Η εξήγηση και η τελευταία εντύπωση που δεν πρέπει να είναι κακή

από Γιώργος Γκάτος

Το φινάλε της σεζόν δεν είναι ιδανικό, όπως δηλαδή κύλησε όλη η προηγούμενη χρονιά στο Ελληνικό πρωτάθλημα, με τον ΑΡΗ να παρουσιάζει αγωνιστική καθίζηση, η οποία για εμένα έχει εξηγήσεις

Ο ΑΡΗΣ της κανονικής διάρκειας με τον ΑΡΗ των πλέι οφ, είναι δύο διαφορετικοί χαρακτήρες. Ο ΑΡΗΣ της κανονικής διάρκειας δεν θα έκανε παρέα με αυτόν των πλέι οφ. Ο πρώτος δέχθηκε 16 γκολ σε 26 αγωνιστικές, ο δεύτερος 10 σε 8 αγώνες.

Σιχαίνομαι να διαβάζω μηδενισμούς και αφορισμούς. Κανένας ΑΡΗΣ δεν κατέβηκε στα πλέι οφ για τουρισμό. Οι δυνατότητες κάθε ομάδας έχουν ταβάνι. Η ποιότητα των ποδοσφαιριστών, η διαχείριση του προπονητή και οι συγκυρίες, είναι καθοριστικοί παράγοντες.

Το απροσπέλαστο δίδυμο του κέντρου

Δεν είναι ψέμα ότι το καλο διάστημα της ομάδας έγινε με το δίδυμο Σάσα-Τζέγκο να οργιάζει. Όλη η φιλοσοφία και λειτουργεία της ομάδας, βασίστηκε σε αυτούς τους δύο ποδοσφαιριστές. Το ποδόσφαιρο είναι πολύπλοκο. Δεν είναι μονάχα αν ο φορ βάζει γκολ ή αν η άμυνα έχει ζητήματα, σε κάθε ομάδα.

Για ένα πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ο Λούκας Σάσα με τον Τζέιμς Τζέγκο ήταν το κορυφαίο δίδυμο στο Ελληνικό πρωτάθλημα. Τα τρεξίματα που είχαν και η πίεση που ασκούσαν, πολλές φορές υπερκάλυπταν και ομάδες με τριάδες στο κέντρο.

Τι είχε αυτό ως αποτέλεσμα; Λιγότερες προϋποθέσεις ευκαιριών για τους αντιπάλους, κάτι που συνέβαλε στο εξαιρετικό παθητικό γκολ που διατηρούσαν οι “Κιτρινόμαυροι”. Όμως, αυτό είχε επιδραστικότητα και στην επίθεση. Πίεση, πίεση, πίεση, λάθος του αντιπάλου, η μπάλα στους μεσοεπιθετικούς του ΑΡΗ και ευκαιρίες.

Και θα μου πείτε καλά αυτά μέχρι εδώ, αλλά που καταλήγεις;

Επί μερικούς μήνες, αυτό το δίδυμο έπαιζε δίχως σταματημό, δίχως να ρίξει ένταση, μέχρι το τελευταίο λεπτό. Ματίγια και Κάτσε παρέμειναν για πάνω από 2 μήνες τραυματίες και δεν υπήρχε άλλη λύση για αυτή τη θέση.

Ουσιαστικά, ο Άκης Μάντζιος εκμεταλλεύτηκε το εξαιρετικό φεγγάρι αυτών των δύο, η ομάδα τα έδωσε όλα και πήρε το Ευρωπαϊκό εισιτήριο μέσω της κανονικής διάρκειας. Ήταν μαθηματικά προδιεγραμμένο ότι κάποια στιγμή αυτοι οι δύο θα “έμεναν” από δυνάμεις.

Το ντεφορμάρισμα του ΑΡΗ δεν οφείλεται μόνο σε αυτούς, προς Θεού. Θεωρώ όμως πως η έλλειψη αυτής της ασφυκτικής πίεσης που προσέφεραν αυτοί οι δύο, αφαίρεσε από τους “Κιτρινόμαυρους” ένα σημείο αναφοράς και έκανε πιο “χτυπητές” τις αμυντικές αστάθειες και τις επιθετικές “δυστοκίες”.

Η χρονιά δεν τελείωσε για κανέναν

Αν κάποιος από τους ποδοσφαριστές των “Κιτρινόμαυρων” θεωρεί ότι η χρονιά τελείωσε, τότε εγώ παρατηρώ ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Με έντονη κούραση και κακή ψυχολογία από τα τελευταία αποτελέσματα, ο ΑΡΗΣ καλείται να αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό στο “Κλ. Βικελίδης” και την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ.

Κόντρα στον Παναθηναϊκό, είναι το τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι της σεζόν. Ο ΑΡΗΣ “χρωστάει” στον εαυτό του μια καλή εμφάνιση στο γήπεδο του, μια απάντηση στον επικοινωνιακό πόλεμο που “έστησαν” κάποιοι μετά το παιχνίδι του δεύτερου γύρου στο “Κλ. Βικελίδης” και του πρώτου γύρου των πλέι οφ στην Λεωφόρο αλλά και τέλος, θέλει να στείλει κάτι Ανεξάρτητους Όμιλους και -6, οριστικά στα “σκουπίδια”.

Η αλλαγη συστήματος και οι μη συνηθισμένες δραστικές αλλαγές

Δυσκολεύομαι να κρίνω το 3-4-3. Αρχικά γιατί την τελευταία φορά που κοίταξα, δεν είχα πτυχίο προπονητικής. Δεύτερον δεν θα μπω καν στη συζήτηση να το κρίνω βάση αποτελέσματος χθες. Τρίτο και πιο σημαντικό για εμένα, γιατί δεν γνωρίζω το σκεπτικό πίσω από την επιλογή του Άκη Μάντζιου. Αν αυτό έγινε γιατί όπως είπαμε παραπάνω το δίδυμο στο κέντρο έσπασε και ο ΑΡΗΣ έπρεπε να καλύψει πολλά κενά, είμαι 100% με την επιλογή αυτή.

Αν όμως η αλλαγή σχηματισμού και προσώπων, έγινε από την έντονη πίεση-δυσαρέσκεια-μηδενισμό που ασκείται στον Έλληνα τεχνικό μετά από κάθε αποτέλεσμα που δεν είναι “νίκη”, τότε είμαι απέναντι σε αυτή την απόφαση.

Εγώ πιστεύω πως ξέρει τι κάνει ο Άκης Μάντζιος. Το έχει αποδείξει ολόκληρη τη χρονιά. Ξέρω όμως και την ψυχοσύνθεση του κόσμου αυτής της ομάδας. Στα δύο τελευταία παιχνίδια της σεζόν, ο ΑΡΗΣ δεν πρέπει να επιτρέψει στον εαυτό του να χαλάσει την εικόνα του.

Όχι μόνο για λόγους γοήτρου ή ψυχολογίας. Ο κύριος λόγος είναι γιατί ο κορμός της ομάδας είναι έτοιμος, δουλεμένος σε έναν μεγάλο βαθμό και όλοι περιμένουν την απόφαση του CAS.

Πέρα από την Ευρωπαϊκή έξοδο και την διεκδίκηση του Κυπέλλου, στην συνέντευξη τύπου τον Αύγουστο του 2020, ο Θόδωρος Καρυπίδης ανέφερε πως ο στόχος των “Κιτρινόμαυρων” είναι να βρίσκεται η ομάδα κάθε χρόνο μια θέση παραπάνω. Και φέτος στην ουσία είναι μια χρονία με βήμα μπροστά, αν δεν αφήνεις την κρίση σου να σε επηρεάζει από την εικόνα της ομάδας στα πλέι οφ.

Τέλος, η αλήθεια είναι πως ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να υπάρξει εφησυχασμός σε οτιδήποτε, όταν και η ίδια η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, η ομοσπονδία της χώρας σου, 1,5 χρόνο μετά, ψάχνει να δει τι έγινε με το “χαρτί”. Με την κατάσταση σε καίριες θέσεις του ποδοσφαίρου ως έχει, ο εφησυχασμός συνεπάγεται με εγκληματική αμέλεια.

Υ.Γ. Το μοναδικό σχόλιο που έχω να κάνω για τον Κουλμπάκοφ είναι ότι προλαβαίνει να σφυρίξει ακόμα ένα παιχνίδι του ΑΡΗ στα φετινά πλέι οφ -και δεν κάνω πλάκα.

Προτεινόμενα Άρθρα