Όταν ξεκίνησε το ”πειρατικό”

από AllAboutARIS

Σαν σήμερα πριν 12 χρόνια, οι ανυποψίαστοι ακόμα παίκτες την εθνικής Ελλάδας, κέρδισαν τους γηπεδούχους Πορτογάλους και ξεκινούσαν το ταξίδι προς το όνειρο της κατάκτησης του Euro 2004.

Η εθνική ομάδα δεν κατέβηκε με μεγάλες προσδοκίες στα γήπεδα της Πορτογαλίας. Πριν τον αγώνα της πρεμιέρας με τους διοργανωτές Πορτογάλους, οι φράσεις που κυριαρχούσαν στα χείλη των ποδοσφαιριστών και του Ότο Ρεχάγκελ ήταν <<να κάνουμε μια καλή εμφάνιση και ότι βγει>>, <<ακόμη και έναν βαθμό να πάρουμε θα είμαστε ευχαριστημένοι>>, <<ένα γκολ αν πετύχουμε θα είναι θετικό>>. Ήταν τέτοιο το παρελθόν του Ελληνικού ποδοσφαίρου που δεν επέτρεπε να κάνουμε όνειρα για κάτι μεγάλο. Όμως η ιστορία γράφτηκε αλλιώς.

Η Ελλάδα μπήκε ορμητικά στο γήπεδο και μόλις στο 7ο λεπτό ο Καραγκούνης με σουτ από απόσταση 25 μέτρων, έδωσε το προβάδισμα στην εθνική ομάδα. Και ενώ ο Λουίς Φελίπε Σκολάρι, στην ανάπαυλα του ημιχρόνου έριξε στην μάχη τους Ντέκο και Κριστιάνο Ρονάλντο, ο δεύτερος ανέτρεψε τον Σειταρίδη εντός περιοχής στο 51’, με τον Πιερλουίτζι Κολίνα να δίνει το πέναλτι. Ο Μπασινάς ευστοχεί και η εθνική βρίσκεται μπροστά με 0-2 μόλις λίγα λεπτά μετά την έναρξη του Β’ ημιχρόνου.

Το μόνο που κατάφεραν οι Πορτογάλοι ήταν να μειώσουν σε 1-2 με τον Κριστιάνο Ρονάλντο στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων. Ήταν όμως πολύ αργά. Οι Έλληνες που βρισκόταν στο γήπεδο, με το τέλος του αγώνα ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς για την μεγάλη αυτή νίκη. Η νίκη αυτή ήταν μόλις η αρχή ενός ανεπανάληπτου θριάμβου. Η Πορτογαλία ήταν το 1ο θύμα της Ελλάδας σε εκείνο του τουρνουά. Έμελλε να είναι και το τελευταίο.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Ρικάρντο, Πάουλο Φερέιρα, Αντράντε, Κόουτο, Ρουί Ζορζ, Μανίς, Κοστίνια (66’ Νούνο Γκόμεζ), Λουίς Φίγκο, Ρουί Κόστα (46’ Ντέκο), Σιμάο (46’ Κριστιάνο Ρονάλντο), Παουλέτα.

ΕΛΛΑΔΑ: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Δέλλας, Καψής, Φύσσας, Καραγκούνης (46’ Κατσουράνης), Ζαγοράκης, Μπασινάς, Γιαννακόπουλος (68’ Νικολαΐδης), Χαριστέας (74’ Λάκης), Βρύζας.

Προτεινόμενα Άρθρα