Όταν ο ΑΡΗΣ φοράει το Ευρωπαϊκό του κοστούμι (pics&vids)

από AllAboutARIS

Η 16η Σεπτεμβρίου είναι μια μεγάλη μέρα για τον ΑΡΗ καθώς σε αυτή την ημερομηνία η κιτρινόμαυρη αρμάδα έχει σημειώσει μερικούς από τους πιο αξιομνημόνευτους Ευρωπαϊκούς αγώνες της ιστορίας της.

Ο ΑΡΗΣ κατά καιρούς έχει αναμετρηθεί με μερικές από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές ομάδες. Κοινό χαρακτηριστικό όλων ότι οι περισσότερες έφυγαν με σκυμμένο κεφάλι από την Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, από τις 31 ομάδες που έχει υποδεχτεί ο ΑΡΗΣ στα ευρωπαϊκά κύπελλα, μόνο 2 από αυτές έφυγαν νικήτριες.

Σήμερα θα θυμηθούμε 3 από αυτές τις αναμετρήσεις, οι οποίες έγιναν σαν σήμερα.

1970: ΑΡΗΣ-Τσέλσι 1-1
Ο ΑΡΗΣ με την κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδας τον Ιούνιο του 1970, κερδίζει αυτόματα το δικαίωμα συμμετοχής του στο κύπελλο κυπελλούχων Ευρώπης της επόμενης σεζόν. Σε ένα Καυτατζόγλειο που κόχλαζε από 50.000 οπαδούς των κίτρινων (εικάζεται από τους παλιότερους ότι πρόκειται για ρεκόρ εισιτηρίων στην Θεσσαλονίκη) ο ΑΡΗΣ υποδέχεται την κυπελλούχο Αγγλίας Τσέλσι.

Το παιχνίδι ξεκίνησε δυνατά με εκατέρωθεν φάσεις. Η Τσέλσι κέρδισε πέναλτι στο 34’, αλλά ο Χρηστίδης απέκρουσε με γροθιές. Οι μπλε έμειναν με 10 παίκτες στο 40’ λόγο αποβολής του Ντέμπσει, με τον ΑΡΗ να το εκμεταλλεύεται και να παίρνει κεφάλι στο σκορ στο 50’ χάρη σε γκολ του Αλεξιάδη με κοντινή προβολή. Τελικώς η Τσέλσι ισοφάρισε με τον Χάτσινσον στο 76’ και έφυγε με την Ισοπαλία στις αποσκευές της. Μετά από δύο εβδομάδες ο ΑΡΗΣ ηττήθηκε με 5-1 στο Λονδίνο και αποκλείστηκε.

Παρότι ο ΑΡΗΣ δεν νίκησε σε εκείνο το ματς, θεωρείτε από τις μεγάλες στιγμές στην ιστορία της ομάδας καθώς η Τσέλσι στο τέλος εκείνης της σεζόν θα στεφόταν κυπελλούχος Ευρώπης με νίκη 2-1 στον τελικό κόντρα στην Ρεαλ Μαδρίτης (στο γήπεδο Καραϊσκάκη).

 
1981: ΑΡΗΣ-Σλιέμα 4-0
Ο ΑΡΗΣ για το κύπελλο UEFA της περιόδου 1981/82 θα υποδεχόταν την Σλιέμα από την Μάλτα. Ήταν ένα εύκολο απόγευμα κόντρα στους Μαλτέζους αφού ο ΑΡΗΣ επικράτησε με το ευρύ 4-0. Το σκορ άνοιξε ο Πανώφ στο 33’, με τον Ντίνο Κούη να μετατρέπει σε παράσταση για έναν ρόλο το Β’ ημίχρονο πετυχαίνοντας 3 τέρματα στο 63’, το 77’ και το 89’.
 

1999: ΑΡΗΣ-Σερβέτ 1-1
18 χρόνια αργότερα ΑΡΗΣ θα υποδεχόταν την πρωταθλήτρια Ελβετίας Σερβέτ για τον πρώτο γύρο του κυπέλλου UEFA. Η Σερβέτ είχε αποκλειστεί νωρίτερα στα προκριματικά του Champions League από την Αυστριακή Στουρμ Γκρατζ και ήθελε να «χρυσώσει» το χάπι με μια καλή πορεία στην 2η διοργάνωση. Ο ΑΡΗΣ προηγήθηκε μόλις στο 10’ με πέναλτι του Μάντζιου και επέβαλλε τον ρυθμό του. Παρόλα αυτά, αν και ο ΑΡΗΣ ήταν κυρίαρχος του αγώνα, οι Ελβετοί ισοφάρισαν με τον Πετρόφ στο 87’ και πήρανε την ισοπαλία. Η μοίρα ήθελε τον ΑΡΗ να έπαιρνε μια δραματική πρόκριση μέσα στην Γενεύη μετά από 2 εβδομάδες.

 
2010: ΑΡΗΣ-Ατλέτικο Μαδρίτης 1-0
Όταν η κληρωτίδα έστειλε τον ΑΡΗ στον Β’ όμιλο του Europa League (στον οποίο βρισκόταν ήδη η Ατλέτικο Μαδρίτης) πολλοί θεώρησαν ότι οι Ισπανοί θα έπαιρναν άνετα την πρόκριση στους «32». Πράγμα που φάνταζε ως λογικό καθώς η Ατλέτικο μόλις 4 μήνες νωρίτερα είχε στεφθεί κυπελλούχος Ευρώπης στον τελικό του Αμβούργου με αντίπαλο την Φούλαμ, διέθετε στις τάξεις της παίκτες όπως οι Νταβίντ Ντε Χέα, Σέρχιο Αγκουέρο, Ντιέγκο Κόστα και Ντιέργκο Φορλάν (ο οποίος είχε ανακηρυχτεί MVP του Μουντιάλ δύο μήνες νωρίτερα) ενώ το κυριότερο, 3 εβδομάδες πριν τον αγώνα με τον ΑΡΗ, είχε κερδίσει 2-0 την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ίντερ για το Ευρωπαϊκό super cup.

Όλα αυτά εκμηδενίστηκαν από την στιγμή που ο διαιτητής του αγώνα Μαρκ Κλάτενμπεργκ σφύριξε την έναρξη του αγώνα στο κατάμεστο «Κλεάνθης Βικελίδης». Ο ΑΡΗΣ μπήκε από την αρχή πολύ δυνατά στον αγωνιστικό χώρο και ήταν καλύτερος σε όλη την χρονική διάρκεια του αγώνα. Ο Χαβίτο με εξαιρετικό σουτ στο 59’ προκάλεσε σεισμό στην ποδοσφαιρική Ευρώπη, βάζοντας μπροστά τον ΑΡΗ με 1-0. Ύστερα από το γκολ αυτό, οι «ροχιμπλάγκος» προσπάθησαν να πιέσουν όμως η ομάδα του  Έκτορ Ραούλ Κούπερ κράτησε αυτό το 1-0 σημειώνοντας μία από τις μεγαλύτερες νίκες στην ιστορία των Ελληνικών ομάδων στα Ευρωπαϊκά κύπελλα.

Προτεινόμενα Άρθρα