Ο ΑΡΗΣ εκτός από μυαλό και καρδιά έχει και "cojones"

από AllAboutARIS

Ο ΑΡΗΣ του Δημήτρη Πρίφτη είναι μία νέα ομάδα, την οποία ακόμα μαθαίνει από τα λάθη της, τις ήττες της, τα… χαστούκια που έχει δεχθεί μέχρι τώρα. Βέβαια και όλοι εμείς την μαθαίνουμε και τουλάχιστον η τελευταία εικόνα που έχουμε είναι η ιδανική. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο παιχνίδι με την ΑΕΚ αλλά σε όλη την εβδομάδα που πέρασε, ξεκίνησε με τον χειρότερο τρόπο και τελείωσε με τον ιδανικότερο.

Ο ΑΡΗΣ φτιάχνει χαρακτήρα και αυτό νομίζω ότι φάνηκε αυτή την εβδομάδα. Ο Δημήτρης Πρίφτης έχτισε μία ομάδα με στόχο να… φορτσάρει στον πρώτο μήνα όπου είχε τον αγώνα Κυπέλλου με την ΑΕΚ αλλά και τα πρώτα ντέρμπι στο πρωτάθλημα με Παναθηναικό και ΠΑΟΚ. Το αποτέλεσμα κρίνεται θετικό λόγω των νικών, όμως ήταν λογικό και αναμενόμενο να γίνει μία μικρή… κοιλιά στην ομάδα. Αυτό βιώνει ο ΑΡΗΣ μέσα στον Νοέμβριο με τις ήττες στην Αμαλιάδα και την Πάνορμο αλλά και την μέτρια εμφάνιση με την Στεάουα. Και πάμε στην τελευταία εβδομάδα του μήνα, η οποία για μένα είναι η πλέον χαρακτηριστική, αυτή που δίνει το στίγμα του φετινού ΑΡΗ.

Η εβδομάδα ξεκίνησε με την… σφαλιάρα στην Ποντγκόριτσα όπου ο ΑΡΗΣ φλέρταρε με μία βραδιά ντροπής, όταν βρέθηκε να χάνει με 46-16. Τελικά στο τέλος τον… έσωσε το φιλότιμο των Ελλήνων όπως είχε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης; Πρίφτης μετά το τέλος του αγώνα, έχοντας παράπονα από τους Αμερικανούς του. Όχι γιατί δεν έπαιξαν καλά, αλλά κυρίως γιατί δεν είχαν διάθεση. Οι μέρες πέρασαν και αρκετοί ήταν προβληματισμένοι για την αντίδραση που θα έδειχνε ο ΑΡΗΣ στο ΟΑΚΑ κόντρα στον βασικό ανταγωνιστή του για την 3η θέση. Την ΑΕΚ των μεταγραφών, την ΑΕΚ που έχει μπάτζερ άνω των 2.000.000 ευρώ πλέον. Ο ΑΡΗΣ όμως πήγε στο ΟΑΚΑ και έδειξε ότι εκτός από μυαλό και καρδιά έχει και “cojones”.

Καταρχήν ο Δημήτρης Πρίφτης πήγε με ένα συγκεκριμένο αμυντικό πλάνο στο μυαλό του στο ΟΑΚΑ και δικαιώθηκε. Η… κλασική άμυνα “zone press” ήταν εκεί, είναι το σήμα κατατεθέν του φετινού ΑΡΗ, το είπαμε από την προετοιμασία, αλλά ο Έλληνας τεχνικός πήρε ένα αγωνιστικό ρίσκο. Το οποίο θέλει “cojones” για να το πάρεις σε ένα τέτοιο ντέρμπι και μετά από μία βαριά ήττα. Επέλεξε ουσιαστικά να κλείσει τον Μαυροκεφαλίδη και να δώσει το τρίποντο στην ΑΕΚ. Ρίσκαρε και δικαιώθηκε γιατί μετά τα πρώτα πέντε άστοχα οι αντίπαλοι έβλεπαν το καλάθι του ΑΡΗ μικροσκοπικό ενώ ο Μαυροκεφαλίδης δεν μπορούσε να κάνει… βήμα. Και έμεινε σε αυτό το πλάνο ακόμα και όταν ο Κούπερ έβαλε μερικά τρίποντα. Δεν άλλαξε το πλάνο του στην άμυνα. Σκεφτείτε τι θα γίνονταν αν έμπαιναν τα πρώτα 2-3 τρίποντα. Τι θα άκουγε ο Πρίφτης. Και το ξέρει ο ίδιος. Αλλά δεν τον ένοιαξε φυσικά, έμεινε στο πλάνο του και δικαιώθηκε.

“Cojones” φυσικά έχουν και οι Αμερικανοί του ΑΡΗ. Θα σταθώ κυρίως στους Ουάιτ και ΜακΝίλ οι οποίοι μετά από ένα τραικό βράδυ στην Ποντογκόριτσα με 1/25 σουτ, μπήκαν στο ΟΑΚΑ σαν να μην συνέβη ποτέ εκείνο το παιχνίδι και είχαν 11/23. Ειδικά ο Ουάιτ ο οποίος από την αρχή επέβαλλε τον ρυθμό του και κυριάρχησε. Και ακολούθησε φυσικά και ο ΜακΝίλ ο οποίος παρότι περνάει μία δύσκολη περίοδο, όταν χρειάστηκε πήρε τα μεγάλα σουτ. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τον Ουότερς ο οποίος παρά την κριτική που έχει δεχθεί, ήταν εκεί όταν χρειάστηκε για να σκοράρει. Βέβαια και για τους τρεις θα πω απλά ότι λίγοι μπορούν να δουν την δουλειά που κάνουν στην άμυνα. Ο Πρίφτης το βλέπει, γι’ αυτό άλλωστε τους επέλεξε, όχι απλά για να του βάζουν 20 πόντους.

Για τους Έλληνες δεν χρειάζεται να πω ότι έχουν “cojones”. Το έχουν αποδείξει όλοι τους και το είδαμε και στο ΟΑΚΑ. Ήταν η ψυχή της ομάδας. Δεν φοβήθηκαν να πάρουν μεγάλα σουτ, όπως ο Πελεκάνος με ένα κρίσιμο τρίποντο ή ο Ζάρας με ένα επίσης κρίσιμο μπάσιμο. Ο Μούρτος που… σκοτώθηκε στην άμυνα ή ο Ξανθόπουλος ο οποίος με δικαιώνει όταν έγραφα πριν αρκετό καιρό ότι θα είναι η μεγάλη έκπληξη του ΑΡΗ. Και φυσικά ο Σίμτσακ ο οποίος απέδειξε ότι εκτός από το αγωνιστικό, υπάρχει και το κομμάτι που αφορά τα αποδητήρια και τον ηγέτη εκεί. Και αυτός είναι ο Σίμτσακ.

Η ομάδα έδειξε ότι… έχει αυτά που πρέπει για να μπορέσει μετά από μία τραγική εμφάνιση την Τετάρτη, να δείξει χαρακτήρα και να μπει στο ΟΑΚΑ με τους “κίτρινους” να πετάνε… φωτιές και να δείχνουν ποιος ειναι το “αφεντικό”. 

“Cojones” όμως έχει και ο Νίκος Λάσκαρης, γιατί έχει και αυτός συμβολή στην νίκη, αν και δεν αγωνίστηκε. Θα μπορούσε πολύ απλά στην προπόνηση της Πέμπτης να πάρει και να… κράξει τους παίκτες, να τους επιβάλλει πρόστιμο, να κατσαδιάσει τον Πρίφτη, γιατί πολύ απλά τους παρέχει τα πάντα από οικονομικής και αγωνιστικής πλευράς. Αλλά τι έκανε ο Νίκος Λάσκαρης; Αντί για φωνές, μίλησε στους “κίτρινους” ζητώντας τους να πιστέψουν στους εαυτούς τους όπως τους πιστεύει αυτός, να παίξει σκληρά και να μην δείξουν ένα πρόσωπο ανάλογο με την Ποντγκόριτσα. Και αυτή η ομίλια είχε αποτελέσμα, όπως είπε και ο Οκάρο Ουάιτ στις δηλώσεις του. Θέλει… κότσια να μην ακολουθήσεις την τακτική της ελληνικής πραγματικότητας, και να επιλέξεις μία άλλη, η οποία τελικά θα σε δικαιώσει και δεν έχει να κάνει με προστίματα, με… αυτιά και απειλές.

Τελικό συμπέρασμα; Ο ΑΡΗΣ του ΟΑΚΑ είναι ο ΑΡΗΣ που θέλουν όλοι να βλέπουν. Ο ΑΡΗΣ που μπορεί να κερδίσει οποιοδήποτε αντίπαλο σε οποιαδήποτε έδρα. Ο ΑΡΗΣ που είναι το φαβορί για την τρίτη θέση. Ο ΑΡΗΣ που κανείς δεν πρέπει να τον… αποκλείσει ήδη από το Κύπελλο. Γιατί ο ΑΡΗΣ του ΟΑΚΑ κέρδισε εκτός από τον πέντε αντιπάλους και άλλους… τρεις, οι οποίοι ειδικά στο πρώτο μέρος σφύριζαν έδρα κατά 90%.

Υ.Γ.: Ο Λάσκαρης μιλάει και με FIBA, θέλει να έχει… ανοιχτή και αυτή την πόρτα. Το… παζάρι θα είναι σκληρό για το που θα πάει ο ΑΡΗΣ. Ο Λάσκαρης το ξέρει, και θέλει να δει την καλύτερη προσφορά, να “ζυγίσει” την κατάσταση και να κερδίσει από την διαμάχη. Ο ΑΡΗΣ πλέον είναι δυνατός και μπορεί να διαπραγματευτεί μόνος του το μέλλον του. Είτε με την μία είτε με την άλλη πλευρά.
Υ.Γ.1: Ο ΑΡΗΣ ψάχνει για παίκτη, θα πρέπει να περιμένει όμως να τελειώσει η πρώτη φάση του EuroCup καθώς δεν μπορεί να κάνει τώρα αλλαγή. Και ο Πρίφτης δεν θέλει να μπερδέψει την ομάδα. Και θα πάρει το ρίσκο με τον Τσούπκοβιτς για λίγο ακόμα.
Υ.Γ.2: Η ΕΟΚ το απαγορεύει αλλά φαντάσου να ζητήσει η ΚΑΕ εισιτήρια για τον ημιτελικό του Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ με τον Παναθηναικό. Το Σάββατο είχε καμιά 50 Αρειανους με την ΑΕΚ, στο Κύπελλο 3.000 ειιτήρια θα ήταν “είδος προς εξαφάνιση”.

Προτεινόμενα Άρθρα