να παραδεχτείς ενώπιον ενός απαιτητικού κόσμου ότι η ομάδα δεν μπορεί αυτή την στιγμή να κάνει πρωταθλητισμό. Ο Αρειανός το ξέρει βέβαια, αλλά δυσκολεύεται να το παραδεχθεί.

Ρεαλισμό και αποφασιστικότητα είχαν επίσης τα λεγόμενα του Άγγελου Χαριστέα, ο οποίος επεκτάθηκε περισσότερο στο αγωνιστικό που ενδιαφέρει και την πλειοψηφία του κόσμου, καταγράφοντας ξανά μετά από μήνες το δικό του πρότζεκτ για τον νέο ΑΡΗ αλλά με περισσότερες λεπτομέρειες και προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στον επαγγελματισμό και το υγιές συναίσθημα που έχει για τον οργανισμό.

Αν διαβάσει κάποιος πίσω από τις λέξεις υλοποίησε και την δέσμευση που είχε κάνει προ μηνών. Οτι δηλαδή θα πει κάποια πράγματα για όσα συνάντησε στον ΑΡΗ και όσα κλήθηκε να διαχειριστεί. Οχι όμως καταγράφοντας όσα έγιναν, αλλά όσα δεν θα γίνουν από εδώ και πέρα. Παίκτες που ταιριάζουν στην αγωνιστική φιλοσοφία της ομάδας. Οχι από τα πανέρια. Παίκτες value for money. Οχι με υπερκοστολογήσεις και αξίες. Με λίγα λόγια, αποτύπωσε όσα έγιναν πέρυσι το καλοκαίρι αλλά και σε προηγούμενες φάσεις της σύγχρονης ιστορίας του ΑΡΗ.

Μπορεί να το χθεσινό να μην γεμίζει ίσως κάποιους ως ποσότητα πληροφοριών, αλλά το κάνει όσον αφορά την ουσία. Δεν θα κάνουμε αγιογραφία σε κανέναν από τους δύο. Ο Καρυπίδης όμως πλήρωσε ένα σωρό λεφτά σε περίοδο με μηδενικά έσοδα και έδωσε στην ομάδα την ευκαιρία να συνεχίσει. Ο Χαριστέας παλεύει τόσους μήνες να φέρει μία υγιή και ορθολογική ποδοσφαιρική φιλοσοφία στην ομάδα. Και τώρα που “χτίζεται” η ομάδα από την αρχή, έχει την ευκαιρία να το κάνει. Και εννοείται ότι θα κριθεί αναλόγως. Οπως και ο Καρυπίδης. Αλλά πάντα καλοπροαίρετα, με επιχειρήματα και χωρίς στόματα που στραβώνουν. Πρόκειται για μία αθλητική εταιρία και πρέπει να αντιμετωπίζεται με την ανάλογη σοβαρότητα.

Οι δυό τους χθες έβγαλαν προς τα έξω αποφασιστικότητα, ενότητα με κοινό σκοπό και έδειξαν ότι ξέρουν ακριβώς τί θέλουν. Και αυτό είναι το σημαντικό. Μπορεί κάπου στην πορεία οι απόψεις να διαφέρουν σε ορισμένα ζητήματα, αλλά ο προορισμός είναι κοινός.

Είναι δύο άνθρωποι που συμπληρώνουν ο ένας τον άλλο. Ο Καρυπίδης έχει το χρήμα, τον ενθουσιασμό και την αποφασιστικότητα. Ο Χαριστέας επίσης έχει αποφασιστικότητα, το ποδοσφαιρικό πλάνο και τον ρόλο να… συγκρατεί ορισμένες φορές το πάθος του Καρυπίδη. Σέβεται τα χρήματα του μεγαλομετόχου και κανένας από τους δύο δεν έχει δόλο.

Στο κόλπο υπάρχει φυσικά και η αποτυχία. Συμβόλαιο με την επιτυχία δεν υπογράφει κανένας πριν ξεκινήσει κάτι. Αλλά τα δεδομένα που προκύπτουν μέχρι στιγμής, εντός και εκτός γηπέδου, δίνουν το δικαίωμα να αισιοδοξείς, μέχρι να δούμε ποιό θα είναι το τελικό αποτέλεσμα. Σε έναν οργανισμό που χρήζει βελτίωσης σε αρκετά κομμάτια του αλλά πλέον προσπαθεί με περισσότερη υγεία και λογική όπως φαίνεται.

Υ.Γ. Υπάρχουν παράγοντες απλοί. Υπάρχουν αυτοί που βάζουν στην σφραγίδα τους. Υπάρχουν και οι μορφές… Μία τέτοια ήταν και ο Γιάννης Ψηφίδης. Ωραίος, μποέμ και με τόση πολύ αγάπη για τον ΑΡΗ, στον οποίο διαχειρίστηκε πολλές “καυτές” πατάτες. Είτε στην ΠΑΕ είτε στον Ερασιτέχνη.

Προτεινόμενα Άρθρα