Η πιο επική κατάκτηση πρωταθλήματος όλων των εποχών (vids)

από Αντώνης Γκάτζιος

Όταν μιλάμε για ΑΡΗΣ – ΠΑΟΚ, οι οποίοι κοντράρονται απόψε (20/03, 20:00), έρχονται στο μυαλό οι επικές μάχες των 80’ς-90’ς και φυσικά η κυριαρχία του Αυτοκράτορα που σάρωνε τους τίτλους τον έναν μετά τον άλλον.

Η πιο επική κατάκτηση πρωταθλήματος όλων των εποχών, στο ελληνικό μπάσκετ γενικότερα, έγινε τη σεζόν 1990-91. Στην πρώτη του ΑΡΗ χωρίς τον Γιάννη Ιωαννίδη στον πάγκο του, τότε που οι περισσότεροι προέβλεπαν… αλλαγή σκυτάκης στο ελληνικό μπάσκετ.

Ο ΑΡΗΣ μπήκε στους τελικούς με το υπέρ του 2-0 από την κανονική περίοδο. Ο ΠΑΟΚ ισοφάρισε τη σειρά σε 2-2 και έδειχνε να έχει το μομέντουμ. Με εκείνο τον ΑΡΗ, όμως, προβλέψεις… απαγορεύονταν.

Στον πέμπτο τελικό, ο ΠΑΟΚ βρέθηκε να προηγείται με 81-85 στα 16” πριν το τέλος. Όμως μηδένα προ του τέλους μακάριζε… Ένα πανέξυπνο γρήγορο καλάθι του Παναγιώτη Γιανάκη μείωσε σε 83-85. Στην επαναφορά ο Νρτίνος Αγγελίδης έκλεψε, έδωσε στον Νίκο Γκάλη, μο οποίος κλεισμένος έβγαλε την μπάλα στον Γιανάκη. Η κατάληξη, γνωστή και δε θα ξεχαστεί ποτέ ο πανηγυρισμός του «Δράκου» με σηκωμένα τα χέρια μπροστά στην αποσβολωμένη κερκίδα του ΠΑΟΚ.

Δυο μέρες αργότερα, ο ΑΡΗΣ βρέθηκε και πάλι με την πλάτη στον τοίχο. Όμως ένα παλικαρίσιο καλάθι του Βασίλη Λυπηρίδη και το γκολ – φάουλ του Σέλερς έγραψαν το 81-80 και σφράγισαν το τελευταίο, μέχρι σήμερα, πρωτάθλημα του ΑΡΗ. Το πιο μάγκικο ever…

Προτεινόμενα Άρθρα