Κρατάει την ουσία και… προπορεύεται

από Γιώργος Γκάτος

Ο Άκης Μάντζιος είναι ικανοποιημένος για τους τρεις βαθμούς, την απόδοση της ομάδας του, μερικά κομμάτια τακτικής και τα νέα πρόσωπα στο rotation, ενώ παράλληλα ο ΑΡΗΣ δείχνει να μη φοβάται τις υψηλές πτήσεις ενόψει του crash test με την ΑΕΚ που ακολουθεί.

Ο Νοέμβριος βρήκε τον ΑΡΗ στην κορυφή του πρωταθλήματος αλλά το μόνο που θέλω να κρατήσω είναι ο τρόπος και οι προοπτικές που έδειξε το σύνολο του Άκη Μάντζιου. Σημείωσε και ο ίδιος πώς όλοι νιώθουν ωραία με αυτό, αλλά αμέσως ζήτησε απ’ όλους σοβαρότητα για ανάλογη συνέχεια.

Ο ΑΡΗΣ έχει να δεχθεί γκολ περίπου 350 λεπτά. Αυτό είναι ένα στοιχείο αξιοσημείωτο. Η μεσοαμυντική λειτουργία, η ισορροπία που προκύπτει στο transition και οι καλές επεμβάσεις των γκολκίπερ, αποτελούν ένα τρίπτυχο που αφήνει απαραβίαστη την εστία των “Κιτρινόμαυρων”.

Το χθεσινό παιχνίδι για εμένα ήταν το πιο δύσκολο που είχε να δώσει ο ΑΡΗΣ μέχρι στιγμής. Με τον σύλλογο σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση εξαιτίας των κρουσμάτων Covid-19, με απουσίες δύο εκ των πολυεργαλείων της περσινής σεζόν (Ρόουζ, Σάσα), με την αγωνιστική απραξία των δύο εβδομάδων και με έναν αντίπαλο ιδιαίτερα απειλητικό, που έχει τον τρόπο.

Όλα αυτά πριν τη σέντρα. Ο 21χρονος Μάριος Σιαμπάνης καλείται να κάνει ντεμπούτο πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι θα περίμενε και αφήνει τους πάντες με ένα χαμόγελο. Η μεσοαμυντική γραμμή των “Κιτρινόμαυρων” λειτουργεί πολύ σωστά με μπροστάρη τον Τζίμι Τζέγκο που ειλικρινά δε θυμάμαι να είδε αντίπαλο με μπάλα και να μην τον κυνήγησε. Σε όλα αυτά να προσθέσουμε και τους Μαντσίνι, Ματέο Γκαρσία που κάλυπταν τον χώρο ευθύνης που τους αναλογεί, με αποτέλεσμα ο ΑΡΗΣ να έχει ισορροπία.

Και πάλι ο ΑΡΗΣ δεν κυριάρχησε από την αρχή, όμως έδειξε ότι έχει χαρακτήρα. Αν μπορούσα να διαγράψω κάτι από το μυαλό των ποδοσφαιριστών που απαρτίζουν την ομάδα των δύο τελευταίων ετών, θα ήταν η αφέλεια που τους χαρακτήριζε σε στιγμές που αντί να κυνηγήσουν την ουσία, κρατούσαν τις εντυπώσεις. Ακούγεται σκληρό, όμως είναι κομμάτι του πρωταθλητισμού.

Σταδιακά, ο ΑΡΗΣ αρχίζει να ανεβάζει τον βαθμό επικινδυνότητας του στον αγωνιστικό χώρο. Χθες απείλησε και από αντεπιθέσεις αλλά και από σετ παιχνίδι. Είχε ουσιαστική κατοχή και μεταβιβάσεις της μπάλας, χωρίς όμως να έχει αυτοματισμούς και συνεργασίες σε βαθμό που θέλει ο προπονητής του. Στο ποδόσφαιρο είναι κάπως διαφορετικό αυτό.

Δεν μπορείς να φορτώσεις τα πάντα στους παίκτες διότι δεν είναι μηχανές. Χρειαζόταν δουλειά στην ένταση, στο “κούρδισμα” της μεσοαμυντικής γραμμής, στην σταδιακή ένταξη νέων προσώπων στο rotation. Χρειάζεται ακόμα δουλειά στους αυτοματισμούς, στην τροφοδότηση των επιθετικών και στις στατικές φάσεις. Μάλιστα οι τελευταίες ήταν οι μοναδικές που προκάλεσαν πρόβλημα στον ΑΡΗ χθες.

Άξιο αναφοράς και το ντεμπούτο των Μπεναλουάν-Σίλβα, θετική πρώτη εντύπωση αλλά τίποτα περισσότερο δεν πρέπει να μας απασχολήσει σε αυτή τη φάση. Ο Άκης Μάντζιος στο πιο μεγάλο σκαλί της προπονητικής του καριέρας, καλείται να διαχειριστεί ένα πλούσιο ρόστερ σε βαθμό που ο πονοκέφαλος… μπορεί να μην είναι ευχάριστος, όπως συνηθίζουν να αναφέρουν τα δημοσιογραφικά “κλισέ”.

Καμία ομάδα δεν επενδύει χρήματα για την μαγεία του αθλητισμού. Να είμαστε κάπου ειλικρινείς. Στον πιο πλήρη ΑΡΗ των τελευταίων δεκαετιών, οι νίκες σε περίοδο που ακόμα ψάχνει τα πατήματα του, θεωρούνται βάλσαμο. Αποκλεισμός, αλλαγή προπονητή, παραίτηση τεχνικού διευθυντή, έλευση νέων ποδοσφαιριστών και νέου προπονητή, διακοπή, Covid-19 και… ο ΑΡΗΣ στην πρώτη θέση κρατώντας μόνο την ουσία.

Υ.Γ Σε ένα παράλλο σύμπαν χωρίς Covid-19, οι φίλοι του ΑΡΗ θα έκαναν σχέδια για το πώς θα πάνε σε κάθε εντός και εκτός έδρας παιχνίδι. Το κάνουν χωρίς να τους δώσει έναυσμα η ομάδα. Φανταστείτε τι θα γινόταν τώρα. Οι καιροί όμως είναι δύσκολοι για όλους και η σεζόν αναμένεται να ολοκληρωθεί όπως ξεκίνησε.

Υ.Γ.2 Ο ΑΡΗΣ θυμίζει προς το παρόν ένα πολύ ωραίο κομμάτι blues. Κάποιοι πιστεύουν ότι απλά είναι μερικές μαγικές νότες και έπειτα μια από τα ίδια. Άλλοι εντυπωσιάζονται από το συναίσθημα που σου προκαλεί ο ήχος αυτός. Η αλήθεια πάντα κρύβεται κάπου εκεί ανάμεσα.

Προτεινόμενα Άρθρα