Μετάλλαξη της Μποτσουάνα: Η ΕΕ θα σταματήσει τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια Αφρική

από AllAboutARIS

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στόχο να σταματήσει τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για μια νέα παραλλαγή της Covid-19 που εντοπίσθηκε στη Νότια Αφρική, έγραψε σήμερα στο Twitter η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η Επιτροπή θα προτείνει, σε στενό συντονισμό με τα κράτη μέλη, να ενεργοποιηθεί το φρένο έκτακτης ανάγκης για να σταματήσουν τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής λόγω της παραλλαγής ανησυχίας Β.1.1.529», δήλωσε. Η παραλλαγή έχει μια «πολύ ασυνήθιστη συγκέντρωση» μεταλλάξεων, οι οποίες είναι ανησυχητικές επειδή μπορούν να την κάνουν να διαφύγει από την ανοσολογική απάντηση του σώματος και να την καταστήσουν πιο μεταδοτική, λένε νοτιοαφρικανοί επιστήμονες.

Μετρα και από άλλες χώρες

Εκτός από Βρετανία  και η Ιαπωνία, το Ισραήλ και η Σιγκαπούρη θα περιορίσουν τις αφίξεις από τη Νότια Αφρική και τις γειτονικές της χώρες σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τη διάδοση του νέου παραλλαγμένου στελέχους.

Και η Γερμανία θα κηρύξει σήμερα τη Νότια Αφρική περιοχή παραλλαγής ιού, δήλωσε πηγή στο υπουργείο Υγείας. Η απόφαση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από απόψε, θα σημάνει ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα επιτραπεί να μεταφέρουν μόνο Γερμανούς από τη Νότια Αφρική στη Γερμανία, σύμφωνα με την πηγή. Οι Γερμανοί που επιστρέφουν, ακόμη κι αυτοί που είναι εμβολιασμένοι, θα πρέπει στη συνέχεια να μείνουν 14 ημέρες σε καραντίνα. «Αυτή η παραλλαγή, που ανακαλύφθηκε τελευταία, μας ανησυχεί. Γι’ αυτό δραστηριοποιούμαστε εδώ από νωρίς», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν. «Το τελευταίο που χρειαζόμαστε τώρα είναι να εισαχθεί μια νέα παραλλαγή που προκαλεί ακόμη περισσότερα προβλήματα». Η παραλλαγή -η B.1.1.529- έχει «πολύ ασυνήθιστη συγκέντρωση» μεταλλάξεων, οι οποίες είναι ανησυχητικές επειδή θα μπορούσαν να την βοηθούν να διαφεύγει από την ανοσολογική απάντηση του σώματος και να την καταστήσουν περισσότερο μεταδοτική, λένε νοτιοαφρικανοί επιστήμονες.

Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα ότι διερευνά το θεμά και προειδοποίησε ότι είναι ενδεχόμενο να κλείσει τα σύνορά της σε ταξιδιώτες από την αφρικανική χώρα, σε περίπτωση που αντιμετωπίσει κίνδυνο από την αύξηση της μετάδοσης του νέου παραλλαγμένου στελέχους. Ο Αυστραλός υπουργός Υγείας Γκρεγκ Χαντ δήλωσε πως θα αντιδράσει ταχύτατα, αν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατατάξει τη νέα παραλλαγή ως ένα σημαντικό παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού.

Σύσκεψη στον ΠΟΥ

Για σήμερα έχουν συγκαλέσει σύσκεψη αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προκειμένου να αξιολογήσουν την παραλλαγή που σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις είναι πιο μεταδοτική και από την ινδική.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία, ο ΠΟΥ θα την ονομάσει  «Nu».

Το ανησυχητικό είναι ότι η παραλλαγή «κουβαλά» 32 μεταλλάξεις, γεγονός που αποδεικνύει ότι είναι πολύ μολυσματική και φέρει περισσότερες τροποποιήσεις στην πρωτεϊνική ακίδα από άλλα στελέχη. Ο συνδυασμός των 32 μεταλλάξεων είναι που την καθιστά πιο επικίνδυνη (αύξηση των περιστατικών με βαριά λοίμωξη και αύξηση της θνητότητας) και πιο μεταδοτική.

Αυτό σημαίνει ότι τα εμβόλια που κυκλοφορούν θα είναι πιο δύσκολο να αποτρέψουν τον ιό να μολύνει τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα δεν θα μπορεί με την ίδια ευκολία να αναγνωρίσει τον κορωνοϊό.

Προτεινόμενα Άρθρα