«Και οι Ευρωπαίοι θα… ξαναπαραμιλάνε»

από Σταμάτης Μουρελής

Ο ΑΡΗΣ Midea έζησε μία ιστορική εβδομάδα και αυτό είναι μόνο η αρχή…

Γράφει ο Σταμάτης Μουρελής

Ο ΑΡΗΣ Midea πέτυχε τον πρώτο του βασικό στόχο. Ποιος ήταν αυτός; Μία αξιοπρεπή πορεία στο Eurocup, μία ανταγωνιστική ομάδα και ένα γήπεδο να… βγάζει υγεία. Η πρόκριση θα ήταν η υπέρβαση, για την ομάδα με το 18ο μπάτζετ στην διοργάνωση. Και οι «κίτρινοι» όχι απλά τα κατάφεραν αλλά στις λεπτομέρειες ή καλύτερα για ένα σφύρίγμα που δεν δόθηκε ποτέ, έχασαν την 4η θέση από την Ουλμ.
Η πρόκριση από μόνη της είναι μία τεράστια επιτυχία. Ο ΑΡΗΣ Midea μετά από χρόνια απουσίας από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και ορισμένες περιόδους ανυποληψίας με ήττες από ομάδες τύπου Κατάγια, επέστρεψε στο προσκήνιο αναγκάζοντας τους μπασκετικούς της Ευρώπης και όχι μόνο να… παραμιλάνε. Ξανά, όπως παλιά.
Ο ΑΡΗΣ Midea με την χθεσινή του νίκη δεν εξασφάλισε μόνο την πρόκριση. Κατάφερε να δείξει σε όλους πως έχει επιστρέψει, πως βαδίζει στον σωστό δρόμο. Πως το μέλλον θα είναι καλύτερο, γιατί η ομάδα λειτουργεί πάνω σε σωστές βάσεις. Λάθη θα γίνουν αλλά ο δρόμος είναι ο σωστός.
Ο ΑΡΗΣ Midea ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά κατάφερε να προκριθεί από έναν δύσκολο όμιλο και να πηγαίνει στις αρχές Μαρτίου στην Ρίγα για να παίξει την πρόκριση στους «8» σε έναν αγώνα με την Προμετέι. Αλλά ότι και να γίνει στην… ουδέτερη Ρίγα, η ευρωπαϊκή χρονιά του ΑΡΗ Midea κρίνεται απόλυτα πετυχημένη.
Ο Γιάννης Καστρίτης κατάφερε με τα λίγα μέσα που είχε, να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό σύνολο, να διαμορφώσει έναν χαρακτήρα ομάδας όπου ο ένας να δίνει τα πάντα για τον άλλο. Να κυνηγάνε κάθε μπάλα, να μην παρατάνε κανέναν αγώνα και να πέφτουν και στην… φωτιά για τον προπονητή τους. Και είναι δύσκολο αυτό να το πετύχεις όταν μιλάμε για μία ομάδα με τα 3/4 της να αποτελούνται από καινούργιους παίκτες.
Ο Έλληνας τεχνικός το πήγε βήμα βήμα, ξεκίνησε πρώτα από την άμυνα, μέσα από την ομάδα έβαλε στους παίκτες και την λογική της αυταπάρνησης, της έννοιας του συνόλου και όχι του ατόμου. Της πίστης για την νίκη απέναντι σε οποιοδήποτε αντίπαλο. Η ομάδα έχει έναν ισχυρό χαρακτήρα, αυτοπεποίθηση η οποία πλέον γίνεται μεγαλύτερη και μέσα από την επίθεση. Ο ΑΡΗΣ Midea δεν είναι πια η ομάδα που βάζει 60 πόντους, αλλά η ομάδα που προσφέρει ουσία και θέαμα.
Η ευρωπαϊκή πορεία της ομάδας έδωσε επίσης στον Αρειανό, την χαμένη του περηφάνια. Αυτή που είχε.. τσακαλωθεί τα χρόνια της απουσίας ή τα χρόνια όπου κάθε χωριό της Φινλανδίας περνούσε με νίκη από το Παλέ. Του έδωσε όραμα, αρχικά με την πρόκριση και τώρα με τα play in και μία πιθανή πρόκριση. Του έδωσε χαρά με τις μεγάλες νίκες εντός και εκτός Ελλάδας. Του έδωσε ελπίδα πως κάτι μπορεί να αλλάξει στα επόμενα χρόνια και η ομάδα να δει καλύτερες ημέρες.
Η Ευρώπη έκανε τελικά καλό στον ΑΡΗ Midea, στην ομάδα, τους παίκτες, στον κόσμο, γενικά στο ευρωπαικό μπάσκετ. Γιατί λείπουν από την Ευρώπη ομάδες με την ιστορία και την φανέλα του ΑΡΗ. Λείπουν γήπεδα που να γεμίζουν ασφυκτικά από 5.000 τρελαμένους που δεν σταματάνε να φωνάζουν ούτε λεπτό.
Ο Αρειανός πιστεύει στην προσπάθεια, στην ομάδα και το έδειξε φέτος με την πληρότητα να φτάνει στο 75%-80%, με την παρουσία του σε όλα τα ευρωπαϊκή γήπεδα όπου έπαιξε η ομάδα.
Η ιστορική νίκη επί του Παναθηναϊκού μετά από 27 χρόνια ήταν απλά το… κερασάκι στην τούρτα, ήταν το… κλικ που έκανε και τον τελευταίο δύσπιστο να παραδεχθεί πως κάτι κακό γίνεται φέτος στους «κίτρινους», πως μπορούν να μπουν οι βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον

Για μένα λοιπόν η ευρωπαϊκή χρονιά του ΑΡΗ Midea ήταν πετυχημένη πριν το τζάμπολ με την Τρέντο, η δουλειά έγινε και απλά τώρα η ομάδα κάνει… υπερωρίες.

Υ.Γ. Μετά τα… γλυκόλογα για τον ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ και τον κόσμο, την ομάδα, την πρόκριση, άρχισαν και οι… φωνούλες για τον Καστρίτη, τον Τολιόπουλο, το ΣΕΦ και το ΟΑΚΑ. Γιατί καλά φορά κάτι κρύβεται πίσω από ένα χαμόγελο. Αλλά με την… όρεξη θα μείνουν.

Υ.Γ.1: Και μόνο που αναγκάζει τον κορυφαίο όλων, ΝΙΚΟ ΓΚΑΛΗ, να έρθει στο γήπεδο για να δει την ομάδα, αυτό από μόνο του είναι μία τεράστια επιτυχία.

 

 

Προτεινόμενα Άρθρα